Lezzetli Yemek Tarifleri

KIŞLIK DOMATES SOS


Malzemeler:
Domates
Tuz
YAPILIŞI:
Domatesler yıkanır.Kabukları soyulur.Robottan geçirilir.
Tencerede kaynatılır.Tuz atılır.15-20 dakika kaynatılınca sıcak olarak kavanozlara doldurulur.
Yıkanmış kapaklar kapatılarak konserve gibi yapılmış olur.
Kışın istenilen yerde kullanılmak üzere serin bir yerde bekletilir.

DONDURUCUDA KIŞLIK BAMYA


Malzemeler:
1 kg bamya
4 adet domates
1 adet limon
1 tatlı kaşığı tuz(isteğe göre değişir)
YAPILIŞI:
Bamyaların sap kısımları yuvarlatılarak kesilir. Bol suda yıkanıp suyu süzülür.
Domatesler soyularak  doğranır ve tencereye  konur.Biraz  karıştırılarak pişirilir.
Bamyalar ilave edilir ve limon suyu eklenir.
Tuz  ilave edilerek, bamyaların rengi sararıncaya kadar çok karıştırmadan yaklaşık 15dk kadar pişirilir. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine veya kaplara doldurularak buzluğa kaldırılır. 
NOT:Kışın yemek yapmak için dondurucudan çıkartılır.
Bir tencerede yemeklik doğranmış soğan pembeleştirilir.
Hazır bamyalar tencereye eklenir.Üzerine çıkmayacak kadar su ilave edilerek karıştırmadan kısık ateşte pişirilir.(Hazırlarken tuz attığım için pişirirken tuz atmıyorum)
Piştiği tencerede soğutulur.Ilık veya soğuk servis edilir.

İNCİR REÇELİ


Malzemeler:
2 kg incir
2 kg şeker
2 lt su
YAPILIŞI:
İncirler yıkanır ve sap kısımları kesilir.
Şeker ve su bir tencerede kaynamaya bırakılır.
Bir kaşık şerbet alınıp tabağa konur.Soğuyan şerbet  yan çevrilen tabakta  kırışık bir görünüp oluyorsa tamam demektir.
İncirler şerbetin içine atılarak kaynatmaya devam edilir.
İncirler dibine doğru çökmeye başlayana kadar pişirilir.
Ocak kapatılarak ılıması sağlanır.
Kavanozlara doldurularak kapakları kapatılır.

SÜTLAÇ


Malzemeler:
3 su bardağı süt
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker(isteğe göre değiştirilebilir)
1 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
Tarçın
YAPILIŞI:
Pirinçler yıkanır ve üzerini örtecek kadar suda suyunu çekene kadar kısık ateşte haşlanır.
Üzerine süt konur ve yine kısık ateşte süt kaynayana kadar pişirilir.
Nişasta bir kaşık süt ile eritilir. Sütlaçtan alınan bir kaşık süt ile ılıştırılır.
Yavaş yavaş karıştırılarak sütlaça eklenir.Bir taşım kaynatılıp ocak kapatılır.
Ateşten alınınca vanilyası eklenir ve karıştırılır.
Soğuduğunda katılaşıp üzeri kabuklaştığı için sıcakken istenilen kaplara konur ve kaplarda soğutulur.
Üzerine tarçın serpilerek soğuk servis edilir.

KÖFTELİ SEBZE YEMEĞİ(Tencerede)


Malzemeler:
10-15 adet köfte
3 patates
2 soğan
4-5 taze fasulye
2 domates
1 kabak
1 patlıcan
1 çay bardağı bezelye(ben dondurucuya konmuş çiğ kullandım)
2 yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz
Su
YAPILIŞI:
Geniş bir karnıyarık tenceresine yemeklik doğranan soğanlar konarak yağda pembeleştirilir.
Patatesler soyularak istenilen şekilde iri doğranır ve yıkanır.
Patlıcan alacalı soyulur ve iri küp küp doğranır.
Kabak soyulur ve iri küp küp doğranır.
Fasulyeler 3-4 parçaya bölünür.
Biber ve domatesler iri doğranır.
Pembeleşen soğanların üzerine salça konur.
Salça 2-3 dakika kavrulur.Üzerine tüm sebzeler konarak karıştırılır.
Köfteler tencereye dizilir.Tuz atılır.
Sebzelerin üzerine gelene kadar sıcak su konur.
Kısık ateşte 30-35 dakika suyunu çekene kadar pişirilir.

