Lezzetli Yemek Tarifleri

PANNA COTTA


Malzemeler:
2 kutu krema, 400 gr
6 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı toz jelatin(sığır jelatini)
2 su  bardağı süt
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı nişasta
Mevsim meyveleri
YAPILIŞI:
Sütün içine jelatin ve nişasta konarak karıştırılır .
Bir tencerenin içine kremanın tamamı boşaltılarak şeker  ilave edilir.Karıştırılarak  kısık ateşte kaynatılır.
Jelatin ve nişasta karıştırılmış süt yavaş yavaş ilave edilerek muhallebi gibi pişirilir.
Su ile ıslatılmış kalıplara dökülerek  buzdolabında 2-3 saat yada dondurucuda 15 dakika bekletilir.
Kalıbı ters çevirerek bir tabağa çıkartılır.İstenilen  meyvelerle servis edilir.


TRAMİSU


Malzemeler:
1 adet hazır pandispanya keki
muhallebi için:
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker (tepeleme dolu)
3 yemek kaşığı un (tepeleme dolu)
1 adet yumurta
200 gram labne peyniri (1 paket)
ıslatmak için:
1/2 su bardağı sıcak su
3’ü bir arada hazır kahve
üzeri için:
kakao
YAPILIŞI:
Öncelikle muhallebi için şeker, un, süt ve yumurta çırpılarak ocakta kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kapatılarak ılımaya bırakılır. 15dk kadar bekleyip ılındıktan sonra labne peyniri ilave edilip mikser ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır.
Diğer taraftan sıcak su içinde hazır kahve çözdürülerek hazırlanır ve hafif soğuması beklenir.
Servis tabağına pandispanya kekinin bir katı yerleştirilerek kahvenin yarısı ile ıslatılır.
Üzerine kremanın yarısı ilave edilip kalan kahve ile üst kat da ıslatıldıktan sonra ikinci kat kapatılır.
Kalan krema da dökülerek pastanın üzeri ve kenarları güzelce kapatılır.
Son olarak pastanın üzerine süzgeç yardımı ile kakao serpilir. Buzdolabında birkaç saat dinlendirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.

BALKABAKLI KEK


Malzemeler;
3 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı balkabağı tatlısı püresi
1 su bardağı sıvıyağ
3 su bardağı elenmiş un(yaklaşık)
1 kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz içi ve kuru üzüm
YAPILIŞI;
Yumurta ile tozşekeri kabarıp krema gibi olana kadar çırpılır.
Çırpmaya devam ederken sıvıyağı ilave edilir.
Balkabağı püresi eklenip karıştırılır.
Un,kabartma tozu ve vanilya karışımın üzerine eklenerek karıştırılır.
Ceviz içi ve kuru üzüm ilave edip karıştırılır.
Yağlanmış unlanmış kek kalıbına dökülerek 170C derece ısıtılmış fırında içi pişene kadar  pişirilir.
Ilınınca kalıbından çıkartılır.Soğuduğu zaman dilimlenerek servis edilir.

HAŞHAŞLI REVANİ


Malzemeler:
 4 yumurta
 1 su bardağı toz şeker
 1 su bardağı irmik
 1 su bardağı sıvıyağ
 1 su bardağı (siyah) haşhaş
 1 su bardağı un
 1 su bardağı süt
 1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilya
Şerbeti için malzemeler:
 2,5 su bardağı su
 2 su bardağı toz şeker
Küçük bir limon dilimi
YAPILIŞI;
Şerbet malzemeleri tencereye konarak  kaynatılır. Şerbeti bir kenara soğumaya bırakılır.
Önce yumurta ve şekeri çırpılır.
Ardından diğer malzemeleri ekleyerek bir kek hamuru oluşturulur.
Yağlanmış tepsiye dökerek, 170-180 derece fırında pişirilir.
Kek tepsi içinde ılındığında, soğuk şerbeti üzerine gezdirilir.
Kek şerbeti iyice emince üzerine dondurma veya kaymak ile servis edilir.

