Lezzetli Yemek Tarifleri

MANCA SALATASI


Malzemeler :
4-5 adet patlıcan
3-4 etli kırmızı ( yağlık ) biber
3 orta boy domates
4-5 sivri yeşil biber
5-6 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu ( arzuya göre )
1 kahve fincanı zeytinyağı ( ayçiçek yağı )
1 kahve fincanı elma veya üzüm sirkesi
Tuz
Yapılışı:
Patlıcanlar ve etli yağlık kırmızı biberler ateşte közlenir.
Közlenen malzemelerin kabukları dikkatlice soyulup dişe gelecek parçalar halinde kıyılır.
Kabukları soyulup küp doğranmış domatesler, tohum yatakları alınıp ince kıyılmış yeşilbiberler, maydonoz ve dereotu da ilave edilir.
Dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve sirke ilave edilir.
Tüm malzeme güzelce karıştırılıp tuzu ayarlanır.
Bir süre dinlendirip servise alınır.

Not : Sarımsağın bol kullanılması ve sirkeyle lezzetlendirilmesi mancanın en belirgin özelliğidir. Bu uygulama sırasında sosu için asla limon kullanılmaz

DOMATESLİ PAPARA


Malzemeler:
2-3 baş kuru soğan.
4-5 olgun domates.
2 yeşil biber
1 kahve kaşığı kımızı biber.
1 çay kaşığı karabiber.
Yarım su bardağı ılık su.
2-3 dilim bayat ekmek.
2-3 yemek kaşığı tereyağı.
Yeteri kadar tuz.
Yapılışı:
Soğan,biber ve domatesler küçük küçük doğranıp kavrulur.
Tuz, karabiber,kırmızı biber eklendikten sonra, içine ılık su katılır ve bir süre daha kaynatılır.
Bu karışım, önceden bir tepsi içine küçük küçük doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. 
Bunların üzerine de kızdırılmış tereyağı gezdirilerek servis edilir.

KUSKUS SALATASI


Malzemeler:
2 su bardağı kuskus
Kırmızı közlenmiş biber
Kornişon turşusu
Mısır Konservesi
3-4 yemek kaşığı zeytin yağ
Limon
5-6 dal dereotu
Yapılışı:
Tencereye  su ve tuz  ilave edilerek kaynatılır.Kaynayınca kuskuslar ilave edilir.Yaklaşık 15-20 dk kadar bol suda haşlanır.Pişen kuskuslar soğuk sudan geçirilerek süzülür.
Biber ve kornişon turşuları küçük küçük kesilir.Dereotu ince kıyılır.
Mısır konservesi süzülür.
Tüm malzemeler büyük bir kaba konur.Üzerine kuskus eklenerek  karıştırılır.
Zeytin yağı,limon ve tuz  karıştırılarak sos yapılır ve salataya ilave ederek karıştırılır.
Salata süslenerek servis edilir.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR


Enginarları pişirmek için:
4 adet büyük boy enginar
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
tuz
2 adet kesme şeker
üzerini geçecek kadar su
Garnitürü için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 adet küçük boy havuç
1 adet küçük boy patates
1 çay bardağı bezelye
tuz
üzerine:
dereotu
1/2 limonun suyu
YAPILIŞI;
Öncelikle enginarları pişirmek için tencereye enginarlar dizilir.
Ayrı bir kapta un,şeker,tuz,zeytinyağı,limon suyu ve su karıştırılıp enginarların üzerine dökülür.
Önce orta ateşte kaynamaya, sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.Enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
Ayrı bir tencerede zeytin yağında yemeklik doğranan soğan ve sarımsak kavrulur.Kavrulan soğan ve sarımsağa tavla zarı büyüklüğünde doğranan patates ve havuç ile bezelyeler ve tuz eklenir.
Tencerenin kapağı kapatılıp,sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
Yeteri kadar pişen enginarların üzerine hazırlanan garnitür eklenir.Enginarın suyundan  hepsinin üzerine bir kaç kaşık gezdirilir.Enginarın suyu enginarların altında kalmalı ve eğer fazlaysa birazı dökülmelidir.
Yarım limonun suyu enginarların üzerine dökülür.10 dakika daha pişirilip ocaktan alınır.Tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakılır.
Servisten önce üzerine kıyılmış dere otu serpip soğuk olarak servis edilir.

ENGİNAR DOLMASI


Malzemeler:
5 adet  büyük enginar
1 limon
1 bardak  pirinç
1 büyük soğan
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 domates
1çay bardağı  zeytinyağı
1 limon suyu
1 demet dere otu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı  yenibahar
Karabiber, tuz
YAPILIŞI:
Enginarların dış yaprakları bir kat soyulur.Sapları  kesilir ve içindeki yaprakları temizlenir. Ortasındaki tüyleri bir kaşık yardımıyla çıkarılır.Üzerine limon suyu sıkarak bir kenara alınır.
Soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır.Dere otu ince kıyılır.
Pirinç yıkanıp limon tuzu hariç diğer malzemeler  karıştırılarak  dolma harcı  hazırlanır.
Dolma harcı önce enginarın içine doldurulur. Daha sonra her yaprağın arasına bir miktar daha harç konarak her yaprağın içine harç konmuş olur.
Enginarın içine konan harç elle biraz sıkıştırılır ve dik olarak tencereye dizilir.
Üzerine enginarların yarısına gelecek şekilde limon suyu ve tuzlu su konur.
Üzerine zeytinyağı gezdirilir.Kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişirilir.Piştiği kapta soğumaya bırakılarak daha sonra servis edilir.

MISIRLI BUĞDAY SALATASI


Malzemeler:
2 su bardağı buğday
2 adet kırmızı salçalık biber(közlenmiş de olabilir)
1 çay bardağı  haşlanmış mısır
2-3 adet taze soğan
1 küçük havuç
Dereotu
1 adet salatalık (süslemek için)
Sosu İçin:
1 adet limon suyu,
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Zeytinyağı,
Tuz.
YAPILIŞI:
Buğdaylar bir tencerede üzerini geçecek kadar bol su ile 20 dakika  kadar kaynatılır.
Suyu azalmış olduğunda ocaktan alınır, kapağı kapatılır ve bir gece kabarması için dinlendirilir.
Dereotu  ve soğanlar ince ince doğranır.Havuç rendelenir.Biberler küçük doğranır.
Büyük bir kapta buğday ve diğer malzemeler karıştırılır.
Sosu için gerekli olan malzemeler de ayrı bir kasede karıştırılır.
Hazırlanan sos üzerine dökülerek karıştırılır.Salatalık dilimleriyle süslenerek servis edilir.

KOLAY MİNİ PİZZALAR


Malzemeler:
9 adet tost ekmeği
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
9 adet dilimlenmiş kaşar peyniri
18 çeri domates
2 yeşil biber
Susam
Çörek otu
YAPILIŞI:
Bir kasede yoğurt nane,kekik ve pul biber karıştırılır.İsteğe göre biraz tuz eklenebilir.
Dilimlenmiş tost ekmekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
Yoğurtlu karışımdan her birinin üzerine 1 yemek kaşığı dökülür ve kaşığın tersiyle yayılır.
Sosun üzerine kaşar peynirleri yerleştirilir.
Üzerine dilimlenmiş domatesler yerleştirilir.
Susam ve çörek otu serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kızarana dek pişirilir.
Sıcak servis edilir.
NOT:Üzerine istenilen farklı malzemelerden konabilir.


KEŞKEK


Malzemeleri
500 gr. az yağlı kuzu eti
500 gr. aşurelik buğday
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz ve pul biber
YAPILIŞI:
Buğday beyaz suyu çıkana kadar yıkanır ve akşamdan  kaynatılır.Ocak kapatılıp üzeri örtülerek şişmesi için demlenmeye bırakılır.
Ertesi gün ilk önce eti kaynatılır. Düdüklüde 20 dakika normal tencerede 40 dakikada pişer.
Tencerede yapılıyorsa etleri kaynatırken üzerinde oluşan köpük kaşıkla alınır. Alınmassa etin suyu kara olur ve tadı da hoş olmaz.
Etler  kaynarken  buğday pişirilir. Buğday  tencerede 1 litre sıcak su ile yarım saate yakın kaynatılır. Bu arada soğan tereyağı ile sotelenir. Kavrulan soğan buğdayın içine dökülüp karıştırılır.
Haşlanan ve didiklenen etler de ilave edilir. Karıştırılarak hem pişirmeye devam edilir  hem de buğdaylar ezilir. Tuzu  biberi ilave edilir.
30-40 dakika sonra ocaktan alınır. Keşkeğin iyice sünmesi buğdayların çatlayıp ezilmesi gerekir. Üzerine  isteğe göre eritilmiş tereyağı ve biber atılarak servis edilir. 

