Lezzetli Yemek Tarifleri

İNCİR UYUTMASI(Kastamonu)


Malzemeler:
3 su bardağı süt
8 adet kuru incir
Ceviz(servis için)
YAPILIŞI:
İncirler çok kuru ise ılık suda yumuşayana kadar biraz bekletilir.Sonra sap kısımları kesilerek küçük doğranır.
İşlem görmüş kutu süt bir tencereye konur ve ısıtılır.Kaynatılmaz.(Sütçüden alınan ise önce pişirilir,sonra ılıtılır.Yoğurt yapar gibi ılık olmalıdır.)
Rondoya önce incirler konarak parçalanır.Üzerine ılık süt eklenerek tekrar karıştırılır.
Karışım servis yapılacak kaplara doldurulur.Kaselerin üzerine bir tepsi kapatılır.Tepsinin üzeri de örtülüp oda ısısında 2-3 saat mayalanması için bekletilir.
Sonra buzdolabında bir gece daha bekletilir.Üzerine ceviz serpilerek servis edilir.

BOZANIN FAYDALARI


• A, B6, B12, C ve E vitaminleri içerir.
• Enerji vericidir. 1 Litresi yaklaşık 1000 kalori içerdiğinden, fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan ve yüksek kalori diyetine ihtiyacı olan kişilere önerilmektedir.
• Birçok besin öğesini içerdiğinden dolayı “sıvı ekmek” olarak da adlandırılmaktadır.
• İçeriğindeki aktif mayalar ve laktik asit bakterileri probiyotik etki gösterir.
• Bozanın yapısındaki laktik asit, barsak florasını düzenleyici özellikte ve mide bezlerinin faaliyetine olumlu etki sağlamaktadır.
• Fermente besinlerle sindirim sistemine alınan laktik asit bakterileri, bağırsakta bulunan ve prokarsinojen maddeleri, karsinojen yapıya dönüştüren enzimlerin aktivitesinde azalma sağlaması sebebiyle insan sağlığı açısından önem taşır. Laktik asit bakterileri bağışıklık sistemini güçlendirir ve insan vücudunun patojenlere karşı direncini arttırır.
• Bozanın bir müddet bekledikten sonra üzerinde kabarcıklar oluşmaya başlaması ekşimiş olduğu manasına gelir.
• Bozanın hafif ekşimiş olanı, tatlı olanlarına nazaran laktik asit bakımından daha zengindir.
• Soğuk olarak ve üstüne tarçın serperek içilmesi tavsiye ediliyor.
• +4 derecede muhafaza edildiği takdirde bozanın ömrü sene ile ölçülebilir. Ayrıca boza beklediği için toksik olmaz. Sadece ekşir, köpürür.
• Ülkemizde genel olarak darıdan yapılan boza, arpa, mısır, buğday kullanılarak da yapılmaktadır.

BOZA


Malzemeler:
Mayalanması için:
3 su bardağı  bulgur
1 çay bardağı pirinç
2 litre su
1 su bardağı boza yada1 paket  instant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
Servis için:
Toz tarçın
Leblebi
YAPILIŞI:
Yıkanan bulgur akşamdan bol su ile ıslatılır.
Ertesi gün bulgur ve pirinç iyice ezilinceye kadar pişirilir. Mikserle çırpılır ve ince süzgeçten geçirilir. Bu karışım hafif ateşe konulur. İçine şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır.
Sonra ateşten alınır. Bir yerde ılınmaya bırakılır. Arada bir karıştırılır.
Ilındıktan sonra içine evde var olan bozadan yada ılık suyla ezilmiş ekmek mayasından katılır. İyice karıştırılır.
Bu karışım serin bir yerde, ara sıra karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. Bozanın içinde göz göz hale gelmiş kabarcıklar görülürse olmuş demektir.
Serin bir yere alınır. Soğuk servis yapılır. İsteğe bağlı olarak üzerine sarı leblebi ve tarçın ilave edilir.