NOT:Tatlının üzerine bol  krema veya krem şanti sürülerek de servis edilebilir.

GELİNCİK ŞERBETİ


Malzemeler:
500 Gr. Gelincik  çiçeği 
1 kilo toz şeker 
1 limon 
2 su bardağı su
YAPILIŞI;
Toplanan gelincik çiçeklerinin dış kısımları çıkarılır.Çiçekler yıkanır.
Sonra cam bir kavanozun içerisine kaynatılmış soğutulmuş su konur.Gelincikler eklenir.Kavanoz güneş gören bir yerde üç gün bekletilir.
Üç günün sonunda yapraklar bembeyaz olup tüm renklerini suya verdiklerinde gelincik çiçekleri alınır.
Şerbetine şeker ve limon suyu katıp buzdolabında beklettikten sonra servis edilir.

KURU DOMATES SOTE


Malzemeler;
5-6 kuru domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,kekik,nane...
YAPILIŞI;
Kışın 5-6 kuru domates 1 bardak suda 5 dakika ıslatılır.
Sonra tencerede suyu yok olana kadar kaynatılır.
2 yemek kaşığı Zeytinyağ eklenerek bir iki çevrilir.
Tuz,kekik ve nane eklenerek kahvaltı da servis edilir.

KURU DOMATES


Malzemeler;
Domates
YAPILIŞI;
Yaz aylarında orta boy domatesler ortadan ikiye kesilir ve kurutulur.
Kış aylarında kuru fasulyede veya kahvaltılık sote olarak kullanılır.

KURU ERİK



Malzemeler;
Erik
YAPILIŞI;
Yaz aylarında istenilen erik türü bıçak ile kenarlarından çizilerek kurutulur.
Ben orak eriklerini(mürdüm) kuruttum.
Kışın suda kaynatıp hoşaf yaparak suyu içilir.Yada erik yahnisi yapılır...

DONDURUCUDA TAZE FASULYE


Malzemeler;
Taze fasulye
Su
YAPILIŞI;
Taze fasulyeler yıkanır ve ayıklanır.
Bir tencerede su kaynatılır.Fasulyeler içine atılır.Rengi dönene kadar 5 dakika kaynatılır.
Rengi korunması için kevgirle soğuk suya çıkarılır.
Süzgeçte suyu süzülür.Kağıt havlu ile kalan suyu alınır.
Buzdolabı poşetlerine istenilen miktarlarda konarak dondurucuya konur.
6 ay süresince kışın kullanılabilir.

ZEYTİNYAĞLI EKŞİLİ PIRASA


Malzemeler;
1 demet pırasa
1 havuç
2 kuru soğan
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı şeker
1 kahve kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates püresi
1 limon
4-5 dal maydanoz
2 yemek kaşığı bulgur
Tuz
Su
YAPILIŞI;
Pırasa temizlenip 5 cm uzunluğunda parçalara kesilir.Kesilen parçalar uzunlamasına önce ikiye sonra yan yatırılarak ince şeritler halinde(Jülyen) doğranır.
Havuç ta pırasa gibi ince şeritler halinde doğranır.
Bir tencerede kaynamış suda pırasa ve havuçlar 1-2 dakika haşlanır.
Soğanlar ve sarımsak piyaz doğranır.
Başka bir tencerede soğan ve sarımsaklar zeytinyağında pembeleştirilir.
Üzerine pırasa ve havuçlar eklenir.Şeker,tuz atılır.İri parçalanmış maydanoz ile 1yemek kaşığı domates püresi eklenir.Üzerine çıkacak kadar su ilave edilerek pişirilir.
Suyu azalmaya başlayınca bulgur ve sıkılmış limon suyu eklenir.10 dakika daha pişirilerek altı kapatılır.
Ilık veya soğuk servis edilir.

