Malzemeler;
Tabanı için;
1.5 paket yulaflı bisküvi
100 gr tereyağı
1 avuç fındık içi
Kreması için;
200 gr sıvı krema
1 su bardağı şeker
3 yumurta
1 yemek kaşığı un (silme)
2 yemek kaşığı buğday nişastası (çok tepeli olmasın)
1 paket vanilya
Sosu için;
200 gr böğürtlen
1,5 kaşık nişasta
bir kaç damla limon suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı
yarım su bardağı şeker
YAPILIŞI;
Kelepçeli kalıbın tabanı yağlı kağıt ile etrafı ve altı
alüminyum folyo ile kaplanır.
Tabanı için rondodan geçirilmiş bisküvi ve fındık eritilmiş
tereyağ ile iyice yoğrulur kalıbın tabanına bastırılarak eşit kalınlıkta
döşenir, kreması hazırlanana kadar dondurucuya konulur.
Labne ve şeker mikserin düşük ayarında şeker eriyene kadar
çırpılır.
Un, nişasta , vanilya ve krema eklenip çok sıvılaştırılmadan
yine düşük ayarda çok az çırpılır.
Yumurtalar tek tek ilave edilerek yine düşük ayarda çırpılır
kreması hazır hale getirilir.
Dondurucudan çıkarılan kalıp içine krema dökülür 3-4 kez
taban zemin üzerine vurulur içinin havası alınır.
Fırının en altına su dolu tepsi, orta bölümüne ızgara üstüne
de kek konularak 170 C 5 dakika önceden
ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirilir. Kalıbı bir kenarından tutup
hafif salladığınızda kenarları sabit ortası hafif sallanıyor ise fırın
kapatılır.Kapağı biraz açılır ve soğuyana kadar fırın içinde bekletilir
(pişerken üstünün kızarmaması için son dakikalarda fırın ısısı düşürülür) oda
sıcaklığına gelince buzdolabında en az bir gün bekletilir.
Sosu için böğürtlenler rondodan geçirilip 1 çay bardağı su
içinde nişasta karıştırılarak eritilir ve böğürtlenlere eklenip şeker de ilave
edilip pişirilir.
Sonra limon suyu eklenir ve tereyağı eklenip karıştırılır
ocaktan alınır.
Sos çok soğumadan kek üzerine yavaşça dökülür bıçak yardımı
ile üzeri düzeltilir ve buzdolabında soğumaya bırakılır.
Dilimleme esnasında bir bardak su içinde bıçak sürekli
ıslatılarak dilimlere ayrılır. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder