Lezzetli Yemek Tarifleri

KAVALA KURABİYESİ


Malzemeler:
3 su bardağı un
250 gr vita yağ
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 çay bardağı çekilmiş toz badem
1 çay bardağı iri kıyımış badem
1 kabartma tozu
Üzeri için:
1 su bardağı pudra şekeri
YAPILIŞI:
Derin bir kaba 2 su bardağı un dökülür.
1 su bardağı un ise tavada rengi hafif sarı olana kadar kavrulur.Diğer una eklenir.
Katı yağ,toz badem,pudra şekeri,kabartma tozu ve iri kıyılmış bademler de eklenip karıştırılarak bir hamur yapılır.
Hamur merdane ile 1 cm kalınlığında açılır.Bardağın ağzı ile istenilen şekilde kesilir.
Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.170 derece fırında 20 dakika üzeri pembeleşmeden pişirilir.
Fırından çıkar çıkmaz pudra şekeri içine atılarak pudra şekerine bulanır.Silkelenen kurabiyeler tabağa çıkarılarak servis edilir.

KANLICA MANTARI SOTE(Kastamonu)


Malzemeler:
500 gr kanlıca mantarı
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 çay bardağı su
tuz,kekik,karabiber
YAPILIŞI:
Mantarlar temizlenir ve yıkanır. Kuşbaşı doğranır.
Soğan yemeklik doğranır.Yağ konulmuş derin tavada pembeleştirilir.Mantarlar ilave edilir.
Bir iki karıştırmadan sonra su ilave edilir.Mantarlar yumuşayınca tuz ve baharatlar atılır.
Sıcak olarak servis edilir.

PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ


Malzemeler:
3 adet yufka
1 kahve fincanı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığın tereyağı
1 kahve fincanı su
İçi için;
Beyaz peynir
Maydanoz
YAPILIŞI:
Beyaz peynir ezilip kıyılmış maydanoz ile karıştırılarak iç harcı hazırlanır.
Tereyağ  eritilir ve sıvı yağ ile karıştırılır.Süt ve su eklenerek karıştırılır.
Yufkalar dörde bölünür, üzerine sütlü karışımından sürülür,
Geniş kısmına iç harçtan koyup önce sigara böreği gibi sarılır, daha sonra yuvarlayarak gül şekli verilir.
Tepsiye dizilir ve böreklerin üzerine de kalan sütlü karışım dökülür.
Üzerine yumurta sarısı sürülür.Çörek otu veya susam serpilir.180 derecede altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.

ÖZBEK ÇORBASI


Malzemeler:
1 adet kuru soğan
Yarım kg kuzu kuşbaşı
1 adet iri havuç
1 adet iri patates
8 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Kuşbaşı et tencereye konur. Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve su eklenir. Orta ateşli ocakta yarım saat etler yumuşayana kadar pişirilir.
Sonra üzerine kibrit çöpü şeklinde doğranmış havuç, küp şeklinde doğranmış patates ve tuz eklenir. Yarım saat daha pişirilir.
Sıcak olarak kaselere konarak servis edilir.

HAYRABOLU TATLISI (TEKİRDAĞ)


Malzemeler:
1 kg tuzsuz peynir
8 yumurta
250 gr un
250 gr irmik
2 çay kaşığı karbonat.
Şerbet için:
1 kg şeker
1,250 gr su
Yapılışı:
Peynir elle yumuşatılır ve içine 2 sinin akı ayrılan 8 yumurta kırılır.
Un, irmik ve karbonat  ile birlikte yoğrulur.
Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir.
1,250 gr su ve 1 kg toz şekerle şerbet hazırlanır.
Yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar içine atılır.
20-25 dakika  kaynatılan tatlılar tabağa konarak servis yapılır.


DAMAT PAÇASI


Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
2 çay kaşığı tuz
3 adet hazır yufka
Sosu için:
Tavuk suyu
1 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
2 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sirke.
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağ
Pul biber,nane
YAPILIŞI;
Tavuk eti bir tencerede bol su ile haşlanır.
Yufka parçalara ayrılarak bir tepsiye dizilir ve çok kısa bir süre fırında kızartılır.
Fırından alınan yufkaların üzerine haşlanan tavukların suyundan 1 bardak  dökülür ve yumuşamaları için 5 dakika tekrar ısınmış fırına konulup bekletilir.
Fırından alınan yufkaların üzerine haşlanmış tavuk parçaları dizilir.
Ayrı bir kapta, tavuk etinden elde edilen tavuk suyu, tereyağ, ezilmiş sarımsak, yoğurt, yumurta sarısı ve un mikserle çırpılır. Ardından bir süre ateşte pişirilir. Ateşten alınan karışıma sirke ilave edilir ve karıştırılır. Hazırlanan bu sos tavuklu yufkaların üzerine dökülür. İstenirse üzerine kızdırılmış tereyağ ve pul biber karışımı eklenerek sıcak servis edilir.

