Lezzetli Yemek Tarifleri

21 Şubat 2016 Pazar

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ



























Malzemeler;
1 yumurta
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı pudra şekeri
2 tepeleme tatlı kaşığı kakao
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
yarım su bardağı nişasta
2 tepeleme tatlı kaşığı nescafe (1 yemek kaşığı sıcak suda eritilmiş olarak)

 YAPILIŞI;
Yumurta, tereyağı, pudra şekeri, nescafe, kakao ve nişasta bir kapta yoğurulur.
Ardından un, kabartma tozu ve vanilya eklenip kıvama gelinceye kadar yoğurulur.
Oval şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye konur.
Bıçağın arkasıyla bastırılıp derin çizgi yapılır.

180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.

GÜL TATLISI























Malzemeler;
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 adet yumurta
1 paket vanilya
Yarım paket kabartmatozu
1 çorba kaşığı sirke
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
1 su bardağı ceviz yada fındık
Yarım paket margarin ( oda sıcaklığında )

Şerbeti için ;
3 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker
çeyrek limonun suyu

 YAPILIŞI;
İlk olarak şerbet yapılarak soğumaya bırakılır.
Tatlı hamuru yoğurulur ve merdane yardımı ile açılır.
Açtığınız hamur çay bardağı ile kesilir.
Kesilen daireler yarım ay şeklinde üst üste gelecek biçimde 3 tanesini koyarak rulo yapılır.
Ruloyu da bir bıçak ile ortadan ikiye keserek iki adet gül elde etmiş olunur.
Tüm hamur için aynı işlem yapılır.160 derece fırında 30 dak.pişirilir.

Tatlı sıcak iken soğumuş olan şerbeti üzerine dökülür. Afiyet olsun

EV BAKLAVASI



Malzemeler;
2 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı limon suyu
Alabildiği kadar un
250 gram margarin veya tereyağı(üzeri için)
1 paket mısır veya buğday nişastası(açmak için)
İç harcı için;

2 su bardağı kıyılmış ceviz içi
Şerbeti için;
7 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su
Yarım limon suyu

 YAPILIŞI;
Karıştırma kabına yumurta, sıvı yağ, süt, yoğurt, limon suyu konup, çırpma teliyle karıştırılır.
Üzerine un, tuz, kabartma tozu ilave edilir ve hamur kulak memesi kıvamında olana kadar yoğurulur.
Hazırlanan hamurdan, cevizden biraz küçük şekilde bezeler yapılır.
Hepsi birer birer yuvarlanır. Tezgaha nişasta serpilir ve hamurlar çay tabağından biraz daha büyük bir şekilde merdane ile açılır.Arası nişastalı 10 tane üst üste 5 adet açılacak hamur elde edilir.
Katlar hazırlanınca merdaneyle fırın tepsisinin büyüklüğünde tekrar açılır.
Açılan her bir kat tepsiye yerleştirip, üzerine ceviz serpilir, hamurlar bitene kadar bu işleme devam edilir.
Son kat açılıp tepsiye serdikten sonra kenarları bıçağın ucuyla bastırarak sıkıştırılır.
Baklava dilim dilim kesilerek üzerine margarin veya tere yağı eritilir, her tarafına eşit olarak dökülür.
170 derecelik fırında önce 10 dakika sonra 150 derecede ortalama 50-55 dakika pişirilir.
Şerbeti için toz şeker, su, limon suyu bir tencereye konup, 15 dakika kaynatılır.
Baklavamız fırından çıktıktan sonra soğuk şerbeti baklavanın üzerine dökülür.Bir gün şerbeti çekmesi için bekletilir.Ertesi gün servis edilir.

