Lezzetli Yemek Tarifleri

TOST EKMEĞİ SALATASI



Malzemeler:
1 paket tost ekmeği
1 adet  haşlanmış tavuk göğsü
1 su bardağı süzme yoğurt
1 su bardağı mayonez,
2 diş sarımsak
Tuz
1 su bardağı süt.( her tost ekmeği diliminin üstüne bir çorba kaşığı dökmek için )
Süslemek için:
Dereotu
Maydanoz
1 adet haşlanmış yumurta
Közlenmiş kırmızı biber
YAPILIŞI:
Tavuk göğsü tuzlu suda haşlanır. Haşlandıktan sonra sarmısakla beraber rondoya konarak iyice parçalanır.
Süzme yoğut ve mayonez bir kapta iyice karıştırılır.Karıştırılan malzeme ikiye ayrılır.
Yoğurtlu karışımın ayrılan bir bölümüne tavuklu malzeme eklenir ve iyice karıştırılır.
Tost ekmeğinden bir tane alarak, bir kaşık sütle ıslatılır.Üzerine tavuklu karışımdan sürülür.
Diğer tost ekmekleri de sütle ıslatılır.Üstüne iç harcı sürülen dilimin üzerine yerleştirilir ve onun üzerine de iç harcından döşenir.
Tüm tost ekmeği dilimleri bitinceye kadar bu işlem uygulanır. Ekmekler aralarında harçlarla beraber bir kule gibi üst üste konur. Sonra kulenin en altından ve en üstünden dikkatlice tutarak , kullanılacak servis tabağına yatay baton olacak şekilde yatırılır
Yoğurtlu mayonez karışımından çok az bir miktar yine ayrılır. Kalan kısmı, pasta kaplar gibi ekmeklerin üstünü kaplanır.Aliminyum folyo çok gevşekçe kapatılarak buzdolabına konur ve bir gece bekletilir.
Servis yapılacağı zaman salata dolaptan çıkarılır.Ayrılan yoğurtlu mayonezli karışımla folyonun bozduğu üst kaplaması düzeltilir.
1 adet yumurta haşlanır.Sarısı rendenin küçük tarafı ile rendelenir.
Dereotu ve maydanoz yıkadıktan sonra, iri dallarından ayrılır ve pasta salatamızın etrafına düzgünce yerleştirilir.Üzeri yumurta sarısı,dereotu ve küçük doğranmış köz biberle süslenir.Tost ekmeği salatası verev kesilerek servis edilir.
NOT:Üzeri Pul biber,kuru nane,mısır v.b farklı malzemelerle süslenebilir.Tavuklu iç harcına rendelenmiş havuç,küçük doğranmış kornişon turşu ve çekilmiş ceviz eklenebilir.

ELMALI KEREVİZ SALATASI



Malzemeler:
2 adet orta boy kereviz
1 yeşil ekşi elma
5 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı ceviz içi
Tuz
YAPILIŞI:
Kerevizler yıkanıp soyulur ve rendelenir.
Elma soyulur ve rendelenir.
Geniş bir kasede kereviz,elma,yoğurt,mayonez ve ince doğranmış sarımsaklar karıştırılır.Ceviz içi ve tuz katılır.
Karıştırıldıktan sonra servis tabağına alınır.Üzeri ceviz ile süslenerek servis edilir.

CEVİZLİ ROKA SALATASI



Malzemeler:
1 demet roka
2 yemek kaşığı iri kıyılmış ceviz içi
1 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı balsamik sirke
Yarım limon suyu
Zeytinyağ
Tuz,karabiber
YAPILIŞI:
Roka yıkanır ve kurulanır.Elde parçalanır yada bıçakla iri doğranır.Büyük bir kaseye konur.
Üzerine ceviz,kuru üzüm eklenir ve karıştırılır.
Limon suyu,sirke,zeytinyağ ve tuz karışımından sos yapılır.
Sos salatanın üstüne dökülür.Karabiber atılır.Büyük bir kaşık ile iyice karıştırılır.Servis edilir.
NOT:Balsamik sirke yerine elma sirkesi veya nar ekşisi kullanılabilir.

