Lezzetli Yemek Tarifleri

KASTAMONU MUTFAK KÜLTÜRÜ


KASTAMONU MUTFAĞI(Alıntı)
Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş. Bu yemeklerin 500’ü Türkiye’nin hiçbir yerinde bilinmiyor
-Kastamonu’yu ziyaret edenler yörenin etli ekmeğini ve çorbalarını tatmadan geçmez.
-Bunun yanı sıra Üryani eriği, çekme helvası dönüşte dostlara götürülen yöresel lezzetlerden bazıları
Üzerine kitaplar yazılsa yeterli gelmeyecek bir başka mutfak kültürü ile sizlerleyiz. Kastamonu mutfak kültürünü az da olsa yerimiz yettiğince tanıyalım. Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik, yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini gösteriyor.
Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edildi ve bu yemeklerden yaklaşık 500’ünün Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıktı. Kastamonu mutfağı üzerine yapılan derleme ve tespit çalışmaları 1950’lilerin başına uzanıyor. Bu tarihlerde arkeolog Ahmet Gökoğlu’nun yaptığı çalışma sonucunda tespit edilen yemek türlerinin tümünün yer aldığı bir yayın çıkarılamadı. Gökoğlu, Türk Etnografya Dergisi’nde bu derlemesinden yalnızca ‘Kastamonu Ekmekleri’ ve ‘Kastamonu Çorbaları’ adını taşıyan iki makale yayınladı. Gökoğlu 1967’de yayınladığı “Kastamonu Ekmekleri” adlı makalesinde Kastamonu’daki yemek çeşidinin yine o tarihlerde yapılan ve 36 ilden derlenen “Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı” adlı kitaptaki çeşitlerden 280 yemek fazla olduğunu belirtildi. Genel anlamda ekmekler, çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak kültürü içinde neredeyse her ilçe sahip olduğu bir meyve ya da başka bir ürünle ön plana çıkar. Neredeyse ilin geneline yayılmış Kastamonu elması, Üryani eriği, İnebolu kestanesi, Taşköprü sarımsağı, Araç cevizi bunlara bir örnektir.
Etli ekmek
Banduma
Mıklama
Paça
Ala pilav
Ekşili pilav
Çekme helva
Simit tiridi
Kuyu kebabı
Oğmaç çorbası
Köle hamuru
Cırık tatlısı
Üryani eriği hoşafı
Kuyu kebabı
ETSİZ SEBZE YEMEKLERİ
Bunların hemen hemen hepsi zeytinyağı veya diğer sıvı yağlarla pişirilir. Dolmalar (biber, patlıcan), sarmalar (yaprak, kelem, ispit, pancar, müsellim, yapraz), etli patates paçası oturtması, barbunya fasulyesi gibi yemeklerdir. Zeytinyağlı yaprak sarması Kastamonu’da son yemek olarak yenir. Bu sebeple adı “karahaber”dir. Yemek, ziyafetin sona erdiğini bildirir. Sofraya konduğunda ‘karahaber geldi’ derler.
YUMURTALI YEMEKLER
Çırpılmış yumurtaya batırılan ekmekler kızgın yağda kızartılır. Buna yörede “kaygana” denir. Kastamonu’nun tanınmış yemeklerinden biri de mıklamadır. Üzerinde yumurta kırılarak hafifçe pişirilen yemeklerin genel adı “mıklama”dır.
HAMURLU YİYECEKLER
Somun, serme, gözleme hamuru başlıca ekmeklerdir. Kastamonulu hanımlar bayat ekmek veya sermeden ‘tirit’ adlı bir yemek yapar. İç yağlı çörek, mısır çöreği, kete, kül çöreği, tarhanalı çörek en sevilen çöreklerdir. Erişte hamuru çökelekle yoğrulur, açılıp içine ceviz konur, üzerine kızgın yağ dökülür. Buna ‘haluçga’ denir.
Ekşili pilav bulgur, ebegümeci, yoğurt, maydanoz, dereotu ile yapılan ilginç ve güzel bir yemektir adı ekşili ama içinde limon yok.
Etli ekmek denince Konya ya da Sivas aklınıza gelse de Kastamonu etli ekmeği çok farklı ve değişik bir tat. Dana kıyması, soğan, maydanoz, yumurta, karabiber, kimyon, tuz malzemeleri ile saçta hazırlanan incecik yufkaların arasında pişen çok lezzetli bu pideyi başka yerde bulamazsınız.

Yanında, üryani hoşafı, pestil ezmesi, erik ekşisi, ayran gibi içeceklerde alınabilir. Etli ekmeğin, patatesli, mantarlı, kesikli, yoğurtlu, cevizli, ıspanaklı gibi çeşitleri de yaygın olarak yapılır.


ISLAMA (Kastamonu)


Malzemeler:
2 adet yufka
250 gr.koyun eti
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI:
Önce koyun eti kavrulur ve üzerine 1,5 bardak su konarak pişmeye bırakılır.
Yufkalar ortadan ikiye kesilir.Üst üste konur.
Yufkalar 2 cm genişliğinde kesilir.Rulo şeklinde sarılır.
Rulolar tepsiye dik şekilde dizilir.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Etin piştiği sudan birazı ayrılarak kalanı kızaran yufkaların üzerine dökülür.Tekrar fırına verilir.
Yufkalar suyunu çekene kadar fırında tutulur.
Fırından çıkan yufkalar tabaklara alınır.Tepsiyle de ikram edilebilir.Yada bir porsiyonluk kaplarda pişirilir.Ayrılan et suyu kızaran yufkaların üzerine gezdirilir.
Pişen koyun etleri de yufkaların üstüne yerleştirilir.Sonra üzerine tere yağında yakılmış kırmızı biber dökülüp servis edilir.

BANDUMA (Kastamonu)


Malzemeler:
2 adet yufka
1 adet tavuk göğsü
2 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
YAPILIŞI:
Yufkalar ortadan ikiye kesilir.Üst üste konur.
Yufkalar 2 cm genişliğinde kesilir.Rulo şeklinde sarılır.
Rulolar tepsiye dik şekilde dizilir.
Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Bu sırada tavuk göğsü haşlanır.
Tavuk suyunun bir bardaklık kısmı kızaran yufkaların üzerine dökülür.Tekrar fırına verilir.
Yufkalar suyunu çekene kadar fırında tutulur.
Bu sırada tavuk göğsü didiklenip parçalara ayrılır.
Sarımsaklar ezilir ve  yoğurt ile karıştırılır.
Fırından çıkan yufkalar tabaklara alınır.Tepsiyle de ikram edilebilir.Yada bir porsiyonluk kaplarda pişirilir.
Yufkaların üzerine yoğurt konulur.
Tavuk etleri yoğurdun üstüne yerleştirildikten sonra üzerine kırmızı biberle yakılmış tere yağ dökülüp servis edilir.
NOT:Kastamonu yöresine ait olan bu yemekte tavuk yerine koyun,ördek, kaz ve hindi eti kullanılabilir.

KREP


Malzemeleri:
1 litre süt
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su(kreplerin yapışmaması için krep karışımına-hamuruna konacak)
YAPILIŞI:
Derin bir kaba yumurtalar kırılır ve çırpılır.
Süt, un, tuz ve su ilave edilerek  boza kıvamında bir karışım elde edilir.
Krep tavasına çok az sıvı yağ konur. Yağ tavanın her tarafına yaydırılır.
Tavaya bir kepçe kadar krep  hamuru koyup 2-3 dakika orta ateşte pişirilir.
Bir tarafı pişen krep’i sallayarak ters çevirip diğer tarafı  pişirilir.
Bu şekilde sırayla tüm krepler pişirilir.

PEYNİRLİ PATLICAN SARMASI


Malzemeler:
2-3 adet uzun patlıcan
Sıvı yağ(kızartmak için)
1 kase beyaz peynir.
4-5 dal maydanoz
Pul biber,nane.
servis için:
2 adet  orta boy domates
4-5 çeri domates
1-2 dal maydanoz
YAPILIŞI:
Patlıcanlar yıkanır ve alacalı soyulur.Tuzlu suda bekletilir.
Sonra patlıcanlar kurulanarak uzunlamasına ince dilimlenir.
Kızgın yağda kızartılır.Kağıt havlu serili tepsiye çıkartılır.
Beyaz peynir bir kasede ufalanır.İçine kıyılmış maydanoz,pulbiber ve nane eklenerek karıştırılır
Kızarmış patlıcan tezgağa açılır.Üzerine uç tarafına peynirli harçtan konulur.Rulo şeklinde sigara böreği sarar gibi sarılır.Kürdan ile sabitlenir.Her bir patlıcan aynı şekilde sarılır.
Orta boy domatesler halka halka doğranır.Tepsiye dizilir.Her birinin üzerine patlıcan ruloları yerleştirilir.
Çeri domatesler ikiye kesilir.Patlıcan rulolarının üzerine kürdana takılır.Maydanoz ile süslenerek soğuk servis edilir.

KUSKUS PİLAVI


Malzemeler
2 su bardağı kuskus(ev yapımı)
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet tavuk bulyon
YAPILIŞI:
Tencereye ölçülü su ve yağ konur.Bulyon eklenir.
Kaynamaya başlayınca kukuslar katılır.
Kısık ateşte suyunu çekene kadar pilav gibi pişirilip ocağın altı kapatılır.
Kapağın altına kağıt havlu serilip demlendirmeye bırakılır.
15-20 dakika sonra servis edilir.

BEŞAMEL SOSLU PATLICAN


BEŞAMEL SOSLU PATLICAN
Malzemeler:
5-6 adet patlıcan
250 gr kıyma
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 kuru soğan
3 kaşık kaşar peyniri rendesi
2 kaşık domates salçası
Karabiber
2-3 dal maydanoz
Sos için:
50 gr tereyağ
50 gr un
1 bardak süt
Tuz
YAPILIŞI:
Beşamel sos hazırlanır.
Patlıcanların yıkanır ve kabukları soyulmadan ikiye bölünür.
Tuzlu suda bekletilir. Daha sonra kaynamış suda haşlanır. İçleri biraz oyulur.
Diğer taraftan küçük doğranan soğanlar yağda pembeleştirilir.Salça eklenir.Tuz ve karabiber atılır. Kıyma ve patlıcan içleri ilave edilir.
Hazırlanan beşamel sosla karıştırılır.
Oyulmuş olan patlıcanların içine bu harç doldurulur.
Üzerine kaşar rendesi atılıp fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Servis tabağına alınıp üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek servis edilir.

FIRINDA KAHVALTILIK EKMEK DİLİMLERİ


Malzemeler:
Ekmek dilimi
2-3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
Kaşar peyniri dilimleri
Tuz
YAPILIŞI:
Hazır kesilmiş tost ekmeklerinden yada normal ekmek dilimlerinden olabilir.
Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine ekmek dilimleri dizilir.
Yoğurt ve yumurta bir kapta karıştırılır.İçine çok az tuz,nane ve pulbiber katılarak çırpılır.(Tercihe göre istenilen değişik baharatlar kullanılabilir.)
Yoğurtlu karışımdan birer kaşık ekmek dilimlerinin üzerine dökülür ve kaşığın tersiyle yayılır. Üzerine kaşar dilimleri yerleştirilir.(Kaşar peynirinin üzerine de dilimlenmiş domates ve biber dilimleri konulabilir.)
170 dercede ısıtılmış fırında kaşarlar kızarıncaya kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.
NOT:Yumurta sevmeyenler yumurtasız sadece yoğurt ve kahvaltılık salça sosu karışımı kullanabilirler.Bu şekilde de çok nefis olmaktadır

TORTELLİNİ (İtalyan Mantısı)



Malzemeler:
İç malzeme:
200 gr. ıspanak
250 gr. lor
1 yumurta akı
Beyaz biber – tuz
Muskat
Ispanağın yaprakları ayrılır ve yıkanır.1 dakika kaynar suda haşlanır. Sonra buzlu suya alıp 30 saniye kadar tutulur.Sonra çıkarıp suyu sıkılır. Suyu sıkılmış ıspanaklar ince kıyılır.Lor peynir ufalanarak ıspanağa ilave edilir.Yumurta akı eklenir.Tuz ve beyaz biberle baharatlandırılır.
Hamuru İçin:
2 su bardağı un
2 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz
Bu malzemelerle hamur yoğurulur. Kulak memesinden daha sertçe, pürüzsüz bir kıvam elde edildiğinde hamur, dinlendirilmeye hazır demektir.  15-20 dk. buzdolabında dinlendirilen hamurdan mandalina boyutlarında bezeler koparılır.
Merdane yardımı ile ve arada unlama yapılarak, sıkıca bastırılıp kağıt inceliğinde bir hamur elde edilmelidir. İnce hamurun üstüne bir kahve fincanı ile bastırılıp yuvarlak şekiller çıkması sağlanır. Bu işlem tüm malzemeye uygulandıktan sonra içleri iç malzemesi ile doldurulur
Kesilen hamurlar iç malzemeler kullanılarak doldurulup yarım daireler şeklinde kapatılır.Son olarak da bu yarım dairelerin iki uç kenarı yumurta beyazı yardımı ile, arka tarafta birleştirilerek şekil tamamlanır. Elde edeceğimiz şekil adeta bir şapka gibi olamalıdır. Zaten tortellini ismi de bu şapkadan gelmektedir. 15-20 dk. dolapta bekletilen tortelliniler, tuzlu kaynar suya atılıp yaklaşık 6-7 dk haşlanırlar.
Kremelı sosu için:
1 paket hazır krema (200ml)
1 tavuk bulyon
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
3-4 kaşık zeytinyağı
Bir tavaya  zeytin yağı konur.Tavuk bulyon 1 çay bardağı suda eritilip tavaya ilave edilir. Üzerine 1 paket krema ve karabiber eklenip sürekli karıştırılır.5-6 dakika karıştırılıp altı kapatılır. Rengi hafif sarıya dönük olmalıdır.Bulyon tuzlu olduğu için sosa tuz ilave etmeye gerek yoktur.  Sonunda tortelliniler servis edilecek tabağa konulur.Sosun hepsi üzerine dökülüp yavaşça karıştırılır.Üzerine parmesan peyniri rendelenerek servis edilir.

MANTI


Malzemeler
Hamuru İçin;
3 su bardağı un
2 adet yumurta
Tuz
Su
İç Harcı için;
250 gr.kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz, karabiber, toz biber.
Üzeri İçin;
Sarımsaklı yoğurt
Salça
Tereyağ
Nane,pul biber
YAPILIŞI:
İç harcı için soğan minik minik doğranır.
Kıyma ve baharatlar bir kabın içerisine alınıp, iyice karıştırılır.Doğranan soğanlar da ilave edilerek karıştırılır.
Hamur için un derin bir kabın içerisine alınır.Ortasına yumurta ve tuzu eklenir.Yavaş yavaş su ekleyerek sert bir hamur yapılır.
Yoğurulan hamur üzeri kapalı bir şekilde 15-20 dakika dinlendirilir.
Dinlenmiş olan hamur, tekrar yoğrulup iki bezeye ayrılır.İlk beze oklava ile ince olacak şekilde açılır.Açılan hamura hafif un serpiştirilir ve ortadan ikiye kesilir.İki parça üst üste konulup 2 cm lik dar şeritler halinde kesilir.
Kesilen şeritler de üst üste konulup, kare olacak şekilde tekrar kesilir.
Kesilen karelerin ortasına, kıymalı harçtan konulup, iki ucu birbirine hafif çapraz gelecek şekilde kapatılır.
Diğer hamurda aynı şekilde yapılır ve mantılar hazır hale getirilir.
10-15 dakika dinlendirilir.
Tencereye su konur ve kaynatılır.Kaynamakta olan suya tuz atılarak mantılar eklenir.
Yaklaşık 10 dakika kadar haşlanıp ocaktan alınır.
Suyu süzdürülerek hafif sulu olacak şekilde servis tabağına alınır.
Tereyağı tavada ısıtılır.Salça eklenir.Mantının suyundan biraz alınarak salçalı sos yapılır.Mantının üzerine salçalı sos dökülerek karıştırılır.Sarımsaklı yoğurt da dökülür.Servis tabağına alınarak servis edilir.

