Lezzetli Yemek Tarifleri

KARIŞIK OT KAVURMASI


Malzemeler:
500 gr ebegümeci,labada,ısırgan,gelincik,ıştır karışımı
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ(zeytinyağ olursa daha iyi)
2 adet kuru soğan(4-5 taze soğan olursa daha iyi)
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
Kuru nane,kekik,pul biber
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayıklanan ve yıkanan  otlar  ince kıyılarak ilave edilir.5 dakika otlar suyunu salıp suyu gidene kadar kavrulur.Tuz atılır.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.
Üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.

EBEGÜMECİ KAVURMASI


Malzemeler:
500 gr ebegümeci otu
3 yemek kaşığı sıvı yağ 
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
Kuru nane,kekik,pul biber
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayıklanan ve yıkanan ebegümeci otları  ince kıyılarak ilave edilir.5 dakika otlar suyunu salıp suyu gidene kadar kavrulur.Tuz atılır.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.
Üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.

LABADA KAVURMASI


Malzemeler:
1 demet labada yaprakları(orta kısımdaki taze ve genç yapraklar)
3 yemek kaşığı sıvı yağ 
2-3 adet taze soğan
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
Kuru nane,kekik,pul biber.
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayıklanan ve yıkanan labada yaprakları ince kıyılarak ilave edilir.(Orta kısımdaki kalın sap kısımları bıçak ile kesilip ayrılabilir.)4-5 dakika otlar suyunu salsın diye kısık ateşte kapak kapalı pişirilir.Tuz atılır.Suyu gidene kadar kavrulur.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.Ocak kapatılır.
Sonra üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.
NOT:Genellikle iki çeşit labada bulunur.Beyaz ve kızıl damarlı.Yemeklik olanın damarları beyaz olan çeşididir.Beyaz damarlı olan labadanın tohumları da beyaz olmaktadır.Diğer çeşidinin damarları kızıl renklidir.Tohumlarıda kızıl olur.Tadı acıdır.Yemeklik tercih edilmez.

ISIRGAN KAVURMASI



Malzemeler:
500 gr ısırgan otu
3 yemek kaşığı sıvı yağ 
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
Kuru nane,kekik,pul biber.
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Isırganlar eli yakacağı için eldiven giyilir.
Ayıklanan ve yıkanan ısırganlar  ince kıyılarak ilave edilir.5 dakika otlar suyunu salıp suyu gidene kadar kavrulur.Tuz atılır.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.
Üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.

IŞTIR KAVURMASI


Malzemeler :
500 gr ıştır otu
3 yemek kaşığı sıvı yağ 
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
Kuru nane,kekik,pul biber.
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayıklanan ve yıkanan ıştırlar  ince kıyılarak ilave edilir.5 dakika otlar suyunu salıp suyu gidene kadar kavrulur.Tuz atılır.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.
Üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.

ISPANAKLI ISIRGAN OTU KAVURMASI



Malzemeler :
250 gr ıspanak
250 gr ısırgan
3 yemek kaşığı sıvı  yağ
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayıklanan ve yıkanan otlar  ince kıyılarak ilave edilir.5 dakika otlar suyunu salıp suyu gidene kadar kavrulur.Tuz atılır.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.
Üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.

GELİNCİKLİ ISIRGAN OTU KAVURMASI


Malzemeler :
250 gr gelincik
250 gr ısırgan otu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
Nane,kekik,pul biber.
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayıklanan ve yıkanan otlar  ince kıyılarak ilave edilir.5 dakika otlar suyunu salıp suyu gidene kadar kavrulur.Tuz atılır.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.
Üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.

GELİNCİK OTU KAVURMASI


Malzemeler :
500 gr gelincik otu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet soğan
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
Kuru nane,kekik,pul biber
YAPILIŞI:
Soğanlar yemeklik küçük doğranarak pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayıklanan ve yıkanan gelincikler ince kıyılarak ilave edilir.5 dakika otlar suyunu salıp suyu gidene kadar kavrulur.Tuz atılır.Nane,kekik isteğe göre de pul biber atılır.
Üzerine yoğurt dökülerek ılık veya soğuk servis edilir.

KIYMALI ISIRGAN KAVURMASI


Malzemeler:
1 bağ  ısırgan otu (300-500 gr arası)
2 orta boy kuru soğan
 250 gr kıyma
 3 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça(isteğe göre kullanılmayabilir.)
1 kahve fincanı su
Tuz.
Kuru nane,kekik,pul biber.
YAPILIŞI:
Isırgan otları eli yakacağı için önce eldiven giyilmelidir.
Ayıklanıp yıkanan ısırganlar kesme tahtasında  kıyılır.
Bir tencerede soğanlar pembeleşinceye  kadar kavrulur. Kıyma ilave edilerek kavurmaya devam edilir.Salça ilave edilip karıştırılır.
Daha sonra kıyılmış ısırganlar konur. Su ve tuz da ilave edildikten sonra 10 dakika pişirmeye bırakılır.
Üzerine kuru nane,kekik ve pul biber atılarak ılık olarak servis edilir.