TEKİRDAĞ KÖFTESİ


Malzemeler:
Yarım kg  dana kıyması (yağsız)
Yarım kg  kuzu kıyması (yağlı)
1 kahve fincanı irmik
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
2 adet orta boy kuru soğan
2 diş dövülmüş sarımsak
4-5 dilim bayat ekmek
Tuz,karabiber
YAPILIŞI:
Bayat ekmekler elde iyice ufalanır. Rendelenmiş soğan ile sarımsak, kimyon ve tuz  ilave edilip iyice yoğurulur. 
Kıymalar  ilave edilip yoğurmaya devam edilir. 15 dakika buzdolabında dinlendirilir. 
Dinlendirilen kıymaya diğer baharatlar ve karbonat eklenir. Hiç durmadan kuvvetlice 5-6 dakika daha yoğurulur. 
Son aşamada irmik eklenip iyice yoğurulur.Çok katı olmayan bir harç elde edilir.
İrmiklerin şişmesi ve harcın kendini toplaması için kabın ağzı streç filmle kapatılıp 1 gün buzdolabında bekletilir. 
Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. 
Elde  yada bir kesme tahtası üzerinde silindir şekli verilir.(Büyük bez krema torbasının duy takılmamış ucundan daha düzgün şekiller elde edilebilir) 
Mangalda ya da ızgarada pişirilir. 
Yanında közde biber,domates  ve acılı sos ile servis edilir.

KARAMELLİ ARMUT TATLISI



Malzemeler:
1 su bardağı şeker
2 su bardağı su
4 orta boy deveci armut
1 tarçın
Yarım limon
Karamel için:
1 çay bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı su
Yarım paket sıvı krema
1 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI:
Armutlar yıkanır ve sap kısımları kalacak şekilde kabukları soyulur.Çekirdekli ortası kabak oyacağı veya sivri bir bıçak ile çıkartılır.
Tencerede şeker,su ve limon suyu karıştırılarak ocağa konur.Armutlar bütün halde içine oturtulur.10-15 dakika armutlar yumuşayana kadar pişirilir. Pişen armutlar tencereden çıkartılıp soğutulur.
Karamel için şeker tencerede ocağa konur.Şeker eriyince su eklenir.Rengi dönmeye başlayınca tereyağ eklenir.Karıştırılarak kreması da eklenir.Bir süre daha ocakta karıştırılınca istenilen kıvama geldiğinde ocak kapatılır.
Armutlar servis tabağına alınınca üzerine karamel sos dökülerek servis edilir.

PATATES MUSAKKA



Malzemeler:
4-5 adet patates
1-1,5 su bardağı sıvıyağ
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
1 domates
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz, karabiber
YAPILIŞI;
Patatesler soyulup 2 cm. kalınlığında yuvarlak halkalar şeklinde kesilir.
Patatesler soğuk suyla yıkanıp iyice kurulandıktan sonra ısınan sıvı yağda altın sarısı renk alana kadar kızartılır.Patatesin yağını çekmesi için kağıt havlu serili tabağa çıkartılır.Sonra fırın tepsisi veya borcama patatesler dizilir.
Diğer tarafta tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ alınır ve yemeklik doğranmış soğan ile sarımsaklar kavrulur.
Üzerine kıyma eklenip kavrulur.kıymayı birkaç kez çevrildikten sonra yemeklik doğranmış yeşil biberler de eklenir.
Kıymaya domates,salçalar ve baharatlar da katılarak birkaç kez çevrilerek kavrulur.
Kavrulan kıyma tepsideki kızarmış patateslerin üzerine yayılır. 1 çay bardağı sıcak su eklenir ve 170 derece fırında 20-25 dk. pişirilir.
Servis tabağına alınca üzerine isteğe göre maydanoz veya nane serpilerek servis edilir.