NOT:Üzerine tere yağında yakılmış nane ve pul biber dökülebilir.

DOMATES SOS


Malzemeler:
4 çorba kaşığı (80 gr) Tereyağ veya margarin
5 orta boy  domates
2 baş orta boy  soğan
4 bardak su (veya et suyu)
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 kahve kaşığı kırmızıbiber
Tuz.
YAPILIŞI:
İnce ince doğranmış soğan, yağ ve yeteri kadar tuz tencereye konur ve orta ateşte soğanlar iyice pembeleşinceye kadar kavrulur.
Soğanlar pembeleşince, un ilave edilir ve 3 dakika kadar unla birlikte karıştırılarak kavrulur. Tencereye kabuğu soyulup çekirdekleri çıkarıldıktan sonra küçük küçük doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler iyice ezilinceye kadar sık sık karıştırılarak pişirilir.
Domatesler ezildikten sonra su (veya et suyu), toz şeker ve kırmızıbiber ilave edilir, karıştırılır ve koyulaşıncaya kadar kapaksız olarak kaynatılır.
Sos koyulaşınca süzgece konur ve kaşıkla bastırılarak süzülür.
Elde edilen boza kıvamındaki sos, kullanıma hazırdır.

MAYONEZ SOS(Mayonnaise sauce)


Malzemeler:
2 adet yumurta sarısı
1.5 su bardağı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı limon suyu yada 2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı hardal
Tuz
2-3 yemek kaşığı kaynar su(gerekirse kullanılır)
YAPILIŞI:
Yumurtanın sarıları beyazından dikkatlice ayrılır.
Çukur bir kaba yumurta sarıları ve limon suyu konur.
Aynı yöne doğru karıştırılması gerektiğinden mikserin tek ucu takılır.
Karışana kadar çırpılır ve yağın ilk üç yemek kaşığı damla damla yumurtaya ilave edilir.Çırpmaya ara verilmez.
Devamında yağ iplik gibi dökülmeye başlanır.
Bu sırada mayonez hafif kıvam almaya başlar.Eğer başlamadıysa 1 yemek kaşığı kaynar su ilavesiyle çırpmaya devam edilir.Bu toparlanmasını sağlayacaktır.
Toparlanıp kıvam alıyorsa yağ dökme işi hızlandırılabilir.
Yağı çok hızlı döküp mayonez parça parça ve çok sert bir hal aldıysa hiç telaş edilmez.
1 yemek kaşığı daha sıcak su ilave edilir.
Bu sayede mayonezin hem kıvama geldiği, hem de renginin açıldığı görülür.
Tadı kontrol edilerek tuzu ve hardalı ilave edilir.
Mayonez istenilen yerde kullanılmaya hazırdır.
Mayonez sostan türeyen en önemli soslar:
Tartar Sos (Tartar Sauce): 
Mayoneze, ince kıyılmış haşlanmış yumurta, kornişon turşu, kapari çiçeği maydanoz ve kuru soğan (kırmızı veya beyaz) eklenerek hazırlanır.
Kokteyl Sos (Cocktail Sauce): 
Mayoneze, ketçap ve tarhun otu karıştırılarak hazırlanan sostur.

