Lezzetli Yemek Tarifleri

KÖFTELİ SEBZE YEMEĞİ(Tencerede)


Malzemeler:
10-15 adet köfte
3 patates
2 soğan
4-5 taze fasulye
2 domates
1 kabak
1 patlıcan
1 çay bardağı bezelye(ben dondurucuya konmuş çiğ kullandım)
2 yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz
Su
YAPILIŞI:
Geniş bir karnıyarık tenceresine yemeklik doğranan soğanlar konarak yağda pembeleştirilir.
Patatesler soyularak istenilen şekilde iri doğranır ve yıkanır.
Patlıcan alacalı soyulur ve iri küp küp doğranır.
Kabak soyulur ve iri küp küp doğranır.
Fasulyeler 3-4 parçaya bölünür.
Biber ve domatesler iri doğranır.
Pembeleşen soğanların üzerine salça konur.
Salça 2-3 dakika kavrulur.Üzerine tüm sebzeler konarak karıştırılır.
Köfteler tencereye dizilir.Tuz atılır.
Sebzelerin üzerine gelene kadar sıcak su konur.
Kısık ateşte 30-35 dakika suyunu çekene kadar pişirilir.

DAMLA ÇİKOLATALI MUFFİN


Malzemeler:
1 paket margarin(250 gr.oda ısısında)
1,5 su bardağı şeker
3 yumurta
1 su bardağı süt
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
Un
1 çay bardağı damla çikolata
YAPILIŞI:
Margarin ve şeker bir kabın içinde birbirine yedirilene kadar karıştırılır.
Yumurta ve süt eklenerek karıştırılır.
Karışıma un,kabartma tozu, vanilya ve limon kabuğu rendesi eklenir.
Kıvamı mayonez gibi koyu akışkan bir şekilde olmalıdır.
İstenilen muffin kalıplarının içine yağlı kağıtlar konarak karışım dökülür.Tam doldurulmaz.Kabarması düşünülerek yarısına kadar doldurulur.
Üzerine damla çikolatalar serpilir.
Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında 30-35 dakika pişirilir.

HAŞHAŞLI ÇÖREK


Malzemeler:
1 yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya(10 gr.)
1 yemek kaşığı toz şeker  
1 tatlı kaşığı tuz
Un
İç harcı malzemeleri:
1.5  su bardağı kadar ezilmiş sarı haşhaş
1 çay bardağı kadar sıvı yağ
YAPILIŞI:
Bir tasa yumurta, süt,su ve sıvı yağ konur.
Maya, şeker ve tuz da karıştırma kabına eklenerek hepsi karıştırılır.
Bu karıştırma kabına un yavaş yavaş eklenerek yoğrulur.
İyice yoğurduktan sonra hamur topunun üzeri bir bezle örtülerek oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar mayalanması için dinlendirilir.
Bu arada haşhaş ve sıvı yağı birbirine karıştırılarak hazırlanır.
Mayalanıp kabarmış hamur bir kez daha yoğurulur ve iki parçaya ayrılır.
Parçaların biri tezgahta ince olacak şekilde merdane ile açılır.
Açılan hamurun üzerine, haşhaş ve sıvı yağlı karışımı güzelce sürülür.
Sürdükten sonra bir kenarından sarıp rulo hale getirilir.Sonra bu rulodan 5 cm eninde parçalar kesilir.
Rulolar yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış bir fırın tepsisine dizilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.


KÖFTELİ PATATES YEMEĞİ(Tencerede)



Malzemeler:
10-15 adet köfte
3 patates
2 soğan
3-4 yeşil biber
2 domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz
Su
YAPILIŞI:
Geniş bir karnıyarık tenceresine yemeklik doğranan soğanlar konarak yağda pembeleştirilir.
Patatesler istenilen şekilde iri doğranarak yıkanır ve pembeleşen soğanların üzerine konur.
Salça eklenerek 2-3 dakika kavrulur.
Köfteler tencereye dizilir.Dilimlenen domates ve biberler de dizilir.
Tuz atılarak üzerine gelene kadar sıcak su konur.
Kısık ateşte 20-30 dakika pişirilir.


MANTAR SOTE


Malzemeler:
1 adet soğan
3-4 yemek kaşığı sıvı yağı
2-3 adet sivri biber
Yarım kg mantar,
2 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
Nane,kekik,Karabiber, pul biber
Tuz
YAPILIŞI;
İnce ince doğradığımız soğan ve biberler sıvı yağda kavrulur.
Üzerine ince ince doğradığımız mantarlar ilave edilip yüksek ateşte mantarlar suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
Daha sonra kabuklarını soyup küp şeklinde doğradığımız domates ilave edilip karıştırılır.
Son olarak ince ince doğradığımız sarımsak, baharatlar, tuz ilave edilip karıştırılır.
Kısık ateşte biraz daha pişirilip servis edilir.

