Kefir Kuzey Kafkasya kökenli
probiyotik bir süt ürünüdür. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan ve
Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı, gençlik iksiri olduğu
kabul edilen kefirin nasıl yapıldığı uzun süre gizli tutulmuştur. Kefir sütün
mayalanması ile elde edilen tadı sodalı ayrana, kıvamı bozaya benzeyen fermente
bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme
özelliği vardır. Diğer fermente süt ürünlerine göre daha farklı ve ferahlatıcıdır.
Kefir Mayası
Kefir mayası, beyazımtrak renkte, karnıbaharı andırır şekilde ve genellikle
bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden meydana gelmiştir.Tanelerin
içinde Torula mayaları, Sacharamyces
sp., Streptococcus cremoris, Betabacterium sp. gibi mikroorganizmalar bulunur.
Bunların faaliyeti sonucu süt asidi ve karbondioksit meydana gelir. İçerisinde
bulunan mikroorganizmalardan bazıları süt şekerini parçalayarak süt asidi
oluştururlar ve süt pıhtılaşır.Marketlerde hazır satılan kefirler de bakteri çeşitliliği
çok daha azdır ticari üretimler maya
kullanılmadan yapıldığı için hem daha ucuz hemde daha çok yarar sağlayan
maya ile evde üretilmesi tavsiye
olunur.Mayanın kalitesi çok önemlidir kaynağı belli olmayan mayalarının içinde
zararlı bakteriler olabilir bu yüzden aktarlardan yada eş dosttan maya temini
yerine üniversitede üretilen içindeki
bakterilerin analiz edilip onaylandığı üretimler tercih edilmelidir.
Çeşitli yayınlarda kefirin alerjik rahatsızlık,iştahsızlık, uykusuzluk,
verem ve böbrek hastalıklarında, bronşit ve astımda, ekzema tedavisinde, kolon
yumurtalık ve göğüs kanseri ,bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesinde
kullanıldığı belirtilmektedir.
Evde Kefir Nasıl Yapılır?
Evde kefir yapmak çok kolaydır. Yoğurt yapmaya benzer, süte yoğurt mayası
konulursa yoğurt, kefir tanesi konulursa kefir olur. Öncelikle güvenilir bir kaynaktan kefir
tanesi bulmak gerekiyor. Kefir tanelerinin, yani mayanın kalitesi çok
önemlidır. Mümkünse Ziraat Fakülteleri'nde üretilen içindeki bakterilerin
analiz edilip onaylanmış mayalar tercih edilmelidir. Evde kaliteli bir maya ile
yapılan kefirlerin bakteri çeşitliliği hazır alınan kefirlere göre daha
fazladır.
Kefir Taneleri Nasıl Saklanır?
Süzgeçte kalan kefir taneleri klorsuz su ile yıkanır. Eğer hemen kefir
yapılacaksa yıkamaya gerek yoktur. Saklanacak taneler su dolu temiz bir
kavanoza konur ve buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir. Taneleri 2-3 günde bir
klorsuz su ile yıkayıp, su veya süt içinde saklamak gerekir. Bu işlem
uygulanmazsa maya salyalaşır ve bozulmaya başlar. Saklama koşullarına dikkat
edilirse kefir taneleri uzun yıllar dayanır. Diğer önemli nokta kefir
tanelerinin metal ile temas etmemesidir. Metal yerine plastik süzgeç ve kaşık
kullanılmalıdır.
Kefir hangi rahatsızlıklara iyi
gelir?
Kalın bağırsak çeperinde kolonize plan probiyotiklerin antibakteriyel,
antioksidan ve antiallerjenik özellikleri vardır. Bağırsak florasını
düzenleyerek ve bağışıklık sistemini uyararak, hastalık yapan
mikroorganizmaların o bölgeye yerleşip hastalığa ishal, kabızlık ve bazı kanser
türlerine yol açmasını engeller. Kefir tazeyken içilirse bağırsakların iyi
çalışmasına, 36-48 saat sonra içilirse kabıza neden olur. Hastalıkları önlemeye
yardım eder ve besin alerjisi riskini azaltır.
Kefir, mide ve pankreas gibi organların salgılarını da artırmaktadır.
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluğa karşı etkili
olduğu saptanmıştır. Yüksek tansiyon, bronşit ve safra kesesi
rahatsızlıklarında da etkili olan kefirin karaciğer, böbrek fonksiyonları ve
kan dolaşımı üzerinde de olumlu etkileri vardır.
Kefirin tok tutma özelliği vardır, diyet yapanlara önerilir. Ayrıca
Ramazan’da sahurda içilen bir bardak kefir, kalsiyum ve protein ihtiyacını
karşılar ve tok tutar.