Lezzetli Yemek Tarifleri

17 Şubat 2016 Çarşamba

PÜRELİ TAVUK ŞİNİTSEL




MALZEMELER;
 500 g ince dövülmüş tavuk eti
 1 adet yumurta
 6 yemek kaşığı sıvıyağ
 1 fincan kaşar peyniri rendesi
 2 bardak galeta tozu
 1 çay kaşığı karabiber
 1 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI;
 Etlerin üzerine biraz tuz sürülüp bir kenara ayrılır.
 Bir kap içinde yumurta çalkalanır. İçine bir kahve kaşığı karabiber konup karıştırılır.
 Etler birer birer altı ve üstü kaşar peyniri rendesine bastırılır.
 Buradan çıkarılıp una sonra da yumurtaya batırılır.
 Yumurtadan çıkarılan her parça et galeta ununa batırılır.
 Bu arada bir tava içine 6 yemek kaşığı sıvı yağ kızdırılır.
 Etler yavaşça yağa bırakılarak altı ve üstü aynı derecede kızartılarak servis tabağına alınır.
 Sıcakken etin üstüne bir parça tereyağı konur.
 Yanında patates püresiyle sıcak olarak servis yapılır.

MANTARLI TAVUK SOTE



 Malzemeler:
1 adet soğan
3-4 yemek kaşığı sıvı yağı
1 paket kemiksiz tavuk but kuş başı doğranmış
2-3 adet sivri biber
Yarım kg mantar,
1 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
YAPILIŞI;
İnce ince doğradığımız soğan ve biberler sıvı yağda kavrulur.
Üzerine ince ince doğradığımız mantarlar ilave edilip yüksek ateşte mantarlar suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
Sonra tavuk eti ilave edip, kavurmaya devam edilir.
Daha sonra kabuklarını soyup küp şeklinde doğradığımız domates ve salça ilave edip karıştırılır.
Son olarak ince ince doğradığımız sarımsak, baharatlar, tuz ilave edilip karıştırılır.
Kısık ateşte biraz daha pişirilip servis edilir.

RULO KÖFTE


MALZEMELER;
500 gr Az yağlı koyun kıyması
1 kahve fincanı Ekmek içi yada galeta unu
1 yumurta
Tuz,karabiber,kimyon,kırmızı biber
1 soğan rendesi
1 haşlanmış yumurta
4 yemek kaşığı haşlanmış bezelye
1 haşlanmış havuç
YAPILIŞI;
Dalyan köftenin tüm malzemeleri kullanılarak aynı şekilde köfte hazırlanır. Yağlanmış tepsinin içine dikdörtgen olacak şekilde 1cm. Kalınlığında yayılır. Tam ortasına uzunlamasına haşlanmış, dörde bölünmüş yumurta yerleştirilir. Haşlanmış bezelyeler ve haşlanmış küçük doğranmış havuç, yumurtalara paralel olarak yerleştirilir. Hiç boşluk kalmayacak şekilde sıkıca silindir şeklinde sarılır. Üzeri yağlanarak roti şeklinde pişirilir.
Rulo Köfte de piştikten sonra dilimlenerek patates püresi ile servis yapılır.

DALYAN KÖFTE



MALZEMELER;
500 gr Az yağlı koyun kıyması
1 kahve fincanı Ekmek içi yada galeta unu
1 yumurta
Tuz,karabiber,kimyon,kırmızı biber
1 soğan rendesi
YAPILIŞI;

Az yağlı koyun kıymasına ekmek içi, yumurta, tuz, kırmızıbiber, karabiber, kimyon, soğan rendesi, çok az su karıştırılarak iyice yoğrulur. Malzemenin hepsine büyük uzun kalın silindir şekli verilir. Yağlanarak tepsi ile sıcak fırına konulur. Roti usulü pişirilir. Dalyan Köfte  piştikten sonra dilimlenerek patates püresi ile servis yapılır.

GÜVEÇTE KUZU İNCİK


















Malzemeler:
1 kg. et (kuzu incik)
1 kg. Arpacık soğan
2 adet domates
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber
YAPILIŞI:
Soğanlar soyulup güvece konur. İncikler yıkanıp soğanın üzerine konur.
Domatesler doğranıp etin üzerine yayılır. Tuz, biber, kekik ve çok az su koyup güvecin ağzı folyo kağıt ile kapatılır.
Güveç fırına konup 1,5-2 saat pişirilir. Sıcak olarak servis edilir.