KÖMBE KURABİYESİ


Malzemeler:
200 gr. tereyağ
200 gr. vita yağ
1 kg. un
160 gr. süt ( 1 çay bardağından biraz fazla)
250 gr. pudra şeker
1 yemek kaşığı baharat karışımı (muskat, tarçın, damla sakızı, karanfil, mahlep)
Üzeri İçin:
Susam
YAPILIŞI
Tereyağı ve vita yağı eritilir.
Un geniş bir hamur kabına elenir. Üzerine eritilen yağ ılık halde dökülür. Elle iyice yağ una yedirilir.
Süt ılıtılır ve şeker içinde iyice eritilir.
Baharatlar un gibi dövülür. İstenilen miktarda (yaklaşık 1 yemek kaşığı) eklenip sütün içinde eritilir.
Yağlı una sütlü karışım eklenir. Hamur haline getirilip, biraz dinlendirilir.
Hamurdan iri ceviz kadar alıp elde yassılaştırılır.Susama bulanıp tepsiye dizilir.Çatal ile şekil verilir.
Varsa Kömbe için olan ahşap kalıba basılır. Kalıptan yağlı kağıt serili  tepsiye çıkarılır.Hamur bitinceye kadar bu işleme devam edilir.
Fırında iyice kızarıncaya kadar yaklaşık 180-200 C'de pişirilir.
Pişip iyice soğuduktan sonra kapalı cam kavanozda uzun süre saklanabilir.


TOP KABAK DOLMASI


Malzemeler:
6 adet top kabak
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı bulgur
2 orta boy soğan
2 domates
Dereotu
Maydanoz
2 yemek kaşığı salça
5 yemek kaşığı  zeytin yağı
Sıcak su
1 çay kaşığı pul biber
Karabiber,nane,kekik ve dolma baharatı karışımı
Tuz.
YAPILIŞI:
Pirinç ve bulgurlar yıkanıp derin bir kap içerisine konulur.
İnce doğranmış soğan, baharatlar ve salça eklenip, karıştırılır.
Maydanoz ve dereotu ince ince kıyılıp 1 domates rendelenir.
Tuz ve 3 yemek kaşığı zeytin yağı da eklenerek karıştırılıp, iç harcı hazır edilir.
Kabakların baş kısımları kesilerek kenara ayrılır.
İçleri oyulur.Oyulmuş kabaklar kaynar su dolu tencerede 5 dakika haşlanır.Sonra soğuk suya çıkarılarak süzülür.
İçleri oyulan kabaklar hazırlanan iç harcı ile doldurulur.Kabakların altından bıçak ucuyla birkaç delik atılır.
Hazırlanan dolmalar  borcama dizilir,domates dilimi kabakların üzerine konur ve ayrılan baş kısımları da domateslerin üzerine kapatılır.
Üzerilerine dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak zeytin yağlı salçalı tuzlu su eklenip fırında pişmeye bırakılır.
180 derecedeki fırında 40-45 dakika kabaklar yumuşayana dek pişirilir.
Hazırlanan top kabak dolması ılık olarak servis edilir.
NOT:Ben bu kez borcamda fırında yaptım ama,tencerede yapınca da çok güzel oluyor...

RAMAZAN ŞERBETİ- 2



Malzemeler:
1 şeftali nektarin
1 yeşil elma
1 kase kiraz(vişne ve erik’te olabilir)
1 çubuk tarçın
3-4 karanfil
2-3 kuru gül yaprağı(varsa kullanılabilir)
Su
Şeker(Şekersiz de tadı güzel ama isteyen kendine göre kullanabilir)
YAPILIŞI:
Meyveler yıkanır.Elma ve nektar dilimlenir.Kirazların sapları temizlenir.
Bir tenceye 4-5 bardak su konarak ocakta kaynatılır.
Meyveler ilave edilir.Karanfil ve tarçın  konur.
Meyveler yumuşayıncaya kadar pişrilir.Ben şeker kullanmadım.
Tatlı sevenler şeker ilave edebilir.Biraz daha kaynatıp ocak kapatılır.
Süzgeçten geçirilerek soğumaya bırakılır.Soğuk servis edilir.


RAMAZAN ŞERBETİ


Malzemeler:
2 su bardağı toz şeker(tercihe göre değişir)
500 gr. kırmızı erik
500 gr. vişne
2 adet çubuk tarçın
4-5 adet karanfil
Su
YAPILIŞI:
Erik ve vişneler yıkanarak bir tencereye konur.Üzerine su, toz şeker, tarçın ve karanfiller eklenir.Hepsi karıştırılıp tencere ocağa konur ve kaynatmaya bırakılır.
Çok fazla kaynatmadan sadece meyvelerin yumuşaması ve kıvama gelmesi yeterlidir.
Hazır hale gelen şerbet süzgeçten geçirilerek bir kaba aktarılır.
Soğuk servis edilir.

