Lezzetli Yemek Tarifleri

ELMALI MİNİ TART


Malzemeler:
125 gr tereyağ veya margarın (oda sıcaklığında)
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 kabartma tozu
1 vanilya
3-4 su bardağı un
İçi için:
4-5 elma
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tere yağ
1 çay kaşığı toz tarçın
1 su bardağı ceviz(iri doğranmış)
Üzeri için:
Pudra şekeri
YAPILIŞI:
Önce iç harcı hazırlanır.
Kabukları soyulan elmalar rendelenir.Bir tavaya konur.
Üzerine şeker eklenerek elmalar suyunu çekene kadar orta ateşte pişirilir.
İndirmeye yakın tarçın ilave edilir.Ocak kapatılır.Cevizler eklenerek karıştırılır.Bir kenarda soğuması için bekletilir.
Hamuru için bir kabın içine tereyağı,sıvı yağ,şeker,yumurta,kabartma tozu ve vanilya konur.
Azar azar un eklenerek ele yapışmayan kıvamda bir hamur yapılır.
Hamur merdane ile açılır.Kase ile küçük yuvarlaklar kesilir.
Tart kalıpları yağlanır.Kesilen hamurlar kalıplara yerleştirilir.
Hamurun üzerine elmalı harç doldurulur.Hamurun kalan parçaları tekrar açılarak ince şeritler kesilir.
Şeritler kalıpların üzerine kafes şeklinde yerleştirilir.
170 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkan tartların ilk sıcaklığı geçince üzerine pudra şekeri serpilir.

MOR LAHANA TURŞUSU


Malzemeler:
1 adet mor lahana
1 su bardağı sirke
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
Kırmızı lahanalar ince doğranır.Üzerine tuz atılarak lahanalar elle iyice ovulur.
Karışım bir kavanoza doldurulur.Kendi suyunu  salması için bir iki saat kavanozda bekletilir.
Karışım su salmaya başlayınca kalan boşluk elma sirkesi(varsa ev yapımı) ile doldurulur.
Ağzı kapatılıp buzdolabında 5 gün bekletilir. 5.günden sonra her gün bir kaşık salatalara ilave edilir ve suyundan da salatanın üzerine sos olarak gezdirilir.

NOT:Yedikten 3 ay sonra B12 vitamini düzeyinizi ölçtürerek kontrol edebilirsiniz.

KIRMIZI PANCAR TURŞUSU


Malzemeler:
1 kg kırmızı pancar
1 çay bardağı sirke (elma sirkesi)
Yarım çay kaşığı limon tuzu
1 yemek  kaşığı tuz
10 diş sarımsak
YAPILIŞI:
Pancarlar güzelce yıkanarak yaprak ve sap kısımları kesilir.Renk vermesi için kabukları soyulmaz.
Temizlenen pancarlar kabuklarıyla tencereye  konur.Renginin daha kırmızı olması için kesilen yaprak sapları da tencereye konur.Üzerini bir  parmak geçinceye kadar su eklenir.
Diri kalması için düşük ısıda 15-20 dakika pişirilir.
Fazla kaynatılırsa içerdiği antioksidanlar büyük ölçüde azalır.
Piştikten sonra ocak kapatılarak pancarlar çıkartılıp kabukları soyulur.(eli boyamasın diye eldiven kullanılır)
Kabukları soyulunca iri doğranır.Tenceredeki sıcak suya tuz ve limon tuzu eklenerek karıştırılır.
Kavanoza önce soyulmuş sarımsakların yarısı sonra pancarlar doldurulur.Sirke konur.Kalan sarımsaklar da eklenir.Sıcak tuzlu su kavanoza doldurularak kapak kapatılır ve vakumlu kapanması için ters çevrilir.

NOT:1 kg pancardan 1 kg lık bir kavanoz ve bir küçük boy kavanoz çıktı.