BEBEKLİ YAŞ PASTA



Malzemeler:
6 yumurta
5 fincan şeker
5 fincan un
Çay kaşığı ucuyla kabartma tozu
1 çay kaşığı limon suyu
Pastacı kerması için:
500 ml süt
1 su bardağı şeker
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
50 gr. krema
Üzeri için:
Barbie bebek
Krem şanti
gıda boyası
YAPILIŞI:
Tarifteki kek malzemeleri ikiye bölünerek orta büyüklükteki iki yuvarlak borcamla iki kek elde edilir.
Yumurtaların sarısı ve beyazı iki değişik kaba ayrılır.Yumurtanın akı beyazlaşana kadar çırpılır.
Yumurtanı sarısı ile şeker yoğurt kıvamına gelene kadar çırpılır.Beyazına ilave edilir.
Sonra un ve kabartma tozu katılır.Fazla karıştırmadan hafif hareketlerle karışım alt üst edilir.
Margarinle yağlanmış ve unlanmış borcam kaplarına dökülerek 170 derece fırında üzeri kızarana kadar 15 dakika kadar pişirilir.
Bu arada kreması hazırlanır. Pastacı kreması için, krema hariç tüm malzemeler bir tencerede karıştırılır.Ateşin üzerine alıp kıvam alıncaya kadar pişirilir ve soğutulur.
Krema çırpılarak kabartılır. Soğuyan pastacı kremasına eklenerek karıştırılır..
İki kek de soğuyup hazır olunca kekler önce ikiye bölünür.4 adet kek elde edilir.Sonra yuvarlak bir tas alınır.İçinden pastanın kolay çıkması için tasın içine streç serilir.
Tek tek katları yuvarlak tasa konarak arasına pastacı kreması sürülür.Bir süre dolaba konarak donması sağlanır.
Daha sonra dolaba konan pasta bir tabağa çevrilerek çıkarılır.
Bebeğin ayakları ve kıyafetleri çıkartılır.
Pastanın ortası bebeğin gireceği genişlikte bıçakla oyulur.
Pastanın üzerine bebek oturtularak hazırlanan krem şanti ile pastanın kenarları süslenir.Krem şantiye elbisesinin ne renk olmasını istiyorsak o renkte 1-2 damla gıda boyası katılarak renklendirilir.
Pastamız servise hazırdır.

SÜRPRİZ KAKAOLU KURABİYE



Malzemeler:
125 gr margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 yumurta+1 yumurta sarısı(beyazı iç harcında kullanılacak)
1 kabartma tozu
1 vanilya
Un
İçi için:
1 yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 su bardağı+2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Şerbet için:
3 çay bardağı şeker
3 çay bardağı su
YAPILIŞI:
Bir kapta margarin,sıvı yağ,şeker,kakao,yumurta,vanilya karıştırılır.Un azar azar eklenerek üzerine kabartma tozu eklenir.
Ele yapışmayacak kıvama gelince fazla yoğurulmadan streçe sarılarak dolapta 10 dakika bekletilir.
 iç harcı için yumurta akı pudra şekeri ve hindistan cevizi karıştırılır.Küçük misket büyüklüğünde toplar yapılır.
Şerbet hazırlanır.Soğumaya bırakılır.
Hamur dolaptan çıkarılarak ceviz büyüklüğünda koparılırak yuvarlak yapılır.Yuvarlağın içi parmağımızla oyulur.İçli köfte yapar gibi iç harcının gireceği büyüklükte oyuklar yapılır.İç harcı yerleştirilerek alttan büzülerek kapatılır.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde 170 derecede 30 dakika pişirilir.
Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı gidince şerbetin içine atılarak ıslatılır.Başka bir tepsiye çıkarılır.Üzerine hindistan cevizi serpilerek soğuduğu zaman servis edilir.

PORTAKALLI CHEESECAKE



Malzemeler;
Taban için:
2 paket eti burçak
100 gr tere yağı (eritilmiş)
1 kahve fincanı iri çekilmiş ceviz
Krema için:
600 gram labne
6 yemek kaşığı şeker
2,5 yemek kaşığı tepeleme nişasta
200 ml krema
4 yumurta
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
Portakal sosu için:
2 portakal  suyu(yaklaşık bir su bardağı kadar)
1 cay bardağı su
3 yemek kaşığı  nişasta
3 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI;
Öncelikle bisküviler rondoda  çekilir.İri kıyılmış cevizler ilave edilir.
Erimiş tereyağı ilave edip karıştırılır.Kelepçeli kalıbın en altına düzgünce bastırarak yayılır ve en az 20 dakika dolapta beklemeye alınır.Bu arada kreması hazırlanabilir.
Krema için; labne ve şeker çırpma teliyle yavaş yavaş  karıştırılır.
Nişasta, vanilya, 1 limon kabuğu rendesi eklenir ve karıştırılır.
Yumurtalar tek tek eklenip karıştırılır.
Dolaptan çıkardığımız kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dakika pişirilir.Ortası titrer durumda iken fırın kapatılır.
Fırın kapağı yarım açık bırakılır.Fırının içinde yavaş yavaş kendi  sıcaklığı ile katılaşarak soğumalıdır.
Limon sosu için, sos malzemeleri karıştırılıp kıvam alana kadar kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirilir.
Ocaktan alınıp karıştıra karıştıra soğutulur.
Kalıbın en üstüne sosu döküp hızlı bir şekilde düzeltilir,çünkü çabuk donabilir.
Bu şekilde buzdolabında 1 gece mutlaka bekletilmelidir.
Ertesi gün servis edilir.