FIRINDA BÜTÜN TAVUK

  
Malzemeler:
1 bütün tavuk
Su
1 yemek kaşığı zeytinyağı(sos için)
1 yemek kaşığı salça(sos için)
1 yemek kaşığı yoğurt(sos için)
3 patates
2 soğan
1 havuç
Tuz,karabiber,kekik,pul biber.
YAPILIŞI:
Tavuk yıkanarak bol tuzlu suda bir süre haşlanır.(10 dakika)
Haşlanan tavuk bir kaba çıkartılır.Ilıması için bir süre bekletilir.
Tavuğun üzerine sürmek için salça,yoğurt,zeytinyağı,tuz ve karabiberden oluşan sos karıştırılarak hazırlanır.
Tavuğun içine tuz serpilir.Dışına ise hazırlanan sostan iyice yedirilerek sürülür.Fırın tepsisine konur.
Patates,havuç ve soğanlar iri parçalar halinde doğranır.Tuz,kekik ve pul biber ile harmanlanır.Tepsinin içine tavuğun kenarlarına yerleştirilir.
180 derece fırında tavuğun üzeri kızarıp patatesler yumuşayana  kadar kızartılır.
İstenirse içine iç pilav doldurularak da pişirilebilir.

İRMİK HELVASI


Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı iri kıyılmış badem içi
1 yemek kaşığı kıyılmış ceviz içi(süslemek için)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
YAPILIŞI:
Tencereye tereyağı ve sıvı yağ konarak ısıtılır.
Bademler bir iki çevrilerek irmik eklenir.Karıştırılarak irmiğin rengi dönene kadar yavaş yavaş kavrulur.
Ayrı bir tencerede su, süt ve şeker karıştırılarak ısınması için ocağa konur.
Şeker eriyinceye kadar karıştırılır ve ılık olarak ocakta bekletilir.
İrmikler kahverengiye dönünce  şerbet karışımı üzerine ilave edilir.
İrmikler şerbeti çekinceye kadar karıştırarak pişirilir.
Ocak kapatılır.Tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
Dinlenen irmik helvası süslenerek servis edilir.

BAL KABAKLI RULO PASTA


Malzemeler:
Keki İçin;
5 adet yumurta
5 yemek kaşığı  toz şeker
1 paket vanilya
7 yemek kaşığı un
İçi İçin:
4 dilim bal kabağı
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
Yarım su bardağı ceviz içi
1 paket toz krem şanti
1 çay bardağı süt
Islatmak için:
Süt
Süslemek İçin:
Pudra şekeri
Karamel sos
YAPILIŞI:
Önce pandispanyası hazırlanır.Bunun için yumurta ve şeker bir kabın içinde çırpılır.Beyazlayıp yoğurt kıvamına gelince çırpma biter.
Vanilya ve un karıştırılarak pandispanyanın üzerine elenerek eklenir.
Hamur sönmesin diye alttan üste doğru yavaş hareketlerle karıştırılarak un yedirilir.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde 10 dakika 160 derece fırında pişirilir.
Fırından çıkınca yağlı kağıdı ile pandispanya birlikte yuvarlanır.Bir süre soğuması beklenir.Sonra tekrar açılarak süt ile ıslatılır ve iç harcı sürülür.
İç harcı için;Bal kabakları doğranır.
Ardından bir tencereye koyup şeker ve suyu eklenerek iyice pişirilir.
Piştikten sonra iyice ezip soğutulur.
Bu sırada cevizler rondodan geçirilir. Soğumuş kabağa ufalanan cevizler eklenip karıştırılır.
Pandispanya soğuduktan sonra açıp üzerine önce krem şanti ve süt ile hazırlanan karışım sürülür.Sonra kabaklı cevizli içten yayarak koyup rulo şeklinde sarılır.
Son olarak üzerine pudra şekeri ve karamel sos dökülerek soğuması için dolaba kaldırılır.4-5 saat bekledikten sonra servis edilir.