KİVİLİ BATON PASTA


Malzemeler:
5 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Kreması için;
3 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
2 buçuk çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket toz şanti
1 paket vanilya
Islatmak için:
1 su bardağı süt
Süslemek için;
1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı çekilmiş fındık
Kivi
 YAPILIŞI:
Önce pastaya sürülecek olan kreması yapılır.Yumurta sarısı,un,nişasta ve şeker karıştırılır.Azar azar süt ilave edilerek pişirilir.Sürekli karıştırılarak topaklanması önlenir.Kıvamı geldiğinde vanilya eklenerek altı kapatılır ve soğutulur.
İki paket krem şanti ile 500 ml. süt bir kaba alınıp mikserle kıvamı olana kadar çırpılır.
Sonra krem şanti soğuması için 5 dakika buzdolabına konur.Sonra her iki karışım birbirine karıştırılarak kreması hazır hale getirilir.
Ardından pastanın keki için toz şeker ile yumurtalar çırpma kabına alınıp köpürene kadar çırpılır.
Mikserle iyice mayonez kıvamına gelene kadar çırpılır.Sonra un ile vanilya eklenir.Fazla karıştırıp söndürmeden dikkatlice alttan üste doğru harmanlanır.
Karışım yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökülerek 175 derecelik fırında fırın kapağını açmadan 15 dakika pişirilir.
Pandispanya fırından alınınca soğutulur ve ortadan ikiye kesilir.Tekrar her biri ikiye kesilerek 4 parça elde edilir.
Alt katın üstü 3-4 kaşık süt ile ıslatılır.Kremanın birazı sürülerek dilimlenmiş meyve dizilir.İkinci kat üzerine kapatalılır.Son katına kadar aynı işlem devam edilir.
Kalan krema pastanın üzeri ve kenarlarına düzgünce sürülür.
Üstü dilimlenmiş kivi ile süslenir.Pastanın üst kenarlarına hazırlanan krem şanti ile süsleme yapılır.Kıyılmış fındık ile kenarları kaplanır.Hazırlanan pasta 3-4 saat kadar buzdolabında bekletilir ve sonra servis edilir. 

ÇİLEKLİ BATON PASTA


Malzemeler:
5 adet yumurta
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket vanilya
Kreması için;
1 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
2 buçuk çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
3 su bardağı süt
1 paket toz şanti
1 paket vanilya
Islatmak için:
1 su bardağı süt
Süslemek için;
1 çay bardağı çekilmiş fındık
Çilek
YAPILIŞI:
Önce pastaya sürülecek olan kreması yapılır.Yumurta sarısı,un,nişasta ve şeker karıştırılır.Azar azar süt ilave edilerek pişirilir.Sürekli karıştırılarak topaklanması önlenir.Kıvamı geldiğinde vanilya eklenerek altı kapatılır ve soğutulur.
İki paket krem şanti ile 500 ml. süt bir kaba alınıp mikserle kıvamı olana kadar çırpılır.
Sonra krem şanti soğuması için 5 dakika buzdolabına konur.Her iki karışım birbirine karıştırılarak kreması hazır hale getirilir.
Ardından pastanın keki için toz şeker ile yumurtalar çırpma kabına alınıp köpürene kadar çırpılır.
Karışım mayonez kıvamına gelene kadar çırpılır.Sonra fazla karıştırıp söndürmeden un ve vanilya yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır.
Karışım yağlı kağıt serili fırın tepsisine dökülerek 175 derecelik fırında fırın kapağını açmadan 15 dakika pişirilir.
Pandispanya fırından alınınca soğutulur ve ortadan ikiye kesilir.Tekrar her biri ikiye kesilerek 4 parça elde edilir.
Alt katın üstü 3-4 kaşık süt ile ıslatılır.Kremanın birazı sürülerek dilimlenmiş meyve dizilir.İkinci kat üzerine kapatalılır.Aynı diğer katları gibi hazırlanarak tamamlanır.
Kalan krema pastanın üzeri ve kenarlarına düzgünce sürülür.Üstü  dilimlenmiş çilek ile süslenir.Hazırlanan pasta 3-4 saat kadar buzdolabında bekletilir ve sonra servis edilir. 