KALAMAR TAVA


Malzemeler:
1 adet bütün kalamar
1 şişe maden suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
3 yemek kaşığı un
2 su bardağı ayçiçek yağı
YAPILIŞI:
Bütün halde satın alınan kalamarın iç organları kuyruk kısmından çekerek çıkartılır.
Uç kısmından tutulan kalamarın dış kısmındaki deri hızlı bir şekilde çekerek alınır.
Ortasında yer alan şeffaf kemiği tek parça halinde alındıktan sonra kalamarın iç ve dış kısmı bol suda yıkanır.
Derisi alınan bütün haldeki kalamarın üzerinde kalan zar tabakasını sıyırmak için bıçağın ters kısmıyla üzerinden bir kez geçilir.
Hazır durumda olan kalamar istenilen kalınlıkta halka halka doğranır.
Kalamarlar; toz şeker, tuz ve karbonat ile köpürene kadar yaklaşık 15-20 dakika ovulur. Giderek yumuşayan kalamarlara maden suyu ekledikten sonra buzdolabında 1-2 saat kadar bekletilir.
Marine karışımında bekleyen kalamarlar süzdürülür.Un düz bir servis tabağına alınır. Suyu süzülen kalamarların her bir tarafı una bulanır.
Ayçiçek yağı derin bir tencerede kızdırılır. Una bulanan kalamarlar, kızgın yağda renk alana kadar kızartılır. Fazla yağlarını bırakması için 5 dakika kadar kağıt havlu üzerinde bekletilir.Kalamarlar servis tabağına alınır.
Buzdolabında bekleyen ve kıvam alan tarator sosu ile birlikte servis edilir. 

TARATOR SOS



Malzemeler:
3 dilim bayat ekmek içi
2 yemek kaşığı ceviz içi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 diş rendelenmiş sarımsak
Tuz
YAPILIŞI:
Bayat ekmek için  bir kaba ufalanır.
Ekmek kırıntıları ceviz içi ile birlikte mutfak robotunda çekilir.
Zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, süzme yoğurt ve tuz ile karıştırdıktan sonra dinlenmesi için buzdolabında bekletilir.
İstenilen yerde servis edilir.

BEŞAMEL SOS



Malzemeler:
Tereyağı veya margarin (100 gr)
Un (100 gr/3 çorba kaşıgı tepeleme, elenmiş)
Süt (1 litre)
Beyaz biber (yarım çay kaşığı)
Defne yaprağı (1 adet)
Muskat rendesi (yarım çay kaşığı)
YAPILIŞI:
Un elenerek havalandırılır. Bu işlem sos kıvamının daha homojen olmasını sağlar.
Tereyağı kalın dipli bir tencerede eritilir. Tencere kalın dipli olursa unun yanması engellenmiş olur.
Yeni elenmiş, havalandırılmış un eklenir ve sarartılmadan üç dakika kadar karıştırılarak unun kavrulması sağlanır. Ocağın atesi düşük olmalıdır; yüksek ateş kontrolü yitirir ve unun farkında olmadan yanmasını sağlar.
Un yeterince kavrulduktan sonra ocağın ateşi kapanır ve karışımın ılıması (10-15 dak.) sağlanır.
Karışım sıcakken süt hemen ilave edilirse unun topaklanmasına sebep olur. Bu olumsuzluğu
düzeltmek için de çok karıştırmanız, çırpmanız gerekir. Sosun soğutulması dibinin tutmasını da engelleyecektir.
Tekrar ocağa alınır, soğuk süt eklenir ve hızla karıştırılmaya başlanır.
Karıştırmaya başlayınca defne yaprağı, tuz, muskat rendesi, beyaz biber eklenir ve hızla karıştırma işlemine devam edilir.
Karıştırılarak hafif ateşte 15 dakika kadar kaynatılır. Dibinin tutmamasına dikkat edilmelidir. Sürekli karıştırarak kıvamın homojen olmasını sağlanır.
Sosun kıvamı koyu olursa süt ekleyerek kaynatılabilir. Sulu ise biraz daha yoğunlaşana kadar kaynatılabilir. Kasığın ters tarafına 4-5 milimetrelik kalınlıkta sıvanıyorsa normal kıvama gelmiş demektir. İstenilen yerde kullanılabilir.
Kıvam istenilen düzeyde olunca ocaktan alınır ve içindeki defne yaprağı çıkarılır.
İstenilen yerde kullanılabilir.