KATMER POĞAÇA


Malzemeler:
Hamuru için:
5-6 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya(instant)
1 adet yumurtanın akı(sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
Aralarına sürmek için:
200 gram kadar tereyağı
İçi için:
Beyaz peynir
Üzeri için;
Yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Geniş bir kaba tüm malzemeler konup karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir.
Üzeri kapatılıp yaklaşık 1 saat kadar mayalanması beklenir.
Mayalanan hamurdan eşit büyüklükte koparılıp 16 adet beze yapılır.
Her beze pasta tabağı büyüklüğünde açılır.
Önce 8 adet açılan beze, aralarına bol tereyağı sürülerek üst üste dizilir.En üstekine sürülmez.
Hepsi birlikte açılabildiği kadar tepsi büyüklüğünde açılır.
Diğer kalan 8 beze de aynı şekilde hazırlanır.
Hamurlar istenilen büyüklükte üçgen şeklinde kesilir.
İç malzemeleri konup rulo şeklinde sarılır.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilerek üzerine yumurta sarısı sürülür.
200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Sıcak ve ılık servis edilir.

BROKOLİ ÇORBASI


Malzemeler:
300 gr  brokoli
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,Karabiber,Nane
4 su bardağı Su
YAPILIŞI:
Soğan,patates ve havuç küp küp doğranır. Doğranan soğan,patates ve havuçlar zeytinyağında orta ateşte yaklaşık 5 dakika kadar çevrilir.
 Yıkanmış brokoliler küçük parçalara ayrılarak  tencereye eklenir. Tencerede 2-3 dakika kadar daha çevrilir. Daha sonra sıcak suyu eklenir.
Patates ve havuçlar yumuşayıp brokoliler dağılana kadar kaynatılır.
Çorba ocaktan alınıp blendırda  püre haline getirilir. Son olarak tuz ve baharatlar  ilave edilir.
Sıcak ve ılık servis edilir.

PATATES KAVURMA


Malzemeler:
3-4 patates
4-5 yeşil soğan
Zeytinyağı
Tuz,karabiber,pul biber
YAPILIŞI:
Patatesler bol suda haşlanır.Kabukları soyulup küp şeklinde doğranır.
Yeşil soğan doğranıp,sıvı yağda bir iki çevrilir.
Haşlanmış patatesler de ilave edilir.Bir iki kez yağda çevrilir.
Tuz ve baharatlar atılarak ocak kapatılır.
Soğuduğu zaman sade veya yoğurt ile servis edilebilir.

TANELİ SEBZE ÇORBASI



Malzemeler:
1 kuru soğan
1 patates
1 kabak
1 havuç
2 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz
Nane,karabiber
YAPILIŞI:
Soğan küçük ve ince doğranır.Tencerede yağ ile pembeleştirilir.
Sebzeler küçük küp şeklinde doğranır.
Doğranan sebzeler ve un  tencereye  ilave edilir.Yağda bir iki kez çevrilir.
Su ilave edilerek tuz atılır.Önce harlı sonra kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
Üzerine yağda kızdırılmış nane dökülerek servis edilir.

BAL KABAĞI ÇORBASI


Malzemeler:
500 gr bal kabağı
1 ota boy havuç
1 büyük boy kuru soğan
1 orta boy patates
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Kekek,zencefil,karabiber
YAPILIŞI:
Kabaklar yıkanıp  küp küp doğranır.Havuç ve soğanlar da iri küp şeklinde doğranır.
Düdüklü tencereye  zeytin yağı konur.
İri doğranan kabak ve sebzeler  bir kaç kez yağda çevrilerek sote edilir.
Tuz, kara biber ,kekik ve zencefil ilave edilir.
5-6 bardak su (1 bardağı et suyu olursa daha güzel.Yoksa bulyon kullanılabilir)
Düdüklü kapatılır. Havası çıktıktan sonra 15 dakika kaynatılır.
Pişen sebzeler blendırdan geçirilir.Servis ederken  üzerine kırmızı biberle tereyağı gezdirilerek servis edilir.