TAHİNLİ ÇITIR RULO(Hazır baklava yufkasından)


Malzemeler:
6  adet baklava yufkası
1 çay bardağı tahin
50 gr tereyağı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağı  toz şeker
Üzeri için;
Pudra şekeri
YAPILIŞI:
Tereyağı çok az ısıtılarak sürülebilir kıvama getirilir.(İsteyen sıvı yağ kullanabilir)
Tahin ve tereyağı bir kasede iyice karıştırılır.(Ayrı ayrı da sürülebilir)
Cevizler dövülür veya robotta çekilir.
Önce bir baklava yufkası tezgaha serilir.Üzerine yumurta fırçasıyla tahinli yağdan her yerine iyice yedirilerek sürülür.Üzerine 1 yemek kaşığı şeker serpilir.
Sonra ikinci yufka bu yağladığımız yufkanın üzerine serilir ve tekrar tahinli yağlı  harçtan sürülerek 1 yemek kaşığı da şeker serpilir.Bu kata ayrıca 2 yemek kaşığı ince dövülmüş cevizden de  serpilir.
Üçüncü kat yufka da bu katın üzerine serilir.Yine  tahinli yağlı harç,1 yemek kaşığı şeker ve 2 yemek kaşığı dolusu ceviz serpilir.
Hazırlanan yufka katları  uzun ucundan kıvrılarak rulo şeklinde sıkıca sarılır.
Kalan harç üzerine istenirse sürülebilir.Sürülmeden de yapılabilir.
Rulonun üzerine  tahinli harçtan sürülür ve bıçakla istenilen boyutta dilimlenir.
Kalan yufkalar  üçerli gruplar halinde bu şekilde yapılarak sarılır ve dilimlenir.
Kısacası; 6 yufkadan kesilmeye hazır 2 uzun rulo börek olacak ve ilk yufkaya ceviz serpilmeyecektir.
Dilimlenen rulolar yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilerek 170 derece ısıtılmış fırında ,yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkan rulolar ilk sıcaklığı geçene kadar bekletilir.
Rulolar tam soğumadan ılıkken üzerine bolca pudra şekeri serpilerek servis edilir.

KIYMALI KPEP BÖREĞİ


Krep için;
2 adet yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
Su
Tuz
Sıvı yağ (krep pişirmek için)
İçi için;
250 gr kıyma
2-3 adet yeşil biber
2-3 adet kuru soğan
2 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Tereyağı
Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için;
Kaşar rendesi
YAPILIŞI:
Önce iç harcı için soğan tereyağında kavrulur ve sonra kıyma eklenir.
Kıymalar güzelce kavrulduktan sonra biberler ve önceden rendelemiş olan domatesler eklenir.
Salça eklenir.Tuz ve baharatları eklenir.İç harcı soğuması için bir kenarda bekletilir.
Bu sırada krep için yumurtalar iyice çırpılır.
Yumurtalardan sonra süt eklenerek çırpmaya devam edilir.
Karıştırılarak un ve tuzu da ilave edildikten sonra krep hamuru pişirmeye hazırdır.
Duruma göre kıvam için ilave su ve un kullanılabilir.
Teflon tavaya çok az sıvı yağ dökülerek peçete ile yağ tavanın her yerine sürülür.
Bir kepçe ile krep hamurundan alarak tavaya yayılır. Orta ateşte iki tarafı da çevrilerek pişirilir.
Krepler hazır olduğunda her birinin içine kıymalı harçtan konarak paçanga böreği şeklinde sarılır.Fırın kabına yan yana yerleştirilir.
Sarma işlemi bitirince kalan kıymalı harcı da sarılan kreplerin üzerine dökülür.
Son olarak üzerine kaşar rendesini serpilir ve önceden ısıtılmış yaklaşık 180 derece fırında kaşarlar eriyip kızarana kadar pişirilir.