MEYVELİ YAŞ PASTA


Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı sıcak su
3 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Kreması için;
3 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
2 buçuk çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
 1 paket toz şanti
2 paket vanilya
Islatmak için:
1 su bardağı süt
Süslemek için;
Muz,kivi gibi meyveler

YAPILIŞI:
Önce pastaya sürülecek olan kreması yapılır.
Bunun içinde iki paket krem şanti ile 500 ml. süt bir kaba alınıp mikserle kıvamı olana kadar çırpılır.
Sonra krem şanti soğuması için buzdolabına konur.
Ardından pastanın keki için de ilk olarak un ile kabartma tozu bir kaba alınıp karıştırılır.
Sonra toz şeker ile yumurtalar çırpma kabına alınır.Su eklenir.Köpürene kadar çırpılır.
Sonra bunlara un,nişasta,vanilya ve kabartma tozu elenerek eklenir ve mikserle iyice çırpılır.
Karışım orta boy bir yağlanmış borcama yada altına yağlı kağıt serili kelepçeli pandispanya kalıbına dökülerek 175 derecelik fırında fırın kapağını açmadan pişirilir.
Kek fırından alınınca soğutulur ve sonra ortadan ikiye bölünür.
Alt katın üstüne önce süt ile ıslatma yapılır.Kremanın birazı sürülerek dilimlenmiş meyve dizilir.İkinci kat üzerine kapatalılır.Kalan krema pastanın üzeri ve kenarlarına düzgünce sürülür.Üstü ve kenarları dilimlenmiş meyveler ile süslenir.Hazırlanan pasta 3-4 saat kadar buzdolabında bekletilir ve sonra servis edilir. 

MEYVELİ RULO PASTA


PANDİSPANYA
4 yumurta
5 kaşık un
5 kaşık şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
KREMA
500 ml süt
1 yumurta sarısı
3 fincan un
1 su bardağı şeker
vanilya
Üzeri için:
1 paket krem şanti(2 poşet)
200ml süt
kivi,muz,çilek
YAPILIŞI
Yumurta ve şeker boza kıvamına gelene kadar çırpılır.
Un yavaş yavaş ilave edilerek karıştırılır.
Limon rendesi ve vanilya  eklenir.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülerek eşit bir şekilde yayılır.
170 derece fırında 10-15 dakika pişirilir.
Fırından çıkar çıkmaz yağlı kağıtla birlikte rulo şeklinde sarılır.
Kreması için yumurta sarısı,un ve şeker birbirine iyice yedirilerek karıştırılır.Azar azar süt ilave edilerek pişirilir.Kıvama gelince ocak kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Diğer yanda rulo şeklinde sarılmış olan ve soğuyan pandispanya yağlı kağıttan ayrılır.
Üzerine soğumuş olan krema sürülür.Muz ve kesilen diğer meyveler içine konur.Rulo şeklinde tekrar sarılır.Üstü kalan krema ile iyice sıvanır.Soğuması için dolaba konur.
Ayrı bir yerde krem şanti çırpılır ve üzerini süslemek için kullanılır.
İsteğe göre üzerine meyve dilimleri de konabilir.
Rulo pasta dilimlenerek servis edilir.

DUKAN EKMEK


Malzemeler:
2 yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı yulaf kepeği(doğalsan)
3 yemek kaşığı yulaf kepeği karışımı unu(doğalsan)
1 kahve fincanı lor peyniri(yada küçük doğranmış kaşar)
2 taze soğan(ince kıyılmış)
1 taze sarımsak(ince kıyılmış)
Yarım çay kaşığı tuz(isteğe göre miktarı değişir)
2-3 dal maydanoz(ince kıyılmış)
1 çay kaşığı soda(İngiliz karbonatı)
Nane,kekik,pul biber
YAPILIŞI:
Bir kaba yumurtalar kırılır ve çırpılır.
Lor,soğan,sarımsak,maydanoz ve tuz ilave edilir.
Yoğurt,yulaf kepeği ve yulaf kepeği karışım unu ilave edilerek karıştırılır.
İsteğe göre baharat karışımları katılır.
Soda ilave edilerek karıştırılır ve 5 dakika kabarması ve yulafların şişmesi için bekletilir.
Az yağ sürülmüş teflon tavaya dökülerek kısık ateşte altı ve üstü kızarana kadar pişirilir.
Soğuduğu zaman dilimlenerek servis edilir.2 gün buzdolabında saklanarak tüketilir.