ÇİÇEK EKMEK


 Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 paket instant maya(10 gram)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
4 -5 su bardağı un
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ(tepsiyi yağlamak için)
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
 YAPILIŞI:
Geniş bir  kabın  içerisine ılık su, toz şeker ve maya koyulup karıştırılır.
Azar azar un eklenir.Üzerine tuz serpilir.Yumuşak ele yapışan  bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri örtülür ve sıcak bir ortamda mayalanması için 1 saat kadar bekletilir.
İki katı kabaran hamur, gazı çıksın diye tekrar yoğrulur.15 dakika daha dinlendirilir.
Mayalanan hamurdan mandalina  büyüklüğünde parçalar kopartılıp bezeler yapılır.
Bezeler yağlı fırın tepsisine dizilip tepsi mayası için en az 30 dakika kadar bekletilir.
Hamurların üzerine yumurta sarısı  sürülüp susam ve çörek otu serpiştirilir.
180° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

EKŞİMİKLİ GÖMME(Dızmana)


Malzemeler
Hamuru İçin:
 6 su bardağı  un
1 su bardağı süt
1 paket yaş hamur mayası
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz
İçi İçin:
350 gr çökelek veya ekşimik
1 demet maydanoz
Tuz
Üzerine Sürmek İçin:
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
5-6 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI:
Bir kabın içine bir miktar un konur ve ortası havuz şeklinde açılır.
İçine yaş maya, şeker, ılık su ilave edilir.Maya eriyene kadar karıştırılır.
Maya iyice kabarınca süt, tuz, kalan un konarak yoğrulur.Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri kapatılarak kabarması için dinlendirilir.
İçi için: Maydanoz ince ince doğranır.
Bir kabın içine maydanoz, çökelek(ekşimik), tuz konarak iyice karıştırılır.
Hamurdan limon  büyüklüğünde bezeler koparılır.Elde yuvarlak  açılır.
Açtığımız hamurun ortasına  çökelekli karışımdan koyup  kapatarak yuvarlak top yapılır.
Bir tabağa  biraz sıvı yağ konur.Top şeklinde yapılan hamurların sadece bir tarafı birbirine yapışmaması için sıvı yağa batırılır.
Fırın tepsisi yağlanır ve hazırlanan hamurlar tepsiye dizilir.Kabarmaları için bir süre tepside bekletilir.
Üzerine sürmek için: Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tuz bir kapta iyice karıştırılır.
Kabaran hamurun her yerine yumurtalı karışımdan sürülür.
Önceden ısıtılmış 200°fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Ilık servis edilir.

HAMSİ TAVA


 Malzemeler:
1 kg hamsi
1 su bardağı mısır unu
1 çorba kaşığı tuz
Sıvıyağ
YAPILIŞI:
Hamsilerin başları kopartılıp temizlenir.
Yıkanıp süzgece alınır ve suyu süzdürülür.
Mısır unu ve tuzu bir tabakta karıştırılır.
Hamsilerin her tarafı mısır ununa bulanır.
Yağ tavaya konup iyice kızdırılır.
Hamsilerin karın kısımları alta gelecek şekilde yan yana sıkışık bir şekilde tavaya dizilir ve orta ateşte balıklar kızarana kadar pişirilir.
Düz bir tabak yardımıyla, altı kızarmış olan balıklar ters çevrilir.

Diğer tarafı da aynı şekilde pişirilip, servis tabağına alınarak sıcak servis yapılır.

FIRINDA HAMSİ


Malzemeler:
1 kg ayıklanmış hamsi
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet patates
1 adet limon
tuz, sıvı yağ
YAPILIŞI:
Hamsiler temizlenir.
Kılçıkları çıkarılmış ve yıkanmış hamsilerin üzerine tuz atılarak karıştırılır.
Fırın kabı  hafifçe yağlanır.Hamsilerin ikisi birbiriyle birleştirilerek tepsiye dizilir.
Hamsilerin üzerine piyazlık doğradığımız soğan,limon dilimleri ve patates dilimleri konur.Tuz atılır.
Bir miktar daha sıvı yağ gezdirdikten sonra üzeri pişirme kağıdı ile kapatılır.
180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir.

NOT:İsteğe göre domates dilimleri de kullanılabilir.