ROSTO





















MALZEMELER;
Yarım koyun budu
2 yemek kaşığı  yağ
1 yemek kaşığı salça
Tuz
YAPILIŞI;
Etin üzeri tuzla ovularak her iki tarafı tencerede yağda kızartılır.
Bir çay bardağı su ile sulandırılmış salça konur.Karıştırılır ve biraz pişirilir.
Tencereye 3 bardak su ilave edilir ve kısık ateşte 2 saat pişirilir.
Pişen et dilimlenerek üzerine salçalı sosundan dökülerek servis edilir.

TENCERE KEBABI


Malzemeler:
750 gr. but eti (kuşbaşı)
4 adet iri patates
3 adet soğan
2 çorba kaşığı yağ
2 adet domates veya 1 kaşık domates salçası
Hazırlanışı:
Kuşbaşı olarak doğranmış et, yağ ve doğranmış soğan bir tencereye konur. Orta
hararetli ateşte soğanlar sararıncaya ve et bıraktığı suyunu çekene kadar kavrulur.
Kavurma işlemi tamamlanınca kabuğu soyulmuş ve doğranmış domatesleri ile
sulandırımış domates salçası ilave edip bir iki defa daha karıştırılır. Etlerin üzerine çıkacak
kadar su ilave edip orta hararetli ateşte pişirilir.
Patatesler kuşbaşı doğranıp yağda hafif kızartılır. Kebabın inmesine 20 dakika kala
etlerin üzerine konup, 1-2 defa kaynatılır. Suyu azaldıkça ilave edilir. Etler ve patatesler
pişince servis tabağına koyup üzerine maydanoz serperek servis edilir.

DANA YAHNİ


Malzemeler :
 1 kg. Antrkot Dana Eti, (küp şeklinde kesilmiş)
 2 Adet Kıyılmış Soğan
 1 Adet Dilimlenmiş Dolmalık Biber ve Kırmızı Biber
 2 Diş Kıyılmış Sarımsak
 2 Çorba Kaşığı Yağ
 1 Çorba Kaşığı Esmer Şeker
 1 Çorba Kaşığı Un
 1 çay bardağı su
 1 Tutam Kekik
 1 Çorba Kaşığı elma sirkesi
 1 Çorba Kaşığı Beyaz Hardal
 3 Tane Karanfil
 Tuz, Karabiber
YAPILIŞI:
Tavada yağ kızdırıır ve etler içine atılıp hafifçe kızartılır. Sonra etler düdüklü tencereye aktarılır.
Soğan, biberler ve sarımsak tavada birkaç dakika kavrulur. Üzerine un ve şeker serpilir.
Karıştırırken bir yandan da içine yavaş yavaş su ilave edilir. Sonra kekik, sirke, hardal,karanfil, tuz ve karabiber serpilir. Kaynama noktasına gelince, karışım düdüklü tenceredeki etin üzerine dökülür.
Tencerenin kapağı kapatılır ve yemek yaklaşık 1,5 saat ateşte pişirilir. (Kapağını açtıktan sonra
gerekirse yeniden su ilave edilir ve kaynatılır.)

PİLAVLI TAS KEBABI


  MALZEMELER:
  Yarım kg. koyun kuşbaşı et
  2 kaşık yağ
  1 soğan
  1- 2 domates veya yarım kaşık salça -2 su bardağı pirinç (pilav için)
  Tuz ve karabiber
  YAPILIŞI:
  1- Pirinç ayıklanıp yıkanır. Ilık tuzlu suda bekletilir (yarım saat).
  2- Et, doğranmış soğan, yağ ile kavrulur. Domates rendelenir, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.           (Gerekirse azar azar sıcak su konur.)
  3- Et, ateşe dayanıklı bir kaseye tek tek alınır. Pilav yapılacak tencereye kase ters çevrilir.
  4- Etin yağına 3,5 bardak su konup kaynatılır ve tuz, karabiber atılır.Pilav tenceresine süzülür.
  5- Süzülmüş pirinç konup karıştırılır. Kapak örtülüp önce harlı, sonra orta, en sonra hafif ateşte               suyunu çekinceye kadar pişirilir. 20 dakika demlenmesi için beklenir.
  6- Önce pilav karıştırılır, sonra etin üzerindeki kase kaldırılır.

