Lezzetli Yemek Tarifleri

MUZLU KEK
























Malzemeler;
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
200 gr margarin
1 su bardağı süt
3 adet muz püresi
2 yemek kaşığı kıyılmış ceviz
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
YAPILIŞI;

Şeker ve margarin karıştırılır.Yumurtalar ve süt ilave edilir.Muz püresi katılır.Un,kabartma tozu,vanilya ve ceviz eklenerek karıştırılır.Yağlanmış kek kalıbında 160 derecedeki fırında 40 dakika pişirilir.Afiyet olsun.

ŞEKERPARE



Malzemeler;
3 yumurta
250 gr margarin
1 kabartma tozu
1 vanilya
3,5 su bardağı un
fındık
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1/4 limon
YAPILIŞI;
Önce şerbet hazırlanarak soğumaya bırakılır.Oda ısındaki margarin ile şeker birbirine yedirilir.2 yumurta ve bir yumurtanın da beyazı eklenir.(sarısı üzerine sürülmek için ayrılır.)Un ,vanilya ve kabartma tozu eklenip hamur yapılır.Ceviz büyüklüğünde koparılan hamurlardan yuvarlaklar yapılarak tepsiye dizilir.Üzerine yumurta sarısı sürülerek yuvarlakların da ortasına fındık batırılır.150 derecedeki fırında pembeleşene kadar pişirilir.Önceden hazırlanan soğuk şerbet üzerine dökülür.Şerbeti çekince servise sunulur.Afiyet olsun.





TOP KEK




















MALZEMELER;
1 paket margarin
2 su bardağı toz şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartama tozu
Aldığı kadar un
YAPILIŞI;
Margarin ve şeker birbirine iyice yedirilir.
Yumurtalar ilave edilerek karıştırılır.
Süt ve vanilya ilave edilir.

Azar azar un ilave edilir.Kabartma tozu unla birlikte eklenir.Kaşık ile kaldırıldığında kaşıktan dökülmeyecek kıvamda bir karışım elde edilir.Yağlanmış kek kalıbına yada yağlı kağıt serilmiş kek kalıplarına dökülür.170 oC de 40 dakika pişirilir.

ETLİ BİBER DOLMASI

Malzemeler;
1 kg. orta boy dolmalık biber
500 gr. az yağlı dana kıyması
1 adet ince doğranmış büyük soğan
1 çay bardağı yıkanmış pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası yada 2 domates
2 çorba kaşığı tereyağı yada margarin
maydanoz
tuz
YAPILIŞI
Biberler yıkanıp çekirdekleri çıkarılır. Kıyma, soğan, pirinç, salça veya domates, maydanoz, tuz ve biraz su, ayrı bir kapta iyice karıştırılarak, dolmanın içi hazırlanır. Hazırlanan iç, biberlerin içine yerleştirilir ve biberlerin üzerinden kesilen kapaklar üzerlerine konur. Biberler tencereye dizilir.Margarin veya tereyağı küçük parçalar halinde biberlerin üzerine konur.Tencereye 1 bardak su ilave edilerek çok yavaş ateşte 1 saat kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.Afiyet olsun

İMAM BAYILDI



Malzemeler;
4 orta boy patlıcan
2 orta boy soğan
2 diş sarımsak
4- 5 dal maydanoz
2 domates
2 yeşil biber
zeytinyağ
tuz,karabiber,nane
Yapılışı;
Patlıcanlar alacalı şekilde soyulur. 15 dakika kadar tuzlu suda bekletildikten sonra yıkanıp kurulanır. 
Ortaları biraz kesilen patlıcanlar zeytin yağında hafif kızartılır ve tencereye dizilir. 
Patlıcanları kızarttığımız tavada piyaz doğranan soğan, sarımsak, sivri biberi kavrulur. Domates eklenip karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber ilave edilir. 
Patlıcanlar harçla doldurulur ve az suda pişirilir. Ilık yada soğuk servis edilir. Afiyet olsun.