KURU İNCİR DOLMASI


Malzemeler:
20 adet kuru incir
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Ceviz(iri kıyılmış)
Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Pirinçler yıkanır ve 10 dakika suda bekletilir.
İncirler yıkanır ve sap kısımları kesilir.
Kesilen sap kısımlarından parmak ile içi açılarak genişletilir.
Açılan yerden çay kaşığı ile pirinç ve ceviz doldurulur.Üzerine ceviz ile kapak yapılır.
Doldurulan yerleri üste gelecek şekilde bir tencereye dizilir.
Üzerine su ve şeker dökülür.
Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte suyu gidene ve pirinçler yumuşayana kadar kapağı kapalı pişirilir.
Soğuduğu zaman tencereden çıkarılarak,ceviz yada hindistan cevizi serpilerek soğuk servis edilir.

TON BALIKLI YEŞİL SALATA


Malzemeler:
1 demet roka
2-3 adet yeşil soğan
2 salatalık
2 domates
2-3 yemek kaşığı haşlanmış mısır
1 küçük kutu ton balığı konservesi
Zeytinyağ
Limon
Tuz
YAPILIŞI:
Roka yıkanır ve ince doğranır.
Yeşil soğan ince ince doğranır.
Salatalık ve domates küp küp doğranır.
Geniş bir kaba doğranan sebzeler konur. Üzerine ton balık ve mısır serpilir.
Limon suyu,zeytinyağı ve tuz ile sos hazırlanarak salatanın üzerine dökülür.
Süslenerek servis edilir.

KURU BÖRÜLCE SALATASI



Malzemeleri:
2 su bardağı haşlanmış börülce
3 adet közlenmiş kırmızı biber
5 dal taze yeşil soğan
3 adet sivri biber
5-6 dal maydanoz
4-5 adet kornişon turşu
1 tutam sumak
Limon suyu,nar ekşisi
Zeytinyağı
1 adet ekşi elma
Tuz
YAPILIŞI:
Yeşil soğan ve maydanoz bol suda yıkanır ince ince doğranır.
Közlenmiş kırmızı biber, kornişon turşu, yeşil biber de ince ince doğranır.
Elmanın kabukları soyulup,çekirdekleri çıkartılır.Küp küp doğranır.
Haşlanmış börülceler derin bir kaba alınır üzerine doğranan malzemeler eklenir.
Bir kasede zeytinyağı, tuz, sumak, nar ekşisi ve limon suyu karıştırılıp börülce salatası nın üzerine dökülüp iyice karıştırılır.
Servis tabağına alınıp süslenerek servis edilir.

ACILI EZME


Malzemeler:
Bir orta boy kuru soğan
4-5 diş sarmısak
Maydonoz
Taze nane
1 adet acı sivri biber
2 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı biber salçası
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Karabiber, kekik, kırmızı pul biber, tuz.
YAPILIŞI:
Domateslerin kabukları soyulur.Kesilerek içindeki suyu ile çekirdekleri çıkartılır.
Soğan, sarımsak, nane, maydanoz, biber ve domates  ince ince doğranır.
Daha sonra bu karışıma 2 yemek kaşığı salça, zeytinyağı baharatlar ve tuz eklenerek karıştırılır.

Servise hazır hale getirilir.

KURU DOMATESLİ KURU FASULYE


Malzemeler:
2 su bardağı bir gece önceden ıslatılmış fasulye
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı sıvı yağ
3-4 adet kuru domates
Tuz,karabiber, pul biber
YAPILIŞI:
Bir gece suyun içinde bekletilen fasulyelerin suyu süzülerek başka bir tencerede ocağın üzerine konur.Üzerine su eklenir.
Yüksek ateşte tencere kaynatılır ve kaynamaya başladıktan sonra ocak düşük ısıya ayarlanır. Yaklaşık 40 dakika fasulyeler haşlanmaya bırakılır. Haşlanan fasulyeler süzülerek soğuk sudan geçirilir.
Tencereye sıvı yağı koyup içine ince doğranmış kuru soğan ilave edilerek iyice kavrulur. Bu karışımın içerisine haşlanmış kuru fasulye dökülür ve karıştırılır. Salça eklenip tuz, karabiber, pul biberi ilave edilir. Son olarak su ve kuru domates eklendikten sonra tencerenin kapağı kapatılıp, orta harlı ateşte fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.