OTLU PEYNİRLİ KEK


Malzemeler:
3 adet yumurta
100gr. oda ısısında tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı lor yada sert beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
4-5 dal dereotu
2-3 dal taze nane
2 su bardağı un
1 paket  kabartma tozu
YAPILIŞI:
Yeşillikler incecik kıyılır.
Çırpma kabına yumurta, yoğurt, sıvı yağ, tereyağ ve tuz eklenerek iyice çırpılır.
Un ve kabartma tozu da eklenerek  çırpmaya devam edilir.
Üzerine doğranan yeşillikler ve peynir ilave edilip, iyice karıştırılır.
Yağlanmış kek kalıbına dökülüp, üzeri kaşıkla düzeltilir.(Üzerine çörek otu ve susam serpilebilir.)
Isıtılmış 160 derecelik fırında 40-45 dk. kadar pişirilir.
Pişen kek ters çevrilip, 10 dk. kadar dinlendirdikten sonra kalıptan çıkartılır. Üzerine kağıt  havlu yada temiz bir örtü örtüp soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dilimleyip servis edilir.

ERİKLİ YAPRAK SARMASI


Malzemeleri:
500 gr asma yaprağı
6-7  yeşil erik
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç(yıkanmış)
1 kahve fincanı bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kuru nane
Tuz
1 kahve fincanı sıvı yağ(zeytinyağ)
Yarım dilimlenmiş limon
2 su bardağı su
YAPILIŞI:
Soğan küçük küçük doğranır. İçerisine salçalar, yıkanmış pirinç,bulgur, karabiber,nane ve yenibahar eklenerek karıştırılır ve yaprak sarmasının içi hazır hale getirilir.
Yapraklar salamura ise kaynar sudan geçirilerek hazırlanır.Taze yaprak ise kaynamış suya atılarak alt üst edilerek çıkartılır.Suyu süzülene ve soğuyana kadar bekletilir.
Hazır hale gelen yaprakların içine iç harcı konarak ince ince sarılır.Kesilen sap kısımları tencerenin altına konur.Az geliyorsa birkaç yaprak ilavesi daha yapılır.
Sarılan yapraklar tencereye dizilir.Erikler ve dilimlenmiş limonlar da sarmaların üzerine yerleştirilir.Tencereye kaynamış tuzlu su ve sıvı yağ eklenir.Kalan yapraklar ile üzeri kapatılır.
15-20 dakika kısık ateşte pişirilir.
Kapağı açılmadan soğumaya bırakılır.Sarmalar pişen eriklerle birlikte servis edilir.

ŞAMBALİ



Malzemeler:
2 su bardağı irmik
2 çay bardağı şeker
2 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Badem veya ceviz(üzerine)
Şerbeti için:
3 su bardağı seker
2 su bardağı su
2 çay kaşığı limon suyu
YAPILIŞI:
Bir kap içinde irmik, şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır.
 Ardından borcam bir miktar yağlanır ve bu karışım hafif yağlanan  borcama dökülür.
Üzerine badem dizilir.(Badem yoktu ben ceviz dizdim)
Sonra 160 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Tatlı  pişerken şerbeti hazırlanır. Ardından limon suyu da ekleyerek bir iki dakika daha kaynatılır. Tatlı fırından çıkınca üzerine şerbet dökülür ve tatlı şerbetini çekince soğuk servis edilir.



DEREOTLU MAYALI PEYNİRLİ POĞAÇA


Malzemeler:
250 gr. margarin(oda sıcaklığında)
3 yumurta- 1 tanesinin sarısı üstüne sürülecek
1 çay bardağı yoğurt
1çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 paket kabartma tozu
1 paket instant maya
Yarım demet dereotu
Aldığı kadar un
İçi için:
Peynir
Maydanoz
Üzeri için:
Yumurta sarısı
İsteğe göre (susam ve çörek otu serpilebilir)
 YAPILIŞI:
Margarin,yoğurt, sıvıyağ,2 yumurtanın tümü ve 1 yumurtanın beyazı, tuz ve şeker bir kaba alınıp iyice karıştırılır.
Sonra un,maya ve  kabartma tozu ile ince kıyılan dereotu eklenip şekillendirilir.Yumuşak bir hamur yapılır.Hamur kabarması için 30 dakika dinlendirilir.
İç harcı için ince kıyılmış maydanoz ve peynir karıştırılır.
Kabaran hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılıp içine iç harcı konur ve istenilen şekil verilir.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine konur.Üzerine ayrılan yumurta sarısı sürülür.(İsteğe göre susam ve çörek otu serpilir.)Bir süre daha dinlendirilir.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.