MİLFÖYLÜ ELMALI GÜL TATLISI


Malzemeler;
1 paket  milföy hamuru
3 tane orta boy kırmızı elma
Yarım limon suyu
Toz şeker
Tarçın
Ceviz(ufalanmış)
Pudra şekeri
Su
YAPILIŞI;
Buzluktan çıkarılıp, oda sıcaklığında bir süre beklemiş olan milföyler merdaneyle biraz açılarak dikdörtgen hale getirilir.
Elmalar ikiye kesilir ve kabuğu soyulmadan ince ince doğranır.
Tencereye koyup üzerine limon suyu ve elmaları örtecek kadar sıcak su konulur.
Ocağa koyarak 2-3 dakika kaynatılır.
Yavaşça süzüp, kağıt mutfak havlusuna alınır.
Bıçak yardımıyla açılan milföyler uzunlamasına ikiye kesilir.
Üzerine birer yemek kaşığı kadar toz şeker ve ceviz çok az da tarçın serpilir.
Elma dilimleri kabukları dışarı gelecek şekilde yan yana  dizilir.
Elmaların üzerine hamurun yarısı kapatılır.
Yavaşça çok sıkmadan sarılır.
Yağlı kağıt serili yada yağlanmış muffin kalıplarına konur.
Önceden ısınmış 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.
Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilerek servis yapılabilir.

ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI


Malzemeler:
1 adet tavuk budu
5 su bardağı tavuk suyu
2-3 yemek kaşığı tel şehriye
2 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
1 yemek kaşığı tereyağı
Nane
YAPILIŞI;
Tavuk budu iyice yumuşayana kadar bol suda haşlanır.
Biraz soğuyunca parçalanarak  ince ince didiklenir.
Bir tencereye sıvıyağ ve un konarak  kavrulur.
Üzerine haşlanan tavuğun suyu konur.
Şehriyeler  eklenir ve şehriyeler yumuşayana kadar yaklaşık 7-8 dakika pişirilir.
Daha sonra didiklenen  tavuk eti de üzerine ilave edilir.
Tuz atılır, bir taşım daha kaynatılarak ocağın altı kapatılır.
Bir tavaya konan tereyağı kızdırılır ve içine nane atılır.
Bu sos pişen çorbanın üzerine servis edileceği zaman dökülerek servis edilir.

Not: Eğer sade çorba sevmiyorsanız, un ve yağı kavurma aşamasında tencereye 1-2 çorba kaşığı domates salçası koyup kavurur ve daha sonra tavuk suyunu ekleyebilirsiniz.

MANTARLI TAVUK SOTE


Malzemeler:
1 adet soğan
3-4 yemek kaşığı sıvı yağı
2 adet yeşil sivri biber
1 adet kırmızı salçalık biber
1 adet sarı Kaliforniya biberi
Yarım kg mantar
2 haşlanmış tavuk budu
1 yemek kaşığı salça
2 diş sarımsak
Nane,kekik,Karabiber, pul biber
Tuz
YAPILIŞI;
İnce ince doğradığımız soğan ve biberler sıvı yağda kavrulur.
Üzerine doğradığımız mantarlar ilave edilip yüksek ateşte mantarlar suyunu fazla salmadan kavrulur.
Daha sonra haşlanmış ve parçalara ayrılmış tavuk ile salça ilave edilip karıştırılır.
Son olarak ince ince doğradığımız sarımsak, baharatlar ve tuz ilave edilip karıştırılır.
Kısık ateşte biraz daha pişirilip servis edilir.

PASTANE USULÜ ŞEKERPARE


Malzemeler;
200 gr margarin yada tereyağı
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
Un(yaklaşık 3,5 su bardağı gibi)
3 yemek kaşığı irmik
1 vanilya
1 kabartma tozu
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1/4 limon
YAPILIŞI;
Önce şerbet hazırlanarak soğumaya bırakılır.
Oda ısındaki margarin ile şeker birbirine yedirilir.Sonra bir tam yumurta ile diğerinin beyazı eklenir.(sarısı üzerine sürülmek için ayrılır.)
Un,irmik,vanilya ve kabartma tozu eklenip ele yapışmayan bir hamur yapılır.
Ceviz büyüklüğünde koparılan hamurlardan oval uzun şekiller yapılarak tepsiye dizilir.
Üzerine yumurta sarısı sürülerek şekerparelerin üzeri çatalla çizilir.
170 derecedeki fırında pembeleşene kadar pişirilir.
Önceden hazırlanan soğuk şerbet üzerine dökülür.Şerbeti çekince servise sunulur.