MEYHANE PİLAVI



Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 kuru soğan
2 domates
2 yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
4 bardak su yada et suyu
Karabiber,nane,pul biber,tuz
YAPILIŞI;
Küçük doğranmış soğanlar tereyağında hafif pembeleştirilir.
Rendelenmiş domates,salça,küçük doğranmış biberler eklenip kavrulmaya devam edilir.
Bulgur ve baharatlar eklenir ve karıştırılır.Suyu ilave edilir.Altı kısılarak pişmesi sağlanır.
Suyunu çekince altı kapatılıp 15 dakika demlenmeye bırakılır.Sıcak servis edilir.

ÇİĞ BÖREK




Malzemeler
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su
İç harcı için:
250 gram kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı su
Kızartmak için:
Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Büyük bir kapta un, tuz ve su kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurulur.
İç harcı için, ayrı bir yerde soğan rendelenir.
Üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su ilave edip karıştırılır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
Harcı, hamurların üzerine dağıtılır ve yarım ay şeklinde kapatılır.
Kızgın sıvı yağda önlü arkalı, hafif pembeleşene kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.

KURU MEYVELİ TEPSİ KEKİ



Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 vanilya
1 kabartma tozu
3 su bardağı un
1 su bardağı kuru meyve karışımı (Üzüm,kayısı,incir,yaban mersini v.b)
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
1 yemek kaşığı margarin (tepsiyi yağlamak için)
YAPILIŞI:
Bir kabın içine yumurta ve şeker konularak 5 dakika çırpılır.
Sıvı yağ,yoğurt ve vanilya ilave edilerek karıştırmaya devam edilir..
Un ve kabartma tozu ilave edilir.Unlanmış kuru meyveler ve ceviz eklenerek karıştırılır.
Tepsi margarinle yağlanır ve unlanır.Karışım tepsiye dökülerek 170 derecedeki fırında 30-40 dakika pişirilir.Soğuduğu zaman dilimlenerek servis edilir.

NOT:Kuru meyve karışımı hazır pakette satılanlardan da olabilir.

DUNAVSKA SALATA




Malzemeler:
1 orta boy lahana
4-5  kırmızı salçalık biber
4-5 yeşil biber
5-6 adet  yeşil domates
500 gr havuç
1 adet kereviz yaprağı
1 tatlı kaşığı karabiber tanesi
3 su bardağı sirke
2 su bardağı sıvıyağ
salamura tuz
YAPILIŞI:
Lahana temizlenir ve ince ince kıyılır.
Biber,domates ve havuçlar  ince ince ve yuvarlak doğranır.
Kerevizin yaprakları  kıyılır.
Tüm malzemeler geniş bir kaba konur.Üzerine karabiberler de eklenir ve karıştırılır.
Bir tencerede sıvı yağ,sirke ve tuz kaynatılır. ilk sıcağı gidince hazırlanan karışımın üzerine dökülür ve karıştırılır.
Üzeri kapatılıp serin bir yerde 12 saat yani bir gece bekletilir.
Sonra karışım kavanozlara doldurulur ve kapakları sıkıca kapatılır.
Bir ay sonra yemeğe hazırdır.Afiyet olsun.

NOT: Bulgaristan göçmenlerinin kışlık olarak yaptığı hem salata hem de meze olarak kullandıkları bir yemek türüdür.

DOMATES SALATASI


MALZEMELER;
3 adet domates
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım limon suyu
Tuz
YAPILIŞI;

Domatesler yıkanır ve küp şeklinde doğranır.
Soğan piyazlık doğranır ve iki kez yıkanır.
Yağ,limon suyu ve tuz bir kasede karıştırılarak sos hazırlanır.
Domates ve soğanlar bir kasede karıştırılır.
Üzerine tuz,limon suyu ve yağ karışımından yapılan sos dökülür.Servis edilir.

YEŞİLLİKLİ KARNABAHAR SALATASI



MALZEMELER;
1 adet karnabahar
3-4 dal maydanoz
2-3 dal dereotu
2-3 adet yeşil soğan
1 diş sarımsak
2 yemek kaşığı sirke
5 yemek kaşığı zeytin yağı
Yarım limon suyu
Tuz
YAPILIŞI;

Karnabahar yıkanıp küçük parçalara ayrılır ve az suda 10 dakika haşlanıp süzülür.
Bir kasede soğumaya bırakılır.
Maydanoz,dere otu yıkanıp kurulanır ve ince doğranır.
Sarımsak ve taze soğanlar temizlenip doğranır.
Tüm malzemeler geniş bir kapta karıştırılır.
Limon suyu, sirke,tuz ve zeytin yağı karışımından yapılan sos üzerine dökülerek karıştırılır.Servis edilir.