NOT:Yağlı kağıt serili borcamda 15 dakikada fırında yada 7-8 dakikada mikrodalgada da pişirilebilir.

PORTAKALLI KEK


Malzemeler:
1 paket margarin(250 gr.oda ısısında)
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
Un
YAPILIŞI:
Margarin ve şeker bir kabın içinde birbirine yedirilene kadar karıştırılır.
Yumurta ve süt eklenerek karıştırılır.
Karışıma un,kabartma tozu, vanilya ve portakal kabuğu rendesi eklenir.
Kıvamı mayonez gibi akışkan olmayan bir şekilde olmalıdır.
İstenilen bir kek kalıbı yağlanır ve karışım dökülür.
Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 40-45 dakika pişirilir.
Soğuduğu zaman kesilerek servis edilir.

MİSKET KÖFTE


Malzemeler:
500 gr. yağsız kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
2 dilim bayat ekmek içi
Kızartmak için:
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Soğan rendelenir.
Maydanoz incecik kıyılır.
Bayat ekmek içi ufalanır yada  rondodan geçirilir.Ekmek yerine galeta unu da kullanılabilir.
Bütün malzemeler birbirine yedirene kadar yoğurulur.
Fındık kadar parçalar alınır ve yuvarlak köfteler yapılır.
Kızgın yağda kızartılır.Kağıt havlu serili tabağa çıkartılır.Sıcak servis edilir.


PATATESLİ MAYALI POĞAÇA



Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt  
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı  tuz
2 yumurta(sarının biri üzerine)
1 su bardağı ılık su
Tam tahıllı un
İçi için:
Patates(haşlanmış)
2 yeşil soğan
3-4 dal maydanoz
Karabiber,pul biber,nane karışımı
Üzerine:
1 yumurta sarısı
susam
çörek otu
YAPILIŞI:
Önce içi için maydanoz ve yeşil soğan ince kıyılır.Patates çatalla ezilerek maydanoza eklenir.
Bir kasede şeker ve yaş maya kabarmaya bırakılır.
Kabardıktan sonra oda sıcaklığındaki yumuşak margarin ve sıvı yağ eklenir.
2 yumurtadan 1 nin sarısı üzerine ayrılarak yumurtalar eklenir.Biraz karıştırılır, sonra azar azar un ve tuz  eklenir Ele yapışmayacak yumuşak hamur elde edilir.
1 saat mayalanır.Sonra şekil verilerek içine patatesli harç konur.
Yağlı kağıt konulmuş fırın  tepsisin de 15 -20 dk. bekletilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülür.susam ve çörek otu serpilir.
200 C de önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Fırından çıkınca üzeri bir bezle örtülerek kuruması önlenir. 

PEYNİRLİ MAYALI POĞAÇA (Tam tahıllı undan)


Malzemeler:
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt  
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı  tuz
2 yumurta(sarının biri üzerine)
1 su bardağı ılık su
Tam tahıllı un
İçi için:
Peynir
Maydanoz
Üzerine:
2 yemek kaşığı pekmez
1 yumurta sarısı
susam
çörek otu
YAPILIŞI:
Önce içi için maydanoz ince kıyılır.Peynir çatalla ezilerek maydanoza eklenir.
Bir kasede şeker ve yaş maya kabarmaya bırakılır.
Kabardıktan sonra oda sıcaklığındaki yumuşak margarin ve sıvı yağ eklenir.
2 yumurtadan 1 nin sarısı üzerine ayrılarak yumurtalar eklenir.Biraz karıştırılır, sonra azar azar un ve tuz  eklenir Ele yapışmayacak yumuşak hamur elde edilir.
1 saat mayalanır.Sonra şekil verilerek içine peynirli harç konur.
Yağlı kağıt konulmuş fırın  tepsisin de 15 -20 dk. bekletilir.
Üzerine yumurta ve pekmez karışımı sürülür.susam ve çörek otu serpilir.
200 C de önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir.Fırından çıkınca üzeri bir bezle örtülerek kuruması önlenir. 