ÇİLEK REÇELİ


Malzemeler:
1 kg çilek
1 kg şeker
1 dilim limon
YAPILIŞI:
Çilekler çöplerinden ayıklanır.
Çilekler bol suda  iki üç defa yıkanır.
Tencereye bir kat çilek, bir kat şeker konur.
Tenceresinde bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün ağır ateşte, üzerinde biriken köpükleri alarak 30 dakika kaynatılır.
Boş bir tabağa bir kaşık reçel konarak kıvamı kontrol edilir.Tabak yana çevrildiğinde reçelde kırışıklık oluyorsa kıvamı olmuştur.

Şekerlenmesin diye bir dilim limon sıkılır ve 5 dakika daha kaynatılarak altı kapatılır.
Ateşten alınıp ılınınca kavanozlara doldurulur.

KIZILCIK MARMELATI



Malzemeler:
2 kg kızılcık,
1,5 kg şeker
1/4 dilim limon
YAPILIŞI:
Kızılcıklar yıkanır, süzülür ve 1 bardak suda 10-15 dakika haşlanır.
Kevgirin üstünde çekirdekleri ve kabukları kalıncaya kadar tahta kaşık yardımı ile püresi alta geçirilir.
Ezilen kızılcıklara şeker ilave edilir, kıvamı gelinceye kadar orta ateşte kaynatılır.
1/4 limon suyu ilave edilir bir iki taşım daha kaynatılır ve ocaktan alınır. 
10 -15 dakika sonra kavanozlara doldurulur, kapakları sıkıca kapatılır ve serin bir yerde muhafaza edilir.


MAKARNA SALATASI



Malzemeler:
Yarım paket iri şekilli makarna
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Salatalık turşusu
Mayonez
Yoğurt
3 diş sarımsak
Karışık garnitür
Mısır
Maydanoz, dereotu
YAPILIŞI:
Makarna tuzlu suda 10 dakika kadar haşlanır. Soğuk suya tutulur ve süzdürülür. 
Büyük bir kabın içine alınır.
Üzerine küçük doğranmış kornişon turşu, maydanoz, dereotu , ezilmiş sarımsak ve isteğe göre diğer malzemeler ilave edilerek karıştırılır. 
Yoğurt ve mayonez bir kasede karıştırılarak üzerine dökülür.Tüm malzemeler karıştırılır.
Servis tabağına alınıp süslenerek servis edilir.

CİĞER SARMA (Trakya)



Malzemeler:
1 kilo ciğer ve gömleği ( kuzu olmalı)
2 su bardağı pirinç
3 adet soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2-3 taze soğan
2-3 dal taze nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
YAPILIŞI:
Ciğer yıkanır küçük küçük doğranır.
Ciğer gömleği pilav olana kadar sıcak suda bekletilir.
Soğanlar yemeklik küçük doğranır, fıstıkla kavrulur.Ciğer de eklenip suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
Pirinç, kuş üzümü ve baharatlar katılır.
Su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Pilav pişince ince kıyılmış taze nane ve soğan eklenerek karıştırılır.
Kuzu gömleğinin suyu süzülür.
Gömlekler çorba kasesinin içini biraz geçecek kadar kesilir ve kaseye serilir.
İçi harç ile doldurulur, dışarıda kalan kısımlarla kapatılır ve kase tepsiye ters çevrilir.İç harç ve gömlekler bitene kadar bu işleme devam edilir.
Sıcak su eklenir ve 170 derecede pişirilir.Sıcak servis edilir.

MISIRLI KARIŞIK SALATA



Malzemeler:
2 adet domates
3 adet salatalık ( 1 adet süslemek için)
3-4 dal maydanoz
2 yeşil biber
1 kuru soğan
1 çay bardağı haşlanmış mısır
5-6 adet siyah zeytin
1 limon
Zeytinyağ
Tuz
YAPILIŞI:
Soğan piyazlık doğranarak yıkanır.
Domates ve salatalıklar küp küp doğranır.
Maydanoz ince kıyılır.Biberler ince halkalar şeklinde doğranır.
Zeytinin çekirdekleri çıkartılarak ince doğranır.
Tüm malzemeler geniş bir kapta karıştırılır.
Sos hazırlanır.Üzerine dökülerek karıştırılır.
Servis tabağı halka doğranan salatalıklarla ve salatanın üzerine serpilen mısır taneleriyle süslenerek servis edilir.