16 Şubat 2016 Salı

ZEYTİNYAĞLI PIRASA




MALZEMELER:
1 kg. pırasa,
1 havuç,
2 çorba kaşığı pirinç,
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 çay kaşığı tuz,
2 tatlı kaşığı toz şeker,
Yarım limonun suyu,
1 su bardağı su

YAPILIŞI:
Pırasalar ayıklanıp yıkanır.
Üç parmak genişliğinde doğranır.
Havuçlar da soyulup küp küp doğranır.Düdüklü tencereye doğranmış pırasalar konur.Üzerine doğranmış havuçlar,pirinç, zeytinyağı,tuz,şeker,limon suyu ve 1 su bardağı su konup 15 dakika pişirilir.İyice soğuduktan sonra servis tabağına alınır.(Yemeği servis tabağına kaşıkla koymak yerine tencereyi hafif silkeleyerek dökerseniz pırasaların şekli bozulmamış olur.) AFİYET OLSUN.

GAVUR DAĞI SALATASI




















MALZEMELER:
4 tane domates
2 tane salatalık
1 tutam taze nane
1 tane kırmızı kuru soğan
3-4 yeşil soğan
1 tutam maydanoz
zeytin yağı
tuz
nar ekşisi
üzerine ceviz içi

YAPILIŞI:
Domates,salatalık ve kuru soğan küçük küp küp doğranır.Yeşillikler de ince ince doğranıp ilave edilir.Tuz atılır.Bolca zeytinyağı ve nar ekşisi konur.Servis tabağına alınır.Üzerine iri kıyılmış ceviz içi serpilir.AFİYET OLSUN.

BULGURLU PATATES KÖFTESİ



MALZEMELER:
6 Tane patates
2 su bardağı ince bulgur
1 tane kuru soğan
6,7 dal maydanoz
4 dal dere otu
6 tane yeşil soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı acı biber salçası
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tane limon suyu
tuz,karabiber,pul biber

YAPILIŞI:
Bulgur kaynar suyla yıkanıp süzülür.
Kuru soğan ince ince doğranır,sıvıyağda pembeleştirilir.
Salçalarını da ilave edip kavrulur.Biraz tuz ve baharatları eklenir.
Islatılan bulgura bu salçalı karışım dökülüp yoğurulur
Patatesler haşlanıp rendelenir. Bulgura ilave edilir.Hepsi iyice yoğurulur.
Yeşil soğan,dereotu ve maydanoz ince ince doğranır.Bütün malzemeler iyice yoğurulur.
İstenilen büyüklükte köfteler yapılır.Üzerine limon sıkılır.Marul  ve limon dilimleri ile servis edilir.AFİYET OLSUN

KÖZ PATLICAN SALATASI(Manca)(Trakya)




MALZEMELER:
 4 Tane orta boy patlıcan
2 tane kırmızı salçalık biber
2 tane yeşil biber
 1 tane domates
 2 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
tuz
limon suyu,sirke
zeytinyağı
YAPILIŞI:
Patlıcanlar,biberler ve domates közlenir.Kabukları soyulur.
Bütün malzemeler küp küp doğranır.
Yeşil biberler,sarımsak ve maydanoz ince kıyılarak tüm malzemeler bir kapta karıştırılır.
İstenilen ölçüde zeytinyağı,limon,sirke ve tuz döküp karıştırılır.
Servis tabağına alınarak süslenir ve servis edilir.


KISIR




Malzemeler;
3 su bardağı ince bulgur
1 demet maydanoz
1 marul
4-5 yeşil soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
1 limon
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz,karabiber,kimyon,pul biber,isot,sumak
Zeytin yağı
YAPILIŞI;
İnce bulgur ılık suyla yıkanıp süzülür.
Üzeri kapatılıp 15 dakika bulgurun şişmesi beklenir.
Yıkanan maydanoz ,soğan ve marullar ince ince doğranır.
Limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağ bir kasede karıştırılır.
Şişen bulgura önce limonlu sosu,salçalar ve baharatlar katılarak iyice yoğurulur.
Son olarak yeşillikler katılarak karıştırılır.
Limon dilimleri ve marulla süslenerek servis edilir.