KARIŞIK TURŞU


Malzemeler:
1 kg turşuluk salatalık
250 gr yeşil tatlı  kıl biber
250 gr küçük acı biber
3-4 adet havuç
1 kg yeşil domates
Bir parça lahana
15 diş sarımsak
3 lt Su
6 yemek kaşığı iri salamura tuzu
2 tatlı kaşığı limon tuzu
8 yemek kaşığı toz şeker(1 kavanoza 1 kaşık)
Elma sirkesi(1kg.lık  her bir şişe için 1 kahve fincanı)
1 litrelik 4 kavanoz ile yarım litrelik 4 kavanoz
YAPILIŞI:
Bir tencerede su,limon tuzu ve salamura tuzu kaynamaya bırakılır.
Domates ve salatalıklar  yıkanarak iri doğranır.
Havuç soyulup ince halka şeklinde kesilir.
Sarımsaklar soyulur.
Biberler yıkanarak sapları kesilir.Lahana iri doğranır.
Tüm sebzeler  kavanozlara eşit miktarda yerleştirilir.
Dolan her bir kavanoza 1 yemek kaşığı şeker ve 1 kahve fincanı  sirke konur.
Kaynamış olan tuzlu su sıcak olarak kavanozlara dökülür.Sıcakken kapak sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
Bir gece böyle kalıp soğuması beklenir.Ertesi gün çevrilip kapağının tutup tutmadığı kontrol edilir.Tutmuşsa 1 yıl süre ile açılmadan bekleyebilir.Yaklaşık 2 hafta sonra yenilecek kıvama gelir.

İNCİRLİ TATLI


Malzemeler:
Keki çin:
4 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kabartma tozu
1 vanilya
1 su bardağı kıyılmış ceviz
8-10 adet incir
Un
1su bardağı süt( keki ıslatmak için)
Kreması için:
1 lt süt
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Süslemek için:
Fındık veya Antep fıstığı
YAPILIŞI:
Önce kreması yapılarak soğuması sağlanır.
Keki için cevizler kıyılır.İncirler küp şeklinde küçük doğranır.
Bir kapta yumurta ve şeker çırpılır.Ardından süt ve sıvı yağ eklenir.
Ceviz ve incirler eklenir.Son olarak un ve kabartma tozu eklenerek karıştırılır.
Yağlanmış tepsiye dökülerek 180 derece fırında pişirilir.
Kek çıkınca üzerine bir su bardağı süt dökülür.Ilık olunca önceden yapılmış soğuk krema üzerine dökülür.Fındık ve fıstıkla süslenerek soğuk servis edilir.

FELLAH KÖFTESİ

Malzemeler:
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı irmik
1yumurta
1 orta kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için:
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 rendelenmiş domates(salça da olabilir)
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 -2 diş sarımsak
Tuz,karabiber
Üzeri için:
Maydanoz(kıyılmış)
Haşlamak için:
Su
Tuz
Limon tuzu
YAPILIŞI:
Derin bir kaba bulgur konur.Üzerine sıcak su eklenerek bir süre şişmesi için demlenmeye bırakılır.
Başka bir kabın içine irmik,yumurta ,rendelenen soğan,salça  konur.
Un konur.Tuz,karabiber ve kimyon gibi baharatlar da eklenir.Bu karışım iyice yoğrulur.
Ele yapışmayan bir kıvam olduğunda fındık kadar koparılıp yuvarlaklar yapılır.Yuvarlaklar unlanmış tepsiye konarak ortasına parmak ile bastırarak iz yapılır.
Sonra köfteler kaynamış tuzlu ve limonlu su içine atılarak pişmesi sağlanır.Köfteler su yüzeyine çıkmaya başladığında piştiği anlaşılır.Kevgirle suyu süzülerek bir kaba çıkartılır.
Sosu için;bir tencereye zeytinyağı konur.Üzerine salça ve kabukları soyularak rendelenen domatesler eklenir.5 dakika kadar pişirilir.
İnce doğranmış sarımsaklar,tuz ve karabiber eklenerek bir süre daha pişirilir.
Pişen köfteler sosun üzerine dökülerek karıştırılır.
Servis tabağına alınan köftelerin üzerine kıyılmış maydanoz serpilerek sıcak veya soğuk yenebilir.

NOT:Köfteler katı olduğunda su,sulu olduğunda ise un ile kıvam verilebilir.

BİTLİ KURABİYE(susamlı)


Malzemeler:
1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı nişasta
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağı susam
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
Oda ısısındaki margarin,pudra şekeri,sıvı yağ ve nişasta karıştırılır.
Un,vanilya,susam ve kabartma tozu eklenerek ele yapışmayan bir hamur yapılır.
Hamur yağını salmasın diye fazla yoğrulmaz.Ceviz büyüklüğünde toplar yapılarak yuvarlatılır.
İstenilen kurabiye şekli verilerek  yağlı kağıt konulmuş fırın tepsisinde 150 derecede rengi hafif dönene kadar pişirilir.