CEVİZLİ İZCİ TATLISI


Malzemeler :
250 gr.tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ veya zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 bardak çekilmiş ceviz içi
1 kabartma tozu
1 fiske tuz
limon kabuğu rendesi
un
Şerbeti için :
5 su bardağı  şeker
5 su bardağı su
1 dilim limon
YAPILIŞI:
Önce şeker ile su kaynatılır.Limon suyu eklenip biraz koyulaşınca ateşten alınır.Ilınması için bekletilir.
Tereyağ,sıvıyağ,limon kabuğu rendesi, yoğurt, yumurta,tuz,kabartma tozu bir kapta karıştırılır. 
Elenmiş un ve ceviz içi konup aldığı kadar un ile yoğrulur.
Hamur ele yapışmadığı an kıvamı olmuş demektir.
Hamur rulo şeklinde yuvarlatılır.Bıçak ile belirli kalınlıkta kesilir.
Her bir parça çatalın üzerine yatırılıp elle hafif bastırılarak şekil verilir.Sonra iki taraftan toparlayarak rulo şeklinde sarılır ve tepsiye dizilir.
Önceden ısıtılmış170 derecedeki fırında iyice kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca 5 dk. kadar bekletilir. Şerbet dökülür.Arada tatlılar ters yüz edilir.
Soğuduğu zaman üzerine Antep fıstığı serpilerek servis edilir.


AĞLAYAN PASTA


Malzemeler:
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 paket kakao
1 vanilya
1 kabartma tozu
1,5 su bardağı un
Üzeri için:
1 paket hazır çikolata sosu
1 paket krem şanti
2,5 su bardağı süt
YAPILIŞI:
Önce ağlayan pastanın keki hazırlanır.
Yumurta ve şeker mikser ile çırpılır.Süt eklenir.
Üzerine, kakao, un, vanilya ve kabartma tozu ekleyerek çırpmaya devam edilir.
Hazırlanan karışım dikdörtgen bir fırın tepsisine düzgün bir şekilde dökülür.
180 derecelik fırında pişirilir.
Kek piştikten sonra bir müddet soğuması beklenir.
Kek soğuduktan sonra üzerine 1 su bardağı süt eşit şekilde dökülür.
Kremşanti  süt ile karıştırılır.Hazırlanan kremşanti 15 dakika kadar buzdolabında bekletilerek kıvam alması sağlanır.Daha sonra kremşanti kekin üzerine spatula yardımı ile yayılır. Kremşanti sürülen kek buzdolabında birkaç saat bekletilir.
Çikolata sosu ölçülere uygun bir şekilde pişirilir ve pastayı servis yapacağınız ana kadar soğutulur. Kek kare olacak şekilde kesilir.
Hazırlanan çikolata sosu servis tabağında dilimlere dökülerek ya da tepside dilimlerin üzerine dökerek pasta servis edilir.

ZERDE


Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
½ çay kaşığı zerdeçal
1 paket vanilya
1 küçük paket kuş üzümü
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
3 su bardağı su
YAPILIŞI:
Pirinç yıkanır ve bir tencerede su ile haşlanır.
İçerisine zerdeçal ilave edilir.
Taşmaya yakın şeker ilave edilir ve kaynatılır.
Daha sonra vanilya ilave edilir ve kısık ateşte bir süre daha kaynaması sağlanır.
Tüm karışım piştikten sonra kaselere konur soğuması beklenir. Üzerine ceviz yada kuş üzümü konularak servis yapılır.

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ


Malzemeler:
1 adet kereviz
2 patates
1 havuç
1 soğan
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet sıkılmış limon suyu
2 adet sıkılmış portakal suyu
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Soyulan ve küp doğranan kerevizler kararmasın diye limonlu suda bekletilir.
Piyaz doğranan soğanlar zeytin yağında kavrulur.
Şeker ve tuz ilave edilir.
Üzerine halka doğranmış havuçlar eklenir kavrulmaya devam edilir.
Küp doğranmış patatesler eklenir. 1-2 kez karıştırıldıktan sonra kerevizler eklenir.
Karıştırılarak limon ve portakal suları eklenir.
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı pişirilir.(Limon ve portakal sularını koyduktan sonra pişene kadar sebzelerin dağılmaması için karıştırılmaz.)
Sebzeler yumuşayınca ocağın altı kapatılır.
Üzerine dereotu serpilerek soğuk servis edilir.