CİĞER KAVURMA




Malzemeler
500 gr dana ciğeri
1 adet kuru soğan
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Kekik
Kırmızı pul biber.

YAPILIŞI:
Ciğer kuşbaşı olarak doğranır.2-3 kez yıkanıp suyu süzülür.
Tavaya yağ konur ısıtılır.Ciğerler tavanın içerisine konularak pişirilir.
Önce yüksek ateşte çevrilip sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Ciğer kavurma ocaktan alınmadan önce, tuz ve baharatları da ilave edilip, karıştırılır ve ocağın altı kapatılır.
Piyaz doğranmış soğan ve ince kıyılmış maydanoz ile servis edilir.Üzerine pul biber serpilir.

YEŞİL SALATA






Malzemeler:
1 kıvırcık marul
3-4 adet yeşil soğan
5-6 dal maydanoz
5-6 adet  roka
5-6 adet tere
1 limon
Zeytinyağ
Tuz
YAPILIŞI:
Yeşillikler temizlenir ve bol suda yıkanır.Büyük bir kabın içinde sirkeli suda 10-15 dakika bekletilir.
Taze soğan ve maydanoz ince doğranır.Diğer yeşillikler elle parçalanır veya iri doğranır.
Bir kasede limon, zeytinyağ ve tuz karıştırıp sos yapılır.
Hazırlanan sos yeşilliklerin üstüne dökülerek karıştırılır.
Özellikle balık ve diğer et yemeklerinin yanında servis edilir.

PATIR ( Özbek Ekmeği )


 


MALZEMELER :
1 kg. un,
2,5 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 tane yumurtanın akı,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 çorba kaşığı kuru maya,
250 gr. tereyağı,
1 tatlı kaşığı tuz,
Üzerine ; 2 tane yumurta sarısı
 YAPILIŞI:
Un, ılık süt, yoğurt, yumurta akı, toz şeker ve tuz karıştırılır. Maya ilave edilir.
Hamura tereyağı eklenir ve yoğurulur.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.
Oda sıcaklığında 1 saat dinlendirilir. Hamurdan bezeler koparılarak, el ile istenilen yuvarlak şekil verilir.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilerek, üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 - 20 dakika pişirilir.
Ilık veya soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.



TEL ŞEHRİYELİ PİLAV




Malzemeler:
2 bardak baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı tel şehriye
tuz
YAPILIŞI:
Pirinçler yıkanır ve sıcak suda 15-20 dak. bekletilir. Tencereye zeytin yağ konur, hafif kızdırılır, Tel şehriye eklenerek 1-2 dakika rengi dönene kadar kavrulur.Süzülen pirinç eklenir ve kavurmaya devam edilir.Üzerine 3 su bardağı sıcak su ve tereyağ eklenir, tuzu konur.Ocağın altı kısılarak suyunu çekene kadar pişirilir.Ocak kapatılınca kapakla pilav arasına kağıt havlu konulur ve pilav dinlenmeye bırakılır. Dinlenince servis tabağına alınarak, ister tek başına isterse yemeklerin yanında servis yapılır.
NOT:İsteğe göre su yerine et suyu veya tavuk suyu yada hazır bulyon kullanılabilir.

BUĞDAY SALATASI



Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış buğday
2 adet kapya biber(közlenmiş de olabilir)
2-3 adet yeşil biber
1 kahve fincanı  haşlanmış mısır
1 kahve fincanı haşlanmış bezelye
2-3 adet taze soğan
3-4 dal maydanoz
Dereotu.
Sosu İçin:
1 adet limon suyu,
1 yemek kaşığı nar ekşisi,
Zeytinyağı,
Tuz.
YAPILIŞI;
Buğdaylar haşlanmış değilse akşamdan ıslatılır ve sabah düdüklüde 40 dakika kadar kaynatılır.
Biberler küçük küp şeklinde doğranıp hazırlanır.
Dereotu,maydanoz ve soğanlar ince ince doğranır.
Büyük bir kapta buğday ve diğer malzemeler karıştırılır.
Sosu için gerekli olan malzemeler de ayrı bir kasede karıştırılır.
Hazırlanan sos üzerine dökülüp karıştırılarak servise sunulur.