20 Şubat 2016 Cumartesi

YOĞURT TATLISI



Malzemeler;

3 yumurta
3 çay bardağı un
3 çay bardağı yoğurt
3 çay bardağı irmik
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
2 paket vanilya

Şerbeti İçin ;
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1/4 limon suyu

YAPILIŞI

Yumurtalar çırpma kabına alınıp şeker ile birlikte köpurene dek çırpılır. Yoğurdu ve sıvı yağı ilave edilir. Un, irmik, kabartma tozu ve vanilya eklenip mikserin düşük ayarı ile karıştırılır. Hafifçe yağlanmış ve biraz şeker serpiştirilmiş tepsiye hamuru boşaltılır. Isıtılmış 200 derecede fırında tatlı hamurunun altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir. Ardından hazırlayıp soğuttuğunuz serbeti tepsiye dökerek tepsinin üzeri örtülür. Tatlı şerbetini çektiğinde dilimleyerek servis edilir.Afiyet olsun.

CEVİZLİ KURU İNCİR TATLISI



Malzemeler

20 kuru incir
2 su bardağı süt
1 su bardağı ceviziçi
1 çay kaşığı tarçın
2 karanfil tanesi
1,5 su bardağı su
¾ su bardağı tozşeker

Süsleme için;

1 paket krem şanti
1,5 çay bardağı soğuk süt

Yapılışı

Süt kaynatılıp ocaktan alınır. İncirler geniş bir kaba dizilir, üzerine süt dökülür. Yaklaşık 1-1,5 saat bekletilir.Bu sürede incirler sütü çekip lezzetlecektir. Ardından incirler suyla yıkanır ve fazla suları süzülür.Cevizlerden bir bölümünü süsleme için ayrılır. Kalanları bıçakla iri parçalar halinde kesilir. Tarçın ve 1 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırılır. İncirlerin saplarının en üst bölümü kesilir. Alt bölümleri hafifçe açılır. İç malzeme incirlere doldurulur. Yaklaşık 2 çay kaşığı ile bir incir dolacaktır.İncir dolmaları bir tencereye dizilir. Üzerine su, şeker ve karanfil taneleri konur. Su kaynadıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir. İncirler tencereden servis tabağına alınıp soğumaya bırakılır. Tencerede kalan şerbeti,orta ateşte yarı yarıya inene kadar kaynatılır. Sonra bir kaseye alıp ılınmaya bırakılır.Krem şanti soğuk sütle çırpılarak hazırlanır. Sıkma torbasıyla servis tabağına sıkıp çiçek şekli verilir. Üzerine incirler dizilir. Onların üstlerine de bütün cevizler sıralanır. Şerbet tatlı üzerinde gezdirilerek servis edilir.


CEVİZLİ KADAYIF DOLMASI



Malzemeleri:
 300 gr tel kadayıf
1 çay bardağı toz ceviz içi
2 tane yumurta
Yarım çay bardağı süt
Kızartmak için ayçicek yağı
Şerbet için;
3 çay bardağı su
3 çay bardağı toz şeker

 YAPILIŞI;
Şerbeti hazırlamak için tencerede su ve toz şekeri kaynatalılır.Kaynatılan şerbetin içine yarım limon suyu sıkılır ve soğuması için kenarda bekletilir.
Tel kadayıflardan bir parça koparılır ve avuç içine yerleştirilerek içine ceviz içinden konur.Rulo şeklinde sıkı bir şekilde sarılır.
Sardığımız kadayıf dolmaları fırın tepsisine dizilir.
Küçük bir kabın içinde yumurta ve süt çok az su eklenip karıştırılır.Sardığımız tel kadayıf sarmaları karışımın içine batırılır ve kızgın yağın içinde kızartılır.

Tüm sarma kadayıflarını kızarttıktan sonra bir tepsiye dizilir ve üzerine soğuk olarak şerbeti dökülür. 30 dakika beklettikten sonra servis edilir.

LİMONLU YOĞURT TATLISI


Malzemeler;
3 adet yumurta
2 çay bardağı şeker
3 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı ayçicek yağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 limonun kabuk rendesi
2 çay bardağı kadar kırılmış ceviz
Kıvamına göre un
Şerbet Malzemeleri;
6 çay bardağı toz şeker
6 çay bardağı su
Yarım limon

 YAPILIŞI;

Geniş çukur bir kabın içinde yumurta ve toz şekeri mikser ile yumurtalar köpürene kadar çırpılır.
Yoğurt eklenir.Çırpmaya devam edilir ve un az az eklenip mikser ile bir yandan çırpılır.
Kabartma tozu vanilya bir kabın içerisinde karıştırılır ve karıştırdığımız hamurun içerisine eleyerek eklenir.
Bir adet limonun kabuğu ince rendelenir ve kırılmış ceviz içi ile diğer tüm tatlı hamur malzemesi bir güzel karıştırılır.Fırın tepsisine tatlı hamuru yayılır.
170 derecede ki fırında ortalama 30 dakika kontrol ederek pişirilir.Pişen tatlının üzerine şerbeti ılık bir şekilde dökülür.