YUMURTA HELVASI


Malzemeler:
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı şeker
3-4 tane yumurta
Un
3-4 yemek kaşığı irmik
Üzeri için:
Antep fıstığı
Hindistan cevizi
Ceviz vb.
YAPILIŞI:
Tencerenin içerisine şeker ve yumurtalar  konularak karıştırılır.
Süt ve sıvı yağ ilave edilip, karıştırılır.
Kaynamaya başlayıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırılır.
Kaynamaya başlayan karışıma azar azar elenmiş un ve irmik ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.
Sürekli karıştırılarak un kokusunun gitmesi ve kıvamının  koyulaşması sağlanır.
Helva, kaşığa ve tencereye yapışmayıncaya kadar kavurma işlemine devam edilir.
Tencereye yapışmayacak kıvama geldiğinde ocaktan alınarak kaşıkla şekillendirilir.
Servis tabağına alınarak üzerine Antep fıstığı, Hindistan cevizi, çam fıstığı vb. atılarak servis edilir.

KAYIK KABAK


Malzemeler:
3 adet domates
3 adet patlıcan
3 adet çarliston biber
1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi
1 kalıp beyaz peynir
Karabiber
100 gram tereyağı
1 tane yumurta
4 bardak su
Tuz
YAPILIŞI:
Geniş bir tencere içerisine su konulur ve kaynatılır.Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Patlıcanlar haşlandıktan sonra soğuk suya atılır, diri kalması sağlanır.
Patlıcanlar başından tutularak ortadan boyuna kesilir.
Patlıcanın iç kısmı çıkartılır.
Diğer tarafta karıştırma kabının içerisine ekmek içi, ezilmiş peynir, doğranmış patlıcanın içleri,
yumurta, tuz, karabiber, doğranmış domates ve biber konularak karıştırılır.
Hazırlanan bu karışım, içi oyulan yarım patlıcanın içine doldurulur.
Bütün patlıcanlar bitinceye kadar işleme devam edilir.
Yağlanmış tepsiye yada yağlı kağıt yerleştirilmiş tepsiye dizilir.
Üzerlerine küçük tereyağı parçaçıkları bırakılır.
Isıtılmış 180-200 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Tabaklara alınarak servis edilir.

LAVAŞ CİPS


Malzemeler:
2 adet lavaş 
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı kajun
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı kahvaltılık salçalı sos
YAPILIŞI:
Lavaşlar istediğimiz miktarda ve boyutlarda kesilir. Bir kaseye sıvı yağ konur. Sıvı yağın içine baharatlar ve salçalı sos katılıp iyice karıştırılır.Kesilen  lavaşlar tek tek bu karışıma bulanıp yağlı kağıt yerleştirilen fırın tepsisine dizilir.
Hazırlanan  lavaşlar, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 5-6 dakika kızartılır.
Sıcak olarak istenilen yoğurtlu veya peynirli dip sos  ile servis edilir.

NOT: Kajun; Fransız ve Hint mutfağı’nın en popüler karışımlarındandır. Et, balık, tavuk yemekleri nde ve ızgaralarda kullanılır. Lavaşlı yemeklerde, et ve sebzelere yedirilerek tüketilebilir. Ayrıca her türlü sosa da lezzet katar. İçerisinde; tuz, sarımsak granül, tatlı kırmızı biber, soğan, kekik, acı kırmızı biber, zerdeçal, kimyon, karabiber, kekik yağı bulunmaktadır.

PEYNİRLİ DİP SOS


Malzemeler:
1 paket labne peyniri
1 su bardağı süzme yoğurt
2 tatlı kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
2 dal maydanoz
2 dal dereotu
Pul biber,kekik,nane,kimyon,tuz
YAPILIŞI:
Yoğurt ve labne peyniri geniş bir kaba alınarak çırpılır.
Sonra sarımsaklar dövülerek iyice ezilir.Sarımsaklar bu karşımıza eklenir.Biraz daha çırpılır.
Maydanoz ve dereotu da olabildiğince ince bir şekilde kıyılır ve karışıma eklenip bir kez daha çırpılır.
Mayonez eklenerek karıştırılır.
Son olarak  baharatlar eklenir ve son bir kez daha çırpılıp servis tabağına alınır. 