KİNOALI VE BULGURLU YAPRAK SARMASI


Malzemeler:
500 gr asma yaprağı
2 büyük kuru soğan
1 su bardağı bulgur
1 çay bardağı kinoa
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar yada dolmalık baharat
1 çay kaşığı kuru nane
Tuz
1 çay bardağı sıvı yağ(zeytinyağ)
Yarım dilimlenmiş limon
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 su bardağı su
YAPILIŞI:
Soğan küçük küçük doğranır ve sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur.(Sıvı yağın kalanı daha sonra pişecek olan sarmaların üzerine konur.) 
Soğanın üzerine salça,yıkanmış kinoa,bulgur,karabiber,nane, yenibahar ve tuz eklenerek karıştırılır.Üzerine çıkmayacak kadar su katılarak pilav gibi önce harlı,sonra kısık ateşte pişirilir.
Suyu kaybolunca ocak kapatılarak demlenmeye bırakılır..
Yapraklar salamura ise kaynar sudan geçirilerek hazırlanır.Taze yaprak ise kaynamış suya atılır.Alt üst edilerek yumuşatılıp çıkartılır.Suyu süzülene ve soğuyana kadar bekletilir.
Hazır hale gelen yaprakların içine iç harcı konarak ince ince sarılır.Kesilen sap kısımları tencerenin altına konur.
Sarılan yapraklar tencereye dizilir.Dilimlenmiş limonlar da sarmaların üzerine yerleştirilir.Tencereye kaynamış tuzlu su ve sıvı yağ eklenir.İsteğe göre 1 yemek kaşığı nar ekşisi katılabilir.Kalan yapraklar ile üzeri kapatılır.
15-20 dakika kısık ateşte pişirilir.
Kapağı açılmadan soğumaya bırakılır.Sarmalar ılık veya soğuk servis edilir.

EVDE SİYAH ZEYTİN YAPIMI


Malzemeler:
3 kg dan biraz fazla siyah zeytin
1 su bardağı iri tuz
5 kg. lık bidon
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI:
5 kg.lık bidonlar tam 3,200 gr zeytin almaktadır.Bu ölçülerde istenildiği kadar alınabilir.(kilosu 9 tl olanlardan ben 30 tl lik aldım.Tam bir bidonu doldurdu)
Zeytinler bidona doldurulur.Üzerine tuz konur.Bidon sallanarak tuz dağıtılır.Kapağı kapatılarak hiç açmadan bu şekilde bir ay arada bir sallamak suretiyle bekletilir.
Bir ay sonra tadına bakılır.Eğer acı ise 1 çay bardağı daha tuz ile 1 yemek kaşığı şeker ilave edilir.Karıştırılarak bir hafta daha böyle bekletilir.
Sonra suyu süzülür.Leğene dökülüp bir gün açıkta bekletilir.
Sonra yıkanıp suyu süzülerek cam kavanoza doldurulur.Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ dökülerek yemek için bekletilir.