Bir saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra yoğurt tatlısı kesilip servis edilir.

DİLBER DUDAĞI




Malzemeler;
2 adet yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
1 paket margarin
1 su bardağı zeytin yağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 kg. un
250 gram ceviz
Şerbeti için ;
2,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Yarım limon

 YAPILIŞI;
İlk olarak bir paket margarin tavada eritilir. Un havuz gibi açılır ve ortasına zeytinyağı, margarin, yumurta, yoğurt ve kabartma tozu konur.
Yoğurmaya başlanırr. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir.
Daha sonra hamur üç parçaya bölünür ve merdane ile açılır.
Dövmüş olduğumuz cevizler hamurun üzerine yayılıp rulo yapılarak yuvarlanır. Bardakla daire şeklinde kesilir.
Kesmiş olduğumuz parçaların iki ucu düzgün bir şekilde birleştirilir.
Yağlı olmayan tepsiye dizilir ve fırına verilir. Bütün hamurlar bitinceye kadar bu işleme devam edilir.
Piştikten sonra önceden hazırlayıp soğutmuş olduğumuz şerbeti üzerine dökülür ve şerbeti çekince servis edilir.

DÜDÜKLÜDE ETLİ NOHUT




Malzemler;
2 su bardağı akşamdan ıslatılmış nohut
250 gr dana kuşbaşı
 1 tane orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
4,5 bardak sıcak su
YAPILIŞI;
Nohutlar bir gece önceden ıslatılır.
Ertesi gün et yıkanıp tencerenin içine alınır.
Çok harlı  ateşte az yağda etler çevrilerek pişirilir.Etler biraz yumuşayana ve saldığı suyu gidene kadar kavrulur. Daha sonra salça eklenip biraz kavurduktan sonra soğan ve geceden ıslattığımız suyunu süzüp bolca yıkadığımız nohutlar da ilave edilir.
Tuz eklenir, üzerini biraz geçecek kadar kaynar su eklenip kapağı kapatılır.
İlk önce harlı ateşte, düdüğü öttükten sonrada orta ateşte yaklaşık 30-35 dk pişirilir. Afiyet olsun.

YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ



Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI;
Mercimek ayıklanıp yıkanır.Bir tencerede küçük doğranmış soğanlar yağda kavrulur.Salça eklenir.Mercimekler  de eklenip üzerine çıkacak kadar su ilave edilir.Önce harlı sonra yavaş ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirilir.Tuz atılıp bir taşım daha kaynatılıp servis edilir.Afiyet olsun. 

DOMATES SOSLU MAKARNA



 MALZEMELER: 
  1 paket makarna
  3 olgun domates veya 1 kaşık salça
  1 soğan
  2 diş sarımsak 
  4- 5 dal kereviz veya maydanoz
  1 havuç
  2 kaşık yağ
  1,5 kaşık un
  2- 3 bardak et suyu (su da olabilir)
  Tuz, karabiber, 1 çay kaşığı şeker

   YAPILIŞI:
   Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur.
   Küçük doğranmış havuç, kereviz, sarımsak konur.
   Un ilave edilip biraz karıştırılır.
   Rendelenmiş domates veya salça ile 2- 3 bardak et suyu veya su 
   konup pişirilir.
   Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Tuz, karabiber ve şeker atılır.
   Makarna bol tuzlu suda haşlanır. 
   Soğuk su ile yıkanır, süzülür.
   Servis tabağına alınıp üzerine hazırlanan sos, sıcak olarak dökülür ve karıştırılır.
   İstenirse üzerine kaşar rendesi serpilir.