BAKLA TURŞUSU


Malzemeler:
500 gr. bakla
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
Yarım çay bardağı sirke
5 diş sarımsak
Kaynamış sıcak su ( 1litrelik kavanozu dolduracak kadar)
YAPILIŞI:
Baklalar yıkanır ve uç kısımları kesilir.
1 litrelik kavanozun dibine sarımsaklar soyularak yerleştirilir.
Baklalar kavanoza yerleştirilir.
Üzerine şeker,limon tuzu ve sirke konur.
Su kaynatılır.Tuz eklenir.
Kaynak sıcak su kavanozun ağzına kadar doldurulur.Kapağı hemen kapatılır.Ters çevrilir ve bir gece bekletilir.
Ertesi gün düz çevrilir ve 1 hafta sonra servis edilebilir.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI


Malzemeler
2 su bardağı pilavlık  bulgur
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
1 adet kırmızı  biber
2 adet havuç
1 çorba kaşığı salça
Yarım fincan sıvıyağ
Tuz ,Pul biber,Karabiber,Nane
YAPILIŞI:
Yemeklik doğranan soğan sıvıyağında kavrulur.Salça  ilave edilir.
Üzerine küçük doğranan domates, kırmızı ve yeşil biberler, rendelenmiş havuç eklenir.
Ardından bulgur ,tuz, karabiber,pul biber ve nane eklenip karıştırılır.
Sıcak suyu ilave edilir. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Ocaktan alınıp  tencerenin üzeri kapatılarak dinlendirilir ve sonra servis edilir.

ÇİN SALATASI


Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı haşlanmış mısır
1 su bardağı haşlanmış taze veya konserve bezelye
8-10 adet kornişon
2 adet yeşil sivri biber
2 adet kırmızı biber
Yarım demet maydonoz
Yarım demet dereotu
Pul biber
Tuz
Limon
YAPILIŞI:
Tuzlu kaynar suda bekletilmiş pirinç, içinde sıvıyağ olan tencerede kavrulur.
Üzerine bir bardak su ve tuz eklenerek pişirilir.
Altını kapattıktan sonra içine mısır ve bezelye konarak demlenmeye bırakılır.
Soğuduktan sonra içerisine ince kıyılmış maydanoz, dere otu, kornişon, biberler, pul biber,limon koyulup karıştırılır.Servis edilir.

PATATES SÖĞÜŞ


Malzemeler:
3 adet küçük patates
2 adet yeşil soğan
2 dal dereotu
Yarım limon
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
YAPILIŞI:
Patatesler mikrodalgada 7 dakika pişirilir.4-5 dakika kendi sıcaklığı gidene kadar bekletilir.
Kabukları soyulur.Halka halka dilimlenir.Tabağa dizilir.
Soğanlar doğranır.Dere otu küçük parçalara ayrılır.Patateslerin üzerine yerleştirilir.
Limon suyu ve tuz karıştırılır.Zeytin yağı yavaş yavaş karıştırılarak sos hazırlanır.
Sos patateslerin üzerine gezdirilerek servis edilir.

PEKMEZLİ UN HELVASI


 Malzemeler
125 gr margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı pekmez
Şerbeti için;
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
YAPILIŞI:
Önce şerbet için tencerede şeker ve su  kısık ateşte ocağın üstüne konur.
Teflon geniş  bir tencereye margarin ve sıvı yağ konur.
Un ve fıstıklar ilave edilir.Unun kokusu çıkana kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavrulur.
Unun kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altı kısılır.Kısık ateşte unun rengi koyulaşıncaya kadar karıştırarak kavrulur.Pekmez ilave edilir.
Ocaktan alınan şerbet kavrulan unun üzerine dökülür.
Şerbet döküldükten sonra, unun topaklanmadan şerbeti çekmesi için hızlı hızlı karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kaşığın arka tarafı ile iyice bastırarak karıştırılır ve un helvası hazır hale getirilir.
Helva silikon kaplara bastırarak doldurulur ve tabağa ters çevrilerek şekillendirilir.Soğuk servis edilir.
NOT:Borcama düzgünce bastırarak konup kesilebilir yada kaşıkla şekillendirilebilir