AŞURE


Malzemeler:
1 kg aşurelik buğday
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış mısır
300 gr kuru kayısı
300 gr incir
700 gr kuru üzüm
1 küçük paket kuş üzümü
1 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı ince bulgur
1 su bardağı süt
2 kg toz şeker
1 elma
1 armut
1 portakal
6-7 karanfil
Su
Servis için:
Nar
Toz tarçın
Badem
Ceviz
Antep fıstığı
Fındık
Hindistan cevizi
YAPILIŞI:
Bir gün önce akşamdan buğday,nohut ve fasulye yıkanarak ıslatılır.
Sabah düdüklüde nohut ve fasulye 15 er dakika pişirilir.Buğday 30 dakika pişirilir.Suları süzülerek buzdolabına kaldırılır.
Aşure yapılacağı gün dolaptan haşlanmış buğday çıkarılarak büyük bir tencereye konur.Üzerine çıkacak kadar su konarak kaynatmaya başlanır.Önceden düdüklüde piştiği için kısa sürede yumuşamaya başlıyor.Yaklaşık yarım saat sonra içine kuru fasulye ve nohut eklenerek pişirmeye devam edilir.
Pirinç yıkanarak bir tencerede üzerine su konulur ve yumuşayana kadar pişirilir.Piştiği su ile tencereye eklenir.
Kuru kayısı yıkanarak suda 10 dakika kaynatılır.Kuru üzüm,kuş üzümü ve incirler de aynı şekilde yıkanarak ayrı kaplarda suda kaynatılır.Kaynama suları süzülür.Kayısı ve incirler istenilen büyüklükte doğranır.
Aşure tenceresine haşlanmış kuru meyveler eklenir.
Yıkanan bulgur, haşlanmış mısır ve süt eklenir. Suyu azalmış ise su ilave edilir.
Bir cezve suya karanfiller konarak kaynatılır.Kaynayan suyu süzülerek aşureye dökülür.
Toz şeker ilave edilerek kaynatmaya devam edilir.
Kabukları soyulan elma ve armutlar küçük doğranarak ilave edilir.
Portakalın acı olan dış kısmı ince kazınarak veya soyularak atılır.Altında kalan beyaz kısmı bezelye büyüklüğünde doğranarak aşureye eklenir.Portakal kısmı da küp küp doğranarak eklenir.
Bir iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılarak soğumaya bırakılır.
Servis kaplarına konarak üzerine kıyılmış badem,ceviz,antep fıstığı,fındık,hindistan cevizi,toz tarçın ve nar atılır.

Dağıtmadan önce evimize bolluk, bereket,sağlık ve afiyet getirmesi için dua edilir.Allah herkesin yaptığı hayrı kabul eylesin.AMİN…

ÇITIR BÖREK


Malzemeler:
3 adet yufka
Sosu için:
1 su bardağı maden suyu
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta akı
İç harcı için:
peynir
maydanoz
Üzeri için:
2 yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
YAPILIŞI:
Sıvı yağ,maden suyu(soda) ve yumurta akı karıştırılarak sos hazırlanır.Yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
Yufkalardan biri masaya yayılır.Üzerine hazırlanan sostan dökülerek fırça yardımıyla her yerine yedirilir.
İkinci ve üçüncü yufka da aynı şekilde yapılır.Sos bitene kadar üzerine yedirilir.
Üst üste olan yufkalardan sigara böreğinde olduğu gibi istenilen büyüklükte üçgenler şeklinde kesim yapılır.
Kesilen yufkaların geniş kısımlarına iç harcı konur.Sigara böreği sarar gibi sarılır.Bir kaba alınarak buzdolabının normal bölümünde bir veya iki gece bekletilir.
Ertesi gün börekler yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.Üzerine ayrılmış olan yumurta sarıları sürülür.Çörek otu ve susam serpilir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.Ilık servis edilir.

NOT:İç harcı istenilen şekilde değiştirilebilir.6 yufkadan 2 ölçü yapılabilir.Misafir kabulünde bir iki gün önce hazırlanıp dolapta bekletildiğinden son gün pişirilerek kolaylık sağlar.