DAMLA ÇİKOLATALI MUFFİN


Malzemeler:
1 paket margarin(250 gr.oda ısısında)
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
Un
1 çay bardağı damla çikolata
YAPILIŞI:
Margarin ve şeker bir kabın içinde birbirine yedirilene kadar karıştırılır.
Yumurta ve süt eklenerek karıştırılır.
Karışıma un,kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğu rendesi eklenir.
Kıvamı mayonez gibi koyu akışkan bir şekilde olmalıdır.
İstenilen muffin kalıplarının içine yağlı kağıtlar konarak karışım dökülür.Tam doldurulmaz.Kabarması düşünülerek yarısına kadar doldurulur.
Üzerine damla çikolatalar serpilir.
Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 30-35 dakika pişirilir.

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Malzemeler:
1 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya(10 gr.)
1 yemek kaşığı toz şeker  
1 tatlı kaşığı tuz
Un
İç harcı malzemeleri:
1.5  su bardağı kadar ezilmiş sarı haşhaş
1 çay bardağı kadar sıvı yağ
YAPILIŞI:
Bir tasa yumurta, süt,su ve sıvı yağ konur.
Maya, şeker ve tuz da karıştırma kabına eklenerek hepsi karıştırılır.
Bu karıştırma kabına un yavaş yavaş eklenerek yoğrulur.
İyice yoğurduktan sonra hamur topunun üzeri bir bezle örtülerek oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar mayalanması için dinlendirilir.
Bu arada haşhaş ve sıvı yağı birbirine karıştırılarak hazırlanır.
Mayalanıp kabarmış hamur bir kez daha yoğurulur ve iki parçaya ayrılır.
Parçaların biri tezgahta ince olacak şekilde merdane ile açılır.
Açılan hamurun üzerine, haşhaş ve sıvı yağlı karışımı güzelce sürülür.
Sürdükten sonra bir kenarından sarıp rulo hale getirilir.Sonra bu rulodan 5 cm eninde parçalar kesilir.
Rulolar yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış bir fırın tepsisine dizilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.


KÖFTELİ PATATES YEMEĞİ(Tencerede)



Malzemeler:
10-15 adet köfte
3 patates
2 soğan
3-4 yeşil biber
2 domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz
Su
YAPILIŞI:
Geniş bir karnıyarık tenceresine yemeklik doğranan soğanlar konarak yağda pembeleştirilir.
Patatesler istenilen şekilde iri doğranarak yıkanır ve pembeleşen soğanların üzerine konur.
Salça eklenerek 2-3 dakika kavrulur.
Köfteler tencereye dizilir.Dilimlenen domates ve biberler de dizilir.
Tuz atılarak üzerine gelene kadar sıcak su konur.
Kısık ateşte 20-30 dakika pişirilir.


MANTAR SOTE


Malzemeler:
1 adet soğan
3-4 yemek kaşığı sıvı yağı
2-3 adet sivri biber
Yarım kg mantar,
2 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
Nane,kekik,Karabiber, pul biber
Tuz
YAPILIŞI;
İnce ince doğradığımız soğan ve biberler sıvı yağda kavrulur.
Üzerine ince ince doğradığımız mantarlar ilave edilip yüksek ateşte mantarlar suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
Daha sonra kabuklarını soyup küp şeklinde doğradığımız domates ilave edilip karıştırılır.
Son olarak ince ince doğradığımız sarımsak, baharatlar, tuz ilave edilip karıştırılır.
Kısık ateşte biraz daha pişirilip servis edilir.

KÖMBE KURABİYESİ


Malzemeler:
200 gr. tereyağ
200 gr. vita yağ
1 kg. un
160 gr. süt ( 1 çay bardağından biraz fazla)
250 gr. pudra şeker
1 yemek kaşığı baharat karışımı (muskat, tarçın, damla sakızı, karanfil, mahlep)
Üzeri İçin:
Susam
YAPILIŞI
Tereyağı ve vita yağı eritilir.
Un geniş bir hamur kabına elenir. Üzerine eritilen yağ ılık halde dökülür. Elle iyice yağ una yedirilir.
Süt ılıtılır ve şeker içinde iyice eritilir.
Baharatlar un gibi dövülür. İstenilen miktarda (yaklaşık 1 yemek kaşığı) eklenip sütün içinde eritilir.
Yağlı una sütlü karışım eklenir. Hamur haline getirilip, biraz dinlendirilir.
Hamurdan iri ceviz kadar alıp elde yassılaştırılır.Susama bulanıp tepsiye dizilir.Çatal ile şekil verilir.
Varsa Kömbe için olan ahşap kalıba basılır. Kalıptan yağlı kağıt serili  tepsiye çıkarılır.Hamur bitinceye kadar bu işleme devam edilir.
Fırında iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 180-200 C'de pişirilir.
Pişip iyice soğuduktan sonra kapalı cam kavanozda uzun süre saklanabilir.