SOSLU ACI BİBER TURŞUSU


Malzemeler:
1 kg küçük tombul acı biber
4 kg domates
8-10 diş sarımsak
Tuz
1 çay kaşığı salisilik asit
YAPILIŞI:
Domatesler yıkanır ve kabukları soyularak robottan geçirilir.
Biberler yıkanır,sapları temizlenir ve alt kısımları bıçakla kesilir.(Sosun içeri girmesi için)
Büyük bir kapta çekilmiş domateslere tuz ve salisilik asit eklenerek karıştırılır.
Kavanozlara biberler ve sarımsaklar yerleştirilir.
Üzerine sos dökülerek kavanozlar kapatılır.
Serin bir yerde bekletilir.

YAĞLI BİBER TURŞUSU


Malzemeler:
1 kg kırmızı salçalık kaypa biber
6 acı kıl biber
8  tatlı biber
12 diş sarımsak
4-5 dal maydanoz
2 çay bardağı sirke
2 kahve fincanı zeytinyağı
3 yemek kaşığı kaya tuzu
3 su bardağı kaynamış su
2 adet 1lt. cam kavanoz
YAPILIŞI:
Biberler yıkanarak sap ve çekirdekleri temizlenir.
Maydanoz yıkanır.Sarımsaklar soyulur.
Kapya biberler iri doğranır.
Kavanozun altına her bir kavanoz için 4 diş sarımsak konur.Üzerine biberler yerleştirilir.
En üste kalan 2  sarımsak ve maydanozlar yerleştirilir.
Her bir kavanoz için 1 çay bardağı sirke konur.
Her bir kavanoz için 1 fincan yağ konur.
Kaya tuzu suyun içine konarak eritilir ve kavanozlara 1,5 su bardağı tuzlu sudan doldurulur.
Kavanozlar sıkıca kapatılarak ara sıra birkaç gün ters yüz edilir.
Bir ay sonra yemeye hazır hale gelir.

NOT:Çabuk ekşimesini  istemeyenler, her bir kavanoza yarım çay kaşığı kadar salisilik asit koyabilir.

KOZALAK REÇELİ


Malzemeler:
30 adet yeşil kozalak
3 lt su
8 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:
Kozalaklar yıkanıp büyük bir tencerede su ile yaklaşık 1 saat kadar kaynatılır.
Şeker ilave edilerek kaynatmaya devam edilir.Yaklaşık yarım saat koyu kıvama gelene kadar kaynatılır.Kaynama sırasında kozalaklar çiçek gibi açılır.
1 tatlı kaşığı limon tuzu ilave edilerek 10 dk daha kaynatılır ve ocak kapatılır.
Büyük bir kavanoz varsa kozalaklarla birlikte doldurulur.

NOT:Benim kavanozum küçük olduğu için yaklaşık 15 kozalak bırakarak diğerlerini attım.Dilerseniz kozalak olmadan da kavanoza koyabilirsiniz.Ama aromasını iyice bıraksın diye ben kozalaklı doldurmayı tavsiye ediyorum.

KAYISI KONSERVESİ


Malzemeler:
1 kg küçük boy kayısı
1 lt su
1 bardak toz şeker
YAPILIŞI:
Kayısılar yıkanır.İsteyen çekirdeklerini çıkartır.(Ben bütün görünsün diye çıkartmadım)
Kavanozlara fazla sıkıştırmadan doldurulur.
Tencerede şeker ve su kaynatılarak şerbeti  hazırlanır.
Şerbet bir taşım kaynayınca sıcak olarak kavanozlara doldurulur.
Sıcak suda bekletilen kapaklar kavanozlara sıkıca kapatılır.Üzeri örtülerek bir gün böyle ters bekletilir.

Sonra kavanozlar çevrilerek kontrol edilir.Kapağı tutmuşsa kışın kullanılmak üzere serin bir yere kaldırılır.