HAVUÇ SALATASI

















MALZEMELER:
4 Tane havuç
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı mayonez.
YAPILIŞI:
Havuçlar soyulup rendelenir.
Teflon tavaya zeytinyağı koyup ısıtmadan rendelenmiş havuçlar ilave edilir.
Orta ateşte sürekli karıştırarak yaklaşık 6,7 dakika kavrulur.
Biraz ılımaya bırakılır.
2 diş sarımsak ezilip yoğurda katılır.
2 kaşık mayonez de koyup iyice karıştırılır.
Pişen havuçlar yoğurdun içine dökülüp karıştırılır.Servis tabağına alarak servis yapılır.

RUS SALATASI


Malzemeler:
 4 haşlanmış patates
1 kase doğranmış kornişon turşu
1 kase haşlanmış bezelye
1 kase haşlanmış havuç
4 kaşık mayonez
5 kaşık yoğurt ve tuz
YAPILIŞI:
Haşlanmış küp küp doğranmış patateslerin içine yine haşlanıp küp küp doğranan havuçlar,bezelyeler,doğranmış kornişon turşuları koyup karıştırılır ve tuzu ilave edilir.
Yoğurtla mayonez ayrı bir kapta çırpılır.
Karışımın üzerine dökülür.
Güzelce karıştırdıktan sonra servis tabağına alınır.

DENİZ BÖRÜLCESİ


MALZEMELER:
 1 bağ deniz börülcesi
 Yarım limon suyu
 1-2 diş sarımsak
 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı;
Bağ halinde satılan deniz börülcelerin, çamurlu olan kök kısımları kesilip atılır.Kalanları iyice yıkanır. Tencereye kaynamış su koyup, börülceler içine eklenir.
10-15 dakika kadar, börülceler yumuşayıncaya kadar çok az haşlanır.Biraz diri kalmaları daha iyi olacaktır. Haşladıktan sonra, hem soğumaları için, hem de yeşil renklerini kaybetmemeleri için soğuk sudan geçirilir.
Börülcelerin içinde çok sert dalları olduğundan, bitkiyi yemek için bu dallardan ayırmamız gerekmektedir. Sert kısımlarından tutarak, yeşil kısımları sert dal kısımlarından ayırılır. Zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsakla yapılan sos üzerine gezdirilir

BULGUR KÖFTESİ


MALZEMELER:
2 Su bardağı ince bulgur
Tuz
Kimyon
Karabiber
1 talı kaşığı biber ve domates salçası
1 su bardağı un
ÜZERİNE:
1 Kase yoğurt
1 tutam taze nane
2 diş sarımsak
SOSU İÇİN:
3 domates rendesi
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
arzuya göre pul biber
YAPILIŞI:
Sıcak suyla bulgur yıkanır ve iyice süzdürülür.
Baharatları konup, yoğurulur.
1 su bardağı unu da yavaş,yavaş eklenerek yoğurmaya devam edilir.
Ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır.Köfteler tuzlu suda haşlanır.
Süzgeçle süzülüp servis tabağına alınır.
Taze naneler ve sarımsak yoğurda eklenerek karıştırılır.
Köftelerin üzerine bolca yoğurt dökülür.
Sıvı yağda domates rendesi ve salça kavrulur ve yoğurdun üzerine gezdirilir

HAYDARİ




















Malzemeler :
Yarım kg. yoğurt
1 tutam taze nane
1-2 dal dereotu
2 diş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI;
Yarım kg.yoğurdu karıştırma kabına alınır.Çırpma teliyle karıştırılır.Yoğurdun üzerine havanda ezilen 2 diş sarımsak ilave edilir.

1 tutam taze nane ve dereotu çok ince olarak kesilir.Taze nane yoğurdun içine ilave edilip karıştırılır.Servis tabağına alıp servis edilir

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA


MALZEMELER:
1 kg içlik taze bakla
2 bardak su
2 tane soğan
1çay  bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 demet dereotu
Tuz
yarım çorba kaşığı un
yarım limon suyu

YAPILIŞI:
Bir tencereye ölçülere göre su, un, limon suyu koyup iyice karıştırılır.
Kabuklu baklanın kabuklarının ayıklanmasıyla iç haline getirilmiş baklalar suyun içine atılır.
Başka bir tencereye zeytinyağı ile doğranmış soğan konup, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
Buna ayıklanmış olan baklalar tenceredeki suyu ile birlikte, olduğu gibi ilave edilir
Ayrıca şeker ve tuz da katılır. Kapağı kapatılır ve bir saat pişirilir.
Sonra üzerine dereotu serpilir ve tencere ateşten indirilerek soğutulur.
Tabağa alınıp servis yapılır.