TAHİNLİ KURABİYE


Malzemeler:
250 gr yumuşak tereyağı  yada margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
5 yemek kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İç malzemesi için:
1,5 su bardağı tahin
4-5 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı ufalanmış ceviz içi
YAPILIŞI:
Önce iç harcı için tahin,şeker ve ceviz karıştırılır.Bir kenarda bekletilir.
Hamur için tereyağı ve şeker birbirine yedirilir.İçine yoğurt ve yumurta eklenerek karıştırılır. Sıvı yağ eklenip biraz daha karıştırılır.
Üzerine un ve kabartma tozu eklenir.
Çok sert olmayan bir hamur elde edilir.Yarım saat kadar dinlendirilir.
Hamurdan bir parça alınarak merdaneyle çok kalın olmayacak şekilde açılır.
Açılan hamurun içine hazırlanan  harçtan konur.
Hamur yuvarlatılarak kapatılır.Rulo şeklindeki hamurdan halka şeklinde kurabiyeler kesilir.
Tepsiye dizilir ve 170 derecedeki fırında 15 -20  dakika pişirilir.

6 AY BAYATLAMAYAN TUZLU KURABİYE


Malzemeler:
125 gr. margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Yarım tatlı kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzerine:1 yumurta akı,1 çay bardağı susam
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler geniş bir kapta yoğurulur.10 dakika dinlendirilir.
Merdane ile bisküvi kalınlığında açılır.
Bardak ile veya kesme kalıbıyla yuvarlak şekilde kesilir.
Yumurta akı çırpılır.Bir tabağa susam dökülür.
Yuvarlak kurabiyeler önce yumurta akına sonra susama batırılarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.

TAVADA BÖREK


Malzemeler:
2 adet yufka
Peynir(Sert keçi peyniri kullandım)
Maydanoz
Sıvı yağ
YAPILIŞI:
Yufka ikiye kesilir.
İnce kıyılmış maydanoz ve ezilmiş peynir karıştırılır.
Yufkanın geniş tarafına iç harcı konup, yuvarlatarak sarılır.
Yağlanmış tavaya ortadan başlayarak yerleştirilir.
Diğer yufkalarda aynı şekilde yapılarak tavaya yerleştirilir.
Ocakta kısık ateşte altı kızarana kadar pişirilir.
Ters çevrilerek diğer tarafı da pişirilir.Sıcak servis edilir.

SASSY SU


Malzemeleri:
1 adet orta boy salatalık
2 litre su
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 adet limon
12 taze nane yaprağı
YAPILIŞI:
Limon ve salatalıklar ince ince dilimlenir.
Bütün malzemeler suyun içerisine eklenerek, 1 gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün bütün su gereksinimi bu su ile karşılanır.
SASSY SUYUN ÖZELLIKLERİ
Su, negatif kalorisiyle yağları yakıyor. Her 500 ml. Su içildiğinde 50 kalori vücutta yakılıyormuş.
Zencefil, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor ve içindeki etkin maddelerle sindirim sistemini  olumlu etkiliyor.
Salatalık, ödem atıyor,idrar söktürüyor ve  metabolizmayı hızlandırıyor.
Limon, sindirimi olumlu etkiliyor.
Nane, safra suyunun üretimini hızlandırıyor ve yağ  yakımını  artırıyor.
 SASSY SU ZAYIFLATIYOR MU?
Tek başına tabii ki, sassy suyu içmek yetmez. Bunlara ek olarak  sağlıklı beslenme ve spor şart.

ZEYTİNYAĞLI HAVUÇLU ISPANAK SAPI


Malzemeler:
500 gr. ıspanağın sap kısımları(iri saplı olanından)
2 adet havuç
2 yemek kaşığı pirinç
2 taze sarımsak (Yoksa 2 diş kuru sarımsak)
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 su bardağı su
Tuz
Limon
YAPILIŞI:
Ispanağın sapı yapraklarından kesilerek yıkanır.Saplar kesilmeden uzun bırakılır.
Havuçlar soyularak  kibrit çöpünden az kalın olacak şekilde doğranır.
Sarımsakar jülyen doğranır ve yağda hafifçe kavrulur.
Kalan tüm malzemeler eklenip suyu  üzerine dökülür.Yarım limon sıkılır.
Kaynadıktan sonra altı  kısılır ve pirinçler şişene kadar pişirilir.
Ilındıktan sonra  servis yapılır.