KARIŞIK KIRMIZI MEYVELİ İÇECEK


Malzemeler:
1 kg vişne
300 gr kırmızı erik
10 adet  kiraz
1 çay bardağı  karadut
5-6 adet anjelik erik
1 adet çubuk tarçın
3-4 karanfil
2 lt su
2-3 su bardağı şeker(isteğe göre değişir)
YAPILIŞI:
Kiraz ve vişneler yıkanarak sapları ayıklanır.Çekirdekleri çıkarılmaz. Dut ve erikler yıkanır.
Tüm meyveler büyük bir tencereye konur.Üzerini geçecek kadar su ilave edilir.Tarçın ve karanfiller eklenir.
Meyveler yumuşayana kadar kaynatılır.
Süzgeçten geçirilir.Tencereye konur.Şeker ilave edilerek tekrar kaynatılır.
Sıcak olarak cam kavanozlara doldurularak kapakları kapatılır.
Üzeri örtülerek soğuması ve kapakların tutması için bir gece bekletilir.Soğuduktan sonra kapakları kontrol edilir.Tutmuş ise buzdolabı dışında serin bir yerde 5-6  ay tazeliğini koruyarak bekleyebilir.Tutmayanlar ise bozulmadan  hemen tüketilmelidir.
NOT:Bu tariften 2 litrelik kavanozu dolduracak kadar meyve suyu çıkıyor.Ben konsantre olarak kullanmak istediğimden fazla su katmıyorum.Böylece az kavanoz kullanıyorum.Açınca 1 kavanozu sulandırıp 2 kavanoz elde ediyorum.

VİŞNE SUYU


Malzemeler:
2 kg vişne
6-7 su bardağı su
3-4 su bardağı şeker
YAPILIŞI:
Vişneler yıkanarak sapları ayıklanır.Çekirdekleri çıkarılmaz.Büyük bir tencereye konur.Üzerini geçecek kadar su eklenir.
Vişneler yumuşayana kadar kaynatılır.
Süzgeçten geçirilir.Tencereye konur.Şeker ilave edilerek tekrar kaynatılır.
Sıcak olarak cam kavanozlara doldurularak kapakları kapatılır.
Üzeri örtülerek soğuması ve kapakların tutması için bir gece bekletilir.Soğuduktan sonra kapakları kontrol edilir.Tutmuş ise buzdolabı dışında serin bir yerde 5-6  ay tazeliğini koruyarak bekleyebilir.Tutmayanlar ise bozulmadan  hemen tüketilmelidir.
NOT:Bu tariften 2 litrelik kavanozu dolduracak kadar meyve suyu çıkıyor.Ben konsantre olarak kullanmak istediğimden fazla su katmıyorum.Böylece az kavanoz kullanıyorum.Açınca 1 kavanozu sulandırıp 2 kavanoz elde ediyorum.

KAYISI SUYU


Malzemeler:
2 kg kayısı
3 su  bardağı su
1 su bardağı toz şeker
YAPILIŞI:
Kayısılar yıkanıp çekirdekleri çıkarılır.
Kayısılar kolay yumuşasın diye doğranır.
Büyük bir tencereye konarak üzerine su eklenir.Ocakta kayısılar iyice yumuşayana kadar pişirilir.
Ocaktan alınıp süzgeçten geçirilir.Süzülen kayısı suyu tekrar tencereye konur.Üzerine isteğe göre su ve şeker ilave edilerek bir taşım yine kaynatılır.Kıvamı koyu istenirse tekrar su eklenmeyebilir.
Sıcak olarak temiz cam kavanozlara doldurularak kapakları kapatılır.Üzeri örtülerek soğuması ve kapakların tutması için bir gece bekletilir.Soğuduktan sonra kapakları kontrol edilir.Tutmuş ise buzdolabı dışında serin bir yerde 5-6  ay tazeliğini koruyarak bekleyebilir.Tutmayanlar ise ekşimeden hemen tüketilmelidir.