KASTAMONU MUTFAK KÜLTÜRÜ


KASTAMONU MUTFAĞI(Alıntı)
Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş. Bu yemeklerin 500’ü Türkiye’nin hiçbir yerinde bilinmiyor
-Kastamonu’yu ziyaret edenler yörenin etli ekmeğini ve çorbalarını tatmadan geçmez.
-Bunun yanı sıra Üryani eriği, çekme helvası dönüşte dostlara götürülen yöresel lezzetlerden bazıları
Üzerine kitaplar yazılsa yeterli gelmeyecek bir başka mutfak kültürü ile sizlerleyiz. Kastamonu mutfak kültürünü az da olsa yerimiz yettiğince tanıyalım. Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik, yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini gösteriyor.
Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edildi ve bu yemeklerden yaklaşık 500’ünün Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıktı. Kastamonu mutfağı üzerine yapılan derleme ve tespit çalışmaları 1950’lilerin başına uzanıyor. Bu tarihlerde arkeolog Ahmet Gökoğlu’nun yaptığı çalışma sonucunda tespit edilen yemek türlerinin tümünün yer aldığı bir yayın çıkarılamadı. Gökoğlu, Türk Etnografya Dergisi’nde bu derlemesinden yalnızca ‘Kastamonu Ekmekleri’ ve ‘Kastamonu Çorbaları’ adını taşıyan iki makale yayınladı. Gökoğlu 1967’de yayınladığı “Kastamonu Ekmekleri” adlı makalesinde Kastamonu’daki yemek çeşidinin yine o tarihlerde yapılan ve 36 ilden derlenen “Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı” adlı kitaptaki çeşitlerden 280 yemek fazla olduğunu belirtildi. Genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak kültürü içinde neredeyse her ilçe sahip olduğu bir meyve ya da başka bir ürünle ön plana çıkar. Neredeyse ilin geneline yayılmış Kastamonu elması, Üryani eriği, İnebolu kestanesi, Taşköprü sarımsağı, Araç cevizi bunlara bir örnektir.
Etli ekmek
Banduma
Mıklama
Paça
Ala pilav
Ekşili pilav
Çekme helva
Simit tiridi
Kuyu kebabı
Oğmaç çorbası
Köle hamuru
Cırık tatlısı
Üryani eriği hoşafı
Kuyu kebabı
ETSİZ SEBZE YEMEKLERİ
Bunların hemen hemen hepsi zeytinyağı veya diğer sıvı yağlarla pişirilir. Dolmalar (biber, patlıcan), sarmalar (yaprak, kelem, ispit, pancar, müsellim, yapraz), etli patates paçası oturtması, barbunya fasulyesi gibi yemeklerdir. Zeytinyağlı yaprak sarması Kastamonu’da son yemek olarak yenir. Bu sebeple adı “karahaber”dir. Yemek, ziyafetin sona erdiğini bildirir. Sofraya konduğunda ‘karahaber geldi’ derler.
YUMURTALI YEMEKLER
Çırpılmış yumurtaya batırılan ekmekler kızgın yağda kızartılır. Buna yörede “kaygana” denir. Kastamonu’nun tanınmış yemeklerinden biri de mıklamadır. Üzerinde yumurta kırılarak hafifçe pişirilen yemeklerin genel adı “mıklama”dır.
HAMURLU YİYECEKLER
Somun, serme, gözleme hamuru başlıca ekmeklerdir. Kastamonulu hanımlar bayat ekmek veya sermeden ‘tirit’ adlı bir yemek yapar. İç yağlı çörek, mısır çöreği, kete, kül çöreği, tarhanalı çörek en sevilen çöreklerdir. Erişte hamuru çökelekle yoğrulur, açılıp içine ceviz konur, üzerine kızgın yağ dökülür. Buna ‘haluçga’ denir.
Ekşili pilav bulgur, ebegümeci, yoğurt, maydanoz, dereotu ile yapılan ilginç ve güzel bir yemektir adı ekşili ama içinde limon yok.
Etli ekmek denince Konya ya da Sivas aklınıza gelse de Kastamonu etli ekmeği çok farklı ve değişik bir tat. Dana kıyması, soğan, maydanoz, yumurta, karabiber, kimyon, tuz malzemeleri ile saçta hazırlanan incecik yufkaların arasında pişen çok lezzetli bu pideyi başka yerde bulamazsınız.

Yanında, üryani hoşafı, pestil ezmesi, erik ekşisi, ayran gibi içeceklerde alınabilir. Etli ekmeğin, patatesli, mantarlı, kesikli, yoğurtlu, cevizli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yaygın olarak yapılır.


ISLAMA (Kastamonu)


Malzemeler:
2 adet yufka
250 gr.koyun eti
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI:
Önce koyun eti kavrulur ve üzerine 1,5 bardak su konarak pişmeye bırakılır.
Yufkalar ortadan ikiye kesilir.Üst üste konur.
Yufkalar 2 cm genişliğinde kesilir.Rulo şeklinde sarılır.
Rulolar tepsiye dik şekilde dizilir.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Etin piştiği sudan birazı ayrılarak kalanı kızaran yufkaların üzerine dökülür.Tekrar fırına verilir.
Yufkalar suyunu çekene kadar fırında tutulur.
Fırından çıkan yufkalar tabaklara alınır.Tepsiyle de ikram edilebilir.Yada bir porsiyonluk kaplarda pişirilir.Ayrılan et suyu kızaran yufkaların üzerine gezdirilir.
Pişen koyun etleri de yufkaların üstüne yerleştirilir.Sonra üzerine tere yağında yakılmış kırmızı biber dökülüp servis edilir.