ETLİ NOHUT

  
MALZEMELER:
  2 bardak nohut
  250 gr. kuşbaşı et
  2 soğan
  2 kaşık yağ
  2- 3 domates veya 1 kaşık salça
  Tuz
  YAPILIŞI:
Baklagiller akşamdan ayıklanıp yıkanır. Bol su ile ıslatılır.
Ertesi gün yarı pişmiş haşlanır.
İnce doğranmış soğan ve et yağ ile kavrulur, soyulmuş ve doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.
Su konup pişirilir (2 bardak).
Süzülmüş kuru sebze ile üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilip pişirilir.
Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel tuz atılır.

PATLICAN KARNIYARIK


MALZEMELER:
  6 orta boy patlıcan
  250 gr. dana kıyma
  2 soğan
  2- 3 domates
  2- 3 sivri biber
  Yarım demet maydanoz
  3- 4 kaşık sıvı yağ
  Tuz ve karabiber
  YAPILIŞI:
Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır.
Yağda çevirerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya,
bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.
İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir.
Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir.
Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

MANTAR KURABİYE





















Malzemeler
2 Paket Buğday Nişastası
1 Su Bardağı Un
2 Adet Yumurta
1 Paket Margarin
1 Çay Kaşığı Kabartma Tozu
1 Paket Pudra Şekeri
Üzerine: 1 Yemek Kaşığı Kakao

YAPILIŞI
Geniş bir kapta buğday nişastası, un, yumurta, oda sıcaklığındaki margarin, kabartma tozu ve  pudra şekeri karıştırılır.Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edene dek yoğurulur.

Yağlı kağıt serilmiş bir tepsinin içine ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlak şekil verilen küçük hamur topları  dizilir.Yuvarlak küçük bir şişe kapağı kakaoya batırılır.Sonra küçük hamur topunun üzerine bastırılır.Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında kurabiyelerin üzeri çok hafif pembeleşene dek pişirilir.Afiyet olsun.

ÖZBEK PİLAVI



Özbekistan,Kazakistan Türkmenistan gibi Türki Cumhuriyetlerinde sıkça rastlanılan ve beğenerek yenilen bir pilav türüdür. Havuçlu ve etli olarak yapılan bu pilavın içerisine nohut, üzüm veya tane kimyon atılır. Tat olarak nefis bir tadı vardır.Yaptığınızda en kısa sürede tekrar yapmak ve yemek isteyeceksiniz.
MALZEMELER
2 su bardağı  pirinç
2 adet turuncu havuç
1 adet sarı havuç(bulabilirseniz)
250 gr. kuzu eti
2-3 adet kuru soğan
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı kimyon tohumu(zira)
2 yemek kaşığı kuru üzüm
tuz, karabiber,
1 çay bardağı sıvı yağ
3 su bardağı su
1-2 baş sarımsak
YAPILIŞI;
Tencere konulan sıvı yağda kuzu etleri çevrilerek kavrulur. İçine piyaz doğranmış kuru soğanlar eklenip kavurmaya devam edilir.Etler pişince jülyen doğranmış havuçlar ve bütün halde sarımsaklar eklenerek kavurmaya devam edilir.Havuçlar yumuşayınca baharatlar,nohut,üzüm ve tuz eklenir.Son olarak pirinçler ve pilava yetecek miktarda su eklenir.Önce harlı ateşte sonra yavaş ateşte kapağı kapalı şekilde pişirmeye bırakılır.
Pilav piştikten sonra demlemeye bırakılır ve hazır olunca servis edilir.

PATLICANLI PİLAV


Malzemeler;
2 Adet Patlıcan
2 Su bardağı Pirinç
3 Su bardağı Su
2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
 Karabiber, Tuz
YAPILIŞI;
Bütün patlıcanlar soyulmuş olarak tuzlu suda dinlendirilip suyu süzülür ve küp küp doğranır.Yağda kızartılır.
Diğer tarafta tencerede yağ ısıtılıp Pirinci ilave edilerek kavrulur. Tuz ve karabiberi eklenir. Suyu ilave edip, pişmeye bırakılır. 
Pilav suyunu çekip, göz göz olunca ocağın altı kapatılır. 
Patlıcanlar pilava eklenip, karıştırılır. Üzeri kağıt havlu ile kaplanır. Tencerenin kapağı kapatılarak, dinlenmeye bırakılır. 
Sıcak olarak servis yapılır.Afiyet olsun.