FIRINDA BAHARATLI PATATES DİLİMLERİ


Malzemeler:
3-4 tane patetes
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı  kajun
Tuz ve sıvıyağ
YAPILIŞI:
Patatesler soyulur ve derin bir kabın içine istenilen boyutlarda dilimlenir.Yıkanır ve suyu süzülür.
Üzerine kekik,pul biberi ve karabiber ilave edilir.En son tuz ve az sıvıyağ ilave edildikten sonra karıştırılır.
Karıştırılan patates yağlı kağıt serili tepsiye dökülerek dizilir.
200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

FIRINDA PATATES KABAK DİLİMLERİ


Malzemeler:
3-4 tane patetes
2 kabak
tuz
kekik
zeytinyağ
pulbiber
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler doğranır ve derin bir kabın içine alınır.
Baharatlar ve zeytin yağ eklenerek karıştırılır.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülür ve 200  derece fırında kızarana kadar pişirilir.

BEYAZ KİRAZ REÇELİ



Malzemeler;
2 kg beyaz kiraz
1,5 litre su
1,5 kg toz şeker
Yarım limon
YAPILIŞI:
Kirazlar yıkanıp,ortadan ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır.
Kararmasın diye su dolu bir kabın içine konur.
Su ve şeker kaynatılır.Bir iki taşım kaynayınca kirazlar eklenir.Boş bir tabağa bir kaşık reçel konarak kıvamı kontrol edilir.Tabak yana çevrildiğinde reçelde kırışıklık oluyorsa kıvamı olmuştur.
Şekerlenmesin diye yarım limon sıkılır ve 5 dakika daha kaynatılarak altı kapatılır.
Ilındıktan sonra kavanozlara doldurulur.

KAYISI MARMELATI


Malzemeler:
2 kg. kayısı
3-4 su bardağı(İsteğe göre değişir:)
2 su bardağı su
YAPILIŞI:
Kayısılar yıkanıp ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkarılır.
Kayısılar derin bir tencereye konur.Üzerine şeker ilave edilir.
Kayısılar yumuşayana kadar dibi tutmasın diye üzerine su eklenerek pişmeye bırakılır.
Kayısıların yumuşaması kontrol edilir.
Kısık ateşte biraz daha kaynatıp ocaktan alınır.
Ocaktan alınca el blendırından geçirilerek sıcak olarak kavanozlara doldurulur.Kapak kapatılır ve tezgağa ters çevrilerek bırakılır.Soğuduğu zaman kapaklar kontrol edilir.Kapakları tutmuş olanlar 1 yıl buzdolabı dışında bozulmadan bekletilebilir.

HAŞHAŞLI MAYASIZ POĞAÇA


Malzemeler:
Yarım paket margarin(125 gr.)
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Aldığı kadar un (3, 5 su bardağı kadar)
1 paket kabartma tozu
1 küçük tatlı kaşığı tuz
İçine:
Peynir, maydanoz
Üzerine:
1 yumurta sarısı
Haşhaş (Susam yada çörek otu da olabilir)
YAPILIŞI:
Un ve kabartma tozu hariç tüm malzemeler karıştırılır.
Un ve kabartma tozu eklenerek iyice yoğrulur.Kulam memesi kıvamında bir hamur yapılır.
10-15 dakika dinlendirilir.
Yumurta kadar parçalar koparılıp elde açılır.İçine iç harcı konarak kapatılır.
Yumurta sarısı sürülerek üzerine çatalla çizik atılır.
Üzerine haşhaş serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

ANTALYA USULÜ PİYAZ


Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı tahin
3-4 yemek kaşığı sirke
2-3 diş sarımsak
1 adet limonun suyu
Tuz
Servis için:
Zeytin yağı
1 adet domates
1 adet limon
2-3 dal maydanoz
1 adet katı haşlanmış yumurta
Pul biber
YAPILIŞI:
Akşamdan ıslatılan fasulyeler haşlanır.(Bu fasulye, Antalya'nın Çandır köyünde yetişen çok küçük bir fasulye türüdür)
Pişmiş fasulyelerden dört-beş tane alınarak bir tasa konur. Fasulyeler çatalla iyice ezilir. Daha sonra birkaç diş sarımsak havanda iyice ezilerek limon suyu ile sulandırılır.Kabın içine katılır.
Sonra bütün bu malzeme üzerine tahin katılıp iyice karıştırılır.
Servis tabağına konulan haşlanmış fasulyelerin üzerine hazırlanan tarator dökülür.
Servis esnasında Piyazın üzerine zeytin yağı gezdirilir.İnce ince kıyılmış domates ile katı kaynatılmış yumurta konur. 
Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenerek limon dilimi ile servis edilir.
İsteyen biraz daha sirke veya limon suyu ilave edebilir.

SAÇTA İŞMİKLİ DOMATESLİ BİBER


Malzemeler:
500 gr çarliston biber
3-4 domates
1 Kase işmik
Sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI:
Biber ve domatesler yıkanır.İstenilen şekilde doğranır.
Sıvı yağ konulmuş saçın içine biberler eklenerek 5 dakika  kavrulur.
Sonra domatesler eklenerek karıştırılır.
Saçın üzerine kapak kapatılarak kısık ateşte pişirilir.
Tuz atılarak bir süre sonra ocak kapatılır.
Üzerine işmik veya rendelenmiş sert peynir atılır.
Ilık veya soğuk servis edilir.
NOT:İşmik(Ekşimik);Yoğurdun pişirilmesiyle elde edilen bir süt ürünüdür.