EVDE YEŞİL ZEYTİN YAPIMI


Malzemeler:
3,5 kg yeni toplanmış yeşil zeytin
Su
5 lt.lik su bidonu
Zeytini Tatlandırmak İçin
6-7 yemek kaşığı kaya tuzu(1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gram )
1 yemek kaşığı limon tuzu
1 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu(isteğe göre)
4-5 defne yaprağı(isteğe göre)
YAPILIŞI:
Zeytinler çok güzel yıkanır. Yapraklar ve  çürük zeytinler ayıklanır.
Zeytinin iki üç yerine çizik atılır.Yada tahta üzerinde başka bir tahtayla üzerine vurularak çıtlatılır.
Eğer hemen olmasını istiyorsanız kırma zeytin yapabilir veya çizik sayısını fazlalaştırabilirsiniz.
Zeytini çizmenizin sebebi çabuk olgunlaşmasını sağlamak, acısını çıkarmaktır. Hemen olması istenmiyorsa çizilmeyebilir.
Çizildiği zaman ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkması sağlanır.
Çizilen veya kırılan zeytinler cam kavanoza yada bidonlara konur. Üzerine içme suyu ilave edilir.Üzerine kapak yerine poşet yuvarlatılarak konur.Böylece asit oluşumu ve zeytinin üste kalanlarının kararması önlenir.Günde bir kez suyu değiştirilir.
2 hafta sonra tatlandırma işlemi yapılır. Arada kontrol edilip yenilecek kıvama gelip gelmediği öğrenilir.
Tuz ölçüsünü ayarlamak için ise:

Bir yumurta çok güzel yıkanır. Suya yavaş yavaş tuz atılır ve karıştırılır. Yumurta yavaşça içine bırakılır.Önce dibe çökecektir. Yumurta havalanıp suyun üstüne çıkınca tuz yeterli demektir.Yaklaşık 5 kg zeytin için 1 su bardağı kadar tuz kullanılır.
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için ise:
12 gün sonunda zeytinlerin suyu  boşaltılıp bidonlardan asıl kuracağımız kavanoza aktarılır. Asıl kavanoza zeytinler içindeyken su(klorsuz) doldurup tekrar derin bir kaba bu su boşaltılır. (suyun ölçüsünü almak için)Suyun yarısını ayırıp biraz ısıtılırsa konacak kaya tuzu çabuk erir.Kavanozlara koymak için suyun soğuması beklenir.
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanılabilir.
1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 3-4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için yeterlidir.
İstenirse kişniş tohumu ve defne yaprakları da konur.Kavanozlar tamamen zeytinle dolunca tuzlu suyu üzerine dökülür. Yine ağız kısmı beyaz temiz bir poşet ile kapatılır.
Sonra kendi kapağı da kapatılıp serin gölge bir yerde ağzını hiç açmadan 7-10 gün daha bekletilir.
Zeytinin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman,tekrar başka cam kavanozlara konur.Üzerine limon suyu ve zeytinyağı eklenerek yemek için bekletilir.

Afiyet olsun.



YAĞLI SİRKELİ TURŞU


Malzemeler:
1 kg acı kırmızı balık biber
500 gr.acıyeşil balık biber
500 gr.yeşil tatlı kıl biber
8-10 diş sarımsak
1 demet maydanoz
2 su bardağı su
2 su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı  tuz(İsteğe göre değişebilir)
1 yemek kaşığı  şeker
4 adet 1 litrelik cam şişe
YAPILIŞI:
Tüm malzemeler yıkanarak hazırlanır.Biberlerin sapları çıkarıtılır.Sarımsaklar soyulur.Maydanoz iri doğranır veya elde parçalanır.
Tencereye su,yağ,sirke,tuz ve şeker konarak kaynatılır.
Önce balık biberler konur hafif rengi dönecek şekilde 1-2 dk kadar kaynatılır.
Yeşil kıl biberler ilave edilerek arada karıştırılır ve en fazla 2-3 dk da bunlarla kaynatılır.Ocak kapatılır.  
Sarımsaklar ilave edilerek karıştırılır.
Cam şişelere sıcakken doldurularak üstüne 1-2 sap maydanoz konur.
Tencerede kalan su kavanozlara pay edilerek kavanozların kapakları kapatılır.
Kavanozlar ters çevrilerek üstü örtülür.Soğuyunca uygun yere  kaldırılarak kış için bekletilir.
NOT:Farklı biber kullanılarak da yapılabilir.