KURU FASULYE (DÜDÜKLÜDE)


Malzemeler;
2 su bardağı fasulye
2 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI;
Fasulyeler akşamdan ıslatılır.Ertesi gün suyu değiştirilen fasulyeler yıkanıp tencereye konur.Üzerine çıkacak kadar su eklenir.Salça,tuz sıvı yağ  ve doğranmış soğanlar da eklenir.Kapağı kapatılır.Önce harlı ateşte buharı çıkana kadar sonra ısınınca düdüğü kapatılıp düşük ateşte yarım saat pişirilir.Afiyet olsun.

TAVUK SOTE



 Malzemeler;
250 gr tavuk göğüs eti
3 adet domates
3 adet biber
1 adet soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı  biber salçası
karabiber
Tavuk baharatı
Kimyon
Tuz
YAPILIŞI;
250 gr tavuk göğsü etini küçük bir şekilde küp küp doğrayın.
Teflon tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip hafif yağ kızardıktan sonra tavukları içine döküp orta ateşte suyunu çekene kadar yaklaşık 10 dakika boyunca pişirin.
1 adet soğanı ince ince doğrayıp tavuk soteye ilave edin ve 5 dakika boyunca sürekli olarak kavurun. Soğanların yanmaması ve tencerenin dibine yapışmaması için sürekli karıştırmanız gerekmektedir.
3 adet domates,tuz ve istediğiniz baharatları ekleyin ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin. Tavuk soteye baharat isteğe göre katılabilir. Kimi yemek yazarları baharatlı çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu söylerken kimi yemek yazarları da baharatsız yenmesinin daha iyi ve  lezzetli olduğunu söylemektedirler. Siz arzu ederseniz 1 çay kaşığı baharat ekleyebilirsiniz.
Daha sonra tavuk soteye 1 su bardağı sıcak su ilave edin  ve 20 dakika daha orta ateşte karıştırarak pişirin.

Tavuk sote piştikten sonra ateşten alın ve sıcak servis edin

TERBİYELİ KÖFTE


Malzemeler:
500 gr. orta yağlı kıyma
50 gr. pirinç
Yarım demet maydanoz
2 adet yumurta
1 adet soğan
1 çorba kaşığı yağ
1 adet limon
Un, tuz, karabiber
Terbiyesi:
2 adet yumurta sarısı ile bir adet limon suyu karıştırılarak hazırlanır.
YAPILIŞI :
Kıymanın içine doğranmış soğan, ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, maydanoz,tuz, karabiber koyup iyice yoğurunuz.
Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlayınız.
Unlanmış tepsiye diziniz, tepsiyi sallayarak unlayınız.
Bir tencereye su, tuz koyup kaynatınız.
Köfteleri ilave edip pirinçler pişinceye kadar kaynatınız.
İndirmeden önce terbiyesini koyup bir taşım kaynatıp servis tabağına boşaltınız.

SALÇALI KÖFTE



Malzemeler:
 500 gr. orta yağlı kıyma
 3-4 adet Patates
 3 adet Domates veya 1 kaşık salça
 2 çorba kaşığı yağ
 Maydanoz
 Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
İki defa çekilmiş kıymanın içine bir baş rendelenmiş soğan, ekmek içi, tuz, karabiber ve maydanoz koyunuz. İyice yoğurunuz.
Köfte şeklini veriniz.
Patatesleri soyup köfte büyüklüğünde yarım santim inceliğinde dilimlere ayırınız.
Kızartıp bir tepsiye diziniz.
Aynı yağda köfteleri kızartınız.
Kızarmış köfteleri tepsilere pateslerin üzerine diziniz.
Domatesi kabuğunu soyduktan sonra doğrayınız ve yağda kavurunuz.
Bir çay bardağı su koyup kaynatınız.
Tepsideki köfteleirn üzerine dökünüz.
Kapağını örtüp 5–10 dak. pişiriniz.
Servis tabağına köfteler pateteslerin üzerinde olacak şekilde çıkarıp en üstüne domates
sosunu da gezdirip servis edin

ARNAVUT CİĞERİ



MALZEMELER;
500 gr koyun ciğeri
1 çay bardağı un
1 bardak sıvı yağ
1 orta boy soğan
6,7 dal maydanoz
Tuz,kırmızı biber
YAPILIŞI;

Ciğerin zarı temizlenip,yıkanır ve süzülür.Bir kaşık kırmızı biberle karıştırılır.Yarım saat bekledikten sonra unlanır.Elde silkelenerek fazla unları alınır.Kızgın yağda kızartılır.Süzülerek tabağa alınır ve üzerine tuz atılır.Kıyılmış soğan ve maydanoz ile servis edilir.