LİMONATA


Malzemeler :
6 adet orta büyüklükte limon
1/2 demet nane
2 su bardağı toz şeker
5-6 su bardağı su
Nane yaprakları
YAPILIŞI;
Geniş ve derin bir kaba 6 adet limonun kabukları rendelenir.
İçine yarım demet nanenin yaprakları küçük küçük doğranır.
Ardından 2 su bardağı toz şeker ilave edilip, 10 dakika ovulur.
Daha sonra limonların suyu sıkılıp, karışıma eklenir.
5-6 su bardağı su ilave edip, iyice karıştırılır.
Hazırladığınız karışım 30 dakika buzdolabında bekletilir.
Buzdolabından çıkarttığınız karışım tel süzgeçte süzülür.
İsteğe göre su katılarak kıvamı açılabilir.
Limonata bardaklara dökülüp nane yapraklarıyla süslenerek, servis edilir.

UN KURABİYESİ


Malzemeler:
250 gram oda sıcaklığına getirilmiş margarin,
1 paket vanilya,
1 su bardağı nişasta,
2 su bardağı un,
1 su bardağı pudra şekeri,
YAPILIŞI;
Karıştırma kabına un, vanilya, nişasta,pudra şekeri alınır karıştırılır.
Üzerine margarin eklenip iyice yoğurulur.
Şekil verilip 200 derecede pişirilir ve rengi değişmemelidir.
Fırından çıkarılıp ilk sıcaklığı gidince üzerine pudra şekeri serpilir.

GÜL TATLISI



Malzemeler :
Hamuru İçin :
1 Paket Margarin
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı irmik
5 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu ve vanilya
Fındık içi
Şerbeti İçin :
4 Su bardağı su
4 Su bardağı şeker
Yarım limon suyu
YAPILIŞI;
Margarin bir tavada eritilir.
Eritilen yağ ılındıktan sonra derince bir kapta sıvı yağ, yoğurt ve irmik ilavesiyle beraber güzelce karıştırılır.
Un bir kenarda vanilya ve kabartma tozuyla birlikte ince elekten geçirilip, havalandırarak elenir.
Diğer malzemeye un ilave edilerek, yumuşakça bir hamur yoğrulur.
Oklavayla çok ince olmayacak şekilde açılan hamur, çay bardağının ağzıyla kestirilerek yuvarlak parçalar elde edilir.
Çay bardağıyla kesilmiş 6 parça, birbiri üzerine, her biri kendi altındakini yarım daire şeklinde örtecek biçimde üst üste dizilir.
Bütün parçalar parmak ucuyla rulo şeklinde sardırılıp, hafifçe sıkılaştırılır.
6 Parçalı bu rulo hamur tam orta yerinden kesilir.
Kesilen tarafları altta kalacak şekilde yapılarak fırın tepsisine alınan hamurların üstte kalan orta kısmına bir tane fındık içi yerleştirilip fırında nar gibi oluncaya değin kızartılır.

Ayrı bir tencerede, su, şeker ve limon suyu kaynatılıp tatlının şerbeti istenen kıvamda kaynatılır.

Şerbeti verilecek tatlımız ve şerbet, her ikisi de ılık olmalıdır.

HAVUÇ TATLISI


Malzemeler;
500 gr havuç
2 su bardağı şeker
1 kahve fincanı su
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı su
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 çay bardağı hindistan cevizi
YAPILIŞI;
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulur ve rendelenerek tencereye konur.Karıştırılarak pişirilir.
Şeker,su ve tereyağ eklenerek pişirmeye devam edilir.Havuçların suyu çekilene kadar pişirilir.
Suyunu çekip havuçlar yumuşayınca cevizler eklenir ve ocak kapatılır.
Bir tepsiye hindistan cevizinin yarısı dökülür.Üzerine ılımış olan karışım dökülür.Kaşığın tersiyle bastırarak düzleştirilir.En üstüne de kalan hindistan cevizi dökülerek soğuduktan sonra servis edilir.