FIRINDA MAKARNA GRATEN


MALZEMELER:
  1 paket çubuk makarna (fırında makarna için özel kalın makarna)
  2 kaşık yağ
  2 kaşık un
  Yarım litre süt
  2 yumurta
  5 çorba kaşığı rende kaşar
  YAPILIŞI:
  SOSU: Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Süt konup muhallebi gibi pişirilir. Ilınınca yumurta tuz ve      karabiber konup karıştırılır.
  Tepsi yağlanır. Hazırlanan sostan biraz konup yayılır, kaşar rendesi serpilir.
   Haşlanarak soğuk sudan geçirilmiş makarna sosun üzerine yayılır. Bastırılarak sıkıştırılır. Biraz          erimiş yağ gezdirilir.
   Geri kalan sos makarnanın üzerine dökülür. Üzerine kaşar rendesi serpilir ve fırında kızartılır.
   Dilimlenip servis tabağına alınır.

KAĞITTA LÜFER


MALZEMELER
2 adet lüfer
2 adet kabukları soyulmuş domates
2 adet yeşil biber
1 adet limon
4 adet defne yaprağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 Kuru soğan
Tuz
Pişirme kağıdı (yağlı kağıt)

YAPILIŞI;
 Lüferin karnı yarılarak temizlenir. Soğuk su ile yıkayıp iyice temizlenir.
 Yağlı kağıt açılır, içerisine önce dilimlenmiş limonlar, dilimlenen soğan,domateslerin yarısı dizilir.
 Üzerine temizlenmiş lüferler yerleştirilir.
 Lüferin içine tuz atılır.Defne yaprağı konur.
 Son olarak lüferin üzerine kalan domatesler,limon dilimleri,defne yaprağı, tereyağı, tuz,biber konur.
 Yağlı kağıdın kenarları hava almayacak şekilde katlanıp kapatılır.
 Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir.Sıcak olarak servis edilir.

TAVUKLU TRAKYA MANTISI




MALZEMELER:
Hamur malzemesi:
500gr. un
1 çorba kaşığı tuz
Su
İç malzemesi:
Tavuk göğüs eti
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tuz,karabiber
3 su bardağı su

YAPILIŞI:


Tavuğun göğsü haşlanır.İnce ince didiklenir. Suyu kenarda bekletilir.

Pilavı hazırlamak için tencereye yağ konularak bulgur ve pirinçler biraz kavrulur.3 su bardağı kaynar su ve tavuk etleri katılarak suyu çekene kadar pişirilir.Tuz ve karabiber katılır.Ocaktan alınarak hamur açılıncaya kadar bekletilir.

Hamur malzemeleri karıştırılarak çok sert olmayan hamur elde edilir.

Bezelere ayırdıktan sonra oklavayla açılır.Sonra ikişer santim uzunluğunda karelere kesilir.Ortalarına hazırlanan içten konarak poğaça şeklinde kapatılır.
Yağlanmış tepsiye dizilerek fırına sürülür.Hafif kızardıktan sonra üzerine tavuk suyu dökülerek tekrar fırına sürülür.Suyunu çekinceye kadar pişirilir.İsteğe göre ayran ile servis edilebilir.

 NOT:Trakya bölgesinde yapılır.Orijinali kaz etiyle yapılır.

18 Şubat 2016 Perşembe

ETLİ PATATES





















Malzemeler;
250 gr dana kuşbaşı et
5-6 adet patates
1 adet soğan
2 yemek kaşığı salça
sıvı yağ
tuz
Yapılışı;

 Öncelikle etleri pişiriyoruz. Bunun için etlerin üzerini geçmeyecek şekilde az su koyup kısık ateşte etler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ayrı bir tencerede yemeklik doğradığımız soğanları sıvı yağda kavuruyoruz. Salçayı ve önceden pişirmiş olduğumuz etleri de katıp bir süre daha kavuruyoruz. Ardından küp küp doğradığımız patatesleri ilave ederek üzerini bir miktar geçecek sıcak su ilave ediyoruz. Tuzunu da atarak pişmeye bırakıyoruz.Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ




MALZEMELER:
  1 kg kereviz
  1 havuç
  1 patates
  Yarım bardak iç bezelye (konserve).
  1- 2 avuç arpacık soğan
  Yarım bardak zeytinyağı
  Yarım demet maydanoz ve dereotu
  1 çay kaşığı şeker
  limon
  Tuz
  YAPILIŞI:
Kereviz soyulur. Ortadan ikiye ayrılır. Kesilen yüzleri biraz oyularak çukurlaştırılır.Çukur yerleri üste gelecek şekilde tencereye  konur.
Soyulup küçük küçük doğranmış havuç, patates ve arpacık soğan zeytin yağında hafif kavrulur.
Bezelye, şeker tuz, maydanoz, dereotu konup karıştırılır.
Bu harç kerevizlerin içine doldurulur. Artan kenarlara serpilir.
İki bardak su ilave edilip orta ateşte pişirilir.
Ateşten almadan 5 dakika evvel limon sıkılır.

17 Şubat 2016 Çarşamba

TAZE FASULYE



























Malzemeler;
500 gr taze fasulye
2 kuru soğan
2 domates
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz ve bir çay kaşığı şeker.
YAPILIŞI;

Fasulyeler yıkanıp ayıklanır ve doğranır.Yağ konmuş tencerede soğanlar pembeleşene kadar kavrulur.Domatesler ve salça konur.Sonra fasulyeler eklenir.Şker ve tuz ile üzerini örtecek kadar su konur.Önce harlı sonra kısık ateşte fasulyeler yumuşayana kadar pişirilir.Afiyet olsun.

PATLICAN KARNIYARIK

















 MALZEMELER:
  6 orta boy patlıcan
  250 gr. dana kıyma
  2 soğan
  2- 3 domates
  2- 3 sivri biber
  Yarım demet maydanoz
  3- 4 kaşık sıvı yağ
  Tuz ve karabiber
  YAPILIŞI:
Patlıcanların baş kısımları kesilip alaca soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Yıkanıp kurulanır.
Yağda çevirerek kızartılır. Tepsiye yerleştirilip boydan boya,
bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.
İnce doğranmış soğan, biber, kıyma yağ ile kavrulur. Soyulup doğranmış domates ile de biraz çevrilir. Tuz,   karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edilir.
Patlıcanların içine doldurulur. Üzerlerine domates dilimleri yerleştirilir.
Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.

İMAM BAYILDI




 Malzemeler:
  8 orta boy patlıcan
  4- 5 soğan
  7- 8 diş sarımsak
  1 demet maydanoz
  1- 2 dal nane veya 1 çay kaşığı kurusu
  2- 3 domates
  2- 3 sivri biber
  1 su bardağı zeytinyağ
  1 tatlı  kaşığı toz şeker
  Tuz, karabiber
    YAPILIŞI:
Patlıcanların baş kısımları kesilip alacalı soyulur.Tuzlu suda yarım saat bekletilir.Yıkanıp kurulanır.
Zeytin yağında hafif pembe kızartılır. Tepsiye dizilir.
Üzerleri boydan boya bıçak alta geçmeyecek şekilde kesilir.
Yarım halka şeklinde doğranmış soğan, sivri biber, sarımsak,zeytin yağda kavrulur. Soyulup doğranmış   domates konup karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber ve şeker ilave edilir.
Kızartılan patlıcanın  içine doldurulur.
Az su ilavesi ile yavaş yavaş pişirilir.Ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel tuz atılır.
Ilık servis edilir.

ETLİ TÜRLÜ




 MALZEMELER:
  1 kg sebze (türlü için 250'şer gr. fasulye, bamya, kabak, patlıcan)
  250 gr. kuşbaşı et (koyun ve süt danası)
  1,5 çorba kaşığı yağ
  2 soğan
  2 domates veya bir kaşık salça
  1- 2 sivri biber
  Tuz
  YAPILIŞI:
İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.
Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.
Su (2 -3 bardak) konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranmış sebze ete ilave edilir. Karıştırılıp kapak kapatılır. Orta ateşte 5- 10 dakika kavrulur.
Üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Taze sebzeler kendisi su bıraktığı için az su koymalı, gerektiğinde azar azar sıcak su ilave edilmelidir.)