ORMAN KEBABI


MALZEMELER;
500 gr kuşbaşı et
2 soğan
2 patates
2 havuç
1 çay bardağı konserve bezelye
2 yemek kaşığı salça
2 bardak su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı kekik
Tuz
YAPILIŞI;
Küçük doğranmış soğan,et ve yağ tencerede karıştırılarak kavrulur.
Salça eklenir.Biraz daha karıştırılarak 2 bardak su ilave edilir.
Etler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
Patates ve havuç küp şeklinde doğranır ve tencereye ilave edilir.
Kısa bir süre sonra bezelyeler de ilave edilir.Tuz atılır.

Yaklaşık 10 dakika sonra üzerine kekik atılarak ocak kapatılır.

GÜVEÇTE İNCİK


Malzemeler:
1 kg. et (incik)
1 kg. Arpacık soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Soğanları soyup güvece koyunuz. İncikleri yıkayıp soğanın üzerine koyunuz.
Domatesleri doğrayıp etin üzerine yayınız. Tuz, biber, kekik ve çok az su koyup güvecin ağzını folyo kağıt ile kapatınız.

Güveci fırına koyup 1.5-2 saat pişiriniz. Sıcak olarak servis ediniz.

CİĞER SOTE



Malzemeler;
 1 kg kuzu veya dana karaciğer
 4 yemek kaşığı çok ince doğranmış (brunoise) soğan
 ½ su bardağı sıvı yağ
 3 adet orta boy halka doğranmış soğan
 ½ çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı kekik
 3 çorba kaşığı un
 ½ demet maydanoz
 1 su bardağı kızartma yağı
Yapılışı;
 Halka doğranmış soğanların halkaları tek tek ayrılarak unlanır.
 Maydanoz yıkanır, iyice kurutularak hazırlanır.
 Çapı dar bir tavaya kızartma yağı konur, kızdırılır, maydanozlar saplarıyla birlikte atılarak hızla çevrilir ve yanmadan kağıt havlu üzerine alınır.
 Aynı yağda unlanmış soğanlar da hafif pembe renkte kızartılarak kağıt üzerine alınır.
 Zarı ayıklanarak yağlı ve sinirli kısımları çıkartılmış olan ciğer,fındık büyüklüğünde doğranır.
 1,5 yemek kaşığı un, karabiber, tuz ve kekikle karıştırılarak hazırlanır.
 Sote tavasına yağ koyularak kızdırılır.
 Ince doğranmış soğanlar ilave edilerek açık pembe renkte yakmadan kızartılır.
Hazırlanan ciğerle unlu karışım karıştırılarak sote tavasına boşaltılır, hızla karıştırılıp beklenir.
 Ciğer suyunu salmadan renk değiştirir, ara sıra karıştırarak her tarafının aynı renkte kızarması sağlanır.
 Ocaktan alınarak, servis tabağında kızarmış soğan ve maydanozla süslenerek sıcak servis yapılır.


















HAVUÇ SALATASI


















MALZEMELER:
4 Tane havuç
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı mayonez.
YAPILIŞI:
Havuçlar soyulup rendelenir.
Teflon tavaya zeytinyağı koyup ısıtmadan rendelenmiş havuçlar ilave edilir.
Orta ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 6,7 dakika kavrulur.
Biraz ılımaya bırakılır.
2 diş sarımsak ezilip yoğurda katılır.
2 kaşık mayonez de koyup iyice karıştırılır.
Pişen havuçlar yoğurdun içine dökülüp karıştırılır.Servis tabağına alarak servis yapılır.