TOP KABAK DOLMASI


Malzemeler:
6 adet top kabak
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
2 orta boy soğan
2 domates
Dereotu
Maydanoz
2 yemek kaşığı salça
5 yemek kaşığı  zeytin yağı
Sıcak su
1 çay kaşığı pul biber
Karabiber,nane,kekik ve dolma baharatı karışımı
Tuz.
YAPILIŞI:
Pirinç ve bulgurlar yıkanıp derin bir kap içerisine konulur.
İnce doğranmış soğan, baharatlar ve salça eklenip, karıştırılır.
Maydanoz ve dereotu ince ince kıyılıp 1 domates rendelenir.
Tuz ve 3 yemek kaşığı zeytin yağı da eklenerek karıştırılıp, iç harcı hazır edilir.
Kabakların baş kısımları kesilerek kenara ayrılır.
İçleri oyulur.Oyulmuş kabaklar kaynar su dolu tencerede 5 dakika haşlanır.Sonra soğuk suya çıkarılarak süzülür.
İçleri oyulan kabaklar hazırlanan iç harcı ile doldurulur.Kabakların altından bıçak ucuyla birkaç delik atılır.
Hazırlanan dolmalar  borcama dizilir,domates dilimi kabakların üzerine konur ve ayrılan baş kısımları da domateslerin üzerine kapatılır.
Üzerilerine dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak zeytin yağlı salçalı tuzlu su eklenip fırında pişmeye bırakılır.
180 derecedeki fırında 40-45 dakika kabaklar yumuşayana dek pişirilir.
Hazırlanan top kabak dolması ılık olarak servis edilir.
NOT:Ben bu kez borcamda fırında yaptım ama,tencerede yapınca da çok güzel oluyor...

RAMAZAN ŞERBETİ- 2



Malzemeler:
1 şeftali nektarin
1 yeşil elma
1 kase kiraz(vişne ve erik’te olabilir)
1 çubuk tarçın
3-4 karanfil
2-3 kuru gül yaprağı(varsa kullanılabilir)
Su
Şeker(Şekersiz de tadı güzel ama isteyen kendine göre kullanabilir)
YAPILIŞI:
Meyveler yıkanır.Elma ve nektar dilimlenir.Kirazların sapları temizlenir.
Bir tenceye 4-5 bardak su konarak ocakta kaynatılır.
Meyveler ilave edilir.Karanfil ve tarçın  konur.
Meyveler yumuşayıncaya kadar pişrilir.Ben şeker kullanmadım.
Tatlı sevenler şeker ilave edebilir.Biraz daha kaynatıp ocak kapatılır.
Süzgeçten geçirilerek soğumaya bırakılır.Soğuk servis edilir.


RAMAZAN ŞERBETİ


Malzemeler:
2 su bardağı toz şeker(tercihe göre değişir)
500 gr. kırmızı erik
500 gr. vişne
2 adet çubuk tarçın
4-5 adet karanfil
Su
YAPILIŞI:
Erik ve vişneler yıkanarak bir tencereye konur.Üzerine su, toz şeker, tarçın ve karanfiller eklenir.Hepsi karıştırılıp tencere ocağa konur ve kaynatmaya bırakılır.
Çok fazla kaynatmadan sadece meyvelerin yumuşaması ve kıvama gelmesi yeterlidir.
Hazır hale gelen şerbet süzgeçten geçirilerek bir kaba aktarılır.
Soğuk servis edilir.

FIRINDA BAHARATLI PATATES DİLİMLERİ


Malzemeler:
3-4 tane patetes
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı  kajun
Tuz ve sıvıyağ
YAPILIŞI:
Patatesler soyulur ve derin bir kabın içine istenilen boyutlarda dilimlenir.Yıkanır ve suyu süzülür.
Üzerine kekik,pul biberi ve karabiber ilave edilir.En son tuz ve az sıvıyağ ilave edildikten sonra karıştırılır.
Karıştırılan patates yağlı kağıt serili tepsiye dökülerek dizilir.
200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.