DONDURUCUDA ASMA YAPRAĞI(Kışlık)


Malzemeler:
2 kg. asma yaprağı(Trakya-yapıncak üzüm yaprağı)
3-4 lt.su
10 adet Buzdolabı poşeti
YAPILIŞI:
Asma yaprakları bol suda iki kez yıkanır.Suyu süzülür.
Geniş bir tencereye su koyup kaynatılır.
Yıkanmış yapraklardan 15-20 adet alınarak sıcak suya atılır.Yaklaşık 1 dakika alt üst edilerek renginin sarıya dönmesi sağlanır.Su içinde fazla tutulmamalıdır.Dondurucudan çıkınca parçalanır.Kevgirle suyu süzülerek süzgece çıkarılır.
Yapraklar bitene kadar bu şekilde yapılır.Süzgeçte suyu süzülen yapraklar bir tepsiye yayılarak soğuması sağlanır.
Soğuyan yapraklar istenilen miktarlarda buzdolabı poşetlerine konarak dondurucuya kaldırılır.(Ben 2 kg yapraktan 10 poşet yaptım.Yani 10 kez bunlardan sarma yapabilirim.)
Kışın istenilen zaman dolaptan çıkarıp tezgah üzerine bırakılır.Bu arada iç malzemesi hazırlayana kadar yıkanıp pişmiş yapraklar çözünmüş olur.Ve kısa sürede sarma yapılır.

NOT:Ben sarma harcını da çok az pişmiş olarak yaptığımdan bu şekilde pişmiş yapraktan sarma daha çabuk pişiyor,yapraklar sert kalmıyor ve daha lezzetli oluyor.Herkesin tercihi farklı olabilir.

SOSLU KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI


Malzemeler:
8 adet kabak çiçeği
Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için:
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
Maden suyu
Tuz
İçi için:
Kaşar peyniri
Servis için:Yoğurt
YAPILIŞI:
Kabak çiçeklerinin alt tarafında  olan kılçıkları temizlenir.İçindeki tohumu çıkartılır.Su dolu kabın içine atılarak yıkanır.Süzgeçe çıkarılıp suyunun süzülmesi için dik konarak  bekletilir.
Bu arada sosu hazırlanır.Geniş bir kabın içine yumurta kırılıp çırpılır.Üzerine yoğurt,un,tuz ve azar azar maden suyu eklenir.Koyu boza kıvamında olması gerekir.
Kızartma tavasına sıvı yağ konur.
Suyu süzülen çiçeklerin içine İnce parmak şeklinde kesilen kaşar peynirleri konarak yapraklar kapatılır.
Çiçekler sosa batırılarak kızgın yağa konur.Her iki yüzü kızarana kadar kızartılır.
Peçete konulmuş tabağa çıkarılarak fazla yağı aldırılır.
Ilık olarak yoğurt ile birlikte servis edilir.

SARI KANTARON YAĞI


Malzemeler:
2 bağ sarı kantaron(Kuru veya yeni toplanmış olabilir)
Zeytinyağ
Yarım litrelik cam kavanoz
Tülbent veya kağıt peçete
Lastik
YAPILIŞI:
Yarim litrelik temiz bir kavanoza yıkanıp iyice kurutulan sarı kantaron çiçekleri sıkıca doldurulur.
Üzerini örtecek kadar sızma, yoksa normal zeytinyağı konur.
Kavanozun ağzı  tülbent veya kağıt peçete ile örtülerek üzerine lastik geçirilir..Bu şekilde 5 gün güneş gören bir yere konarak mayalanması sağlanır.
5 gun sonra kavanozun kapağı  kapatılıp yine güneş gören bir yerde 40-45 gün bekletilir.
Güneşi ya sabahtan veya öğleden sonra görecek şekilde bir yere konur.
Bütün gün güneşte kalmamalıdır.Arada çalkalanmalıdır.
45 gün bitiminde tülbentten veya süzgeçten geçirilerek süzülür. Rengi koyu kırmızı  olmalıdır.
Güneş  görmeyen tercihen koyu renkli bir şişede(benim tercihim cam şişe)saklanır.2-3 yıl kullanılabilir.

KABAKLI KARIŞIK TURŞU


Malzemeler:
4-5 küçük  boy salatalık
3-4 küçük  boy  kabak
3-4 tatlı kıl biber
1 adet havuç
1 kuru soğan
10 diş sarımsak
1 litre su
2 yemek kaşığı tepeleme salamura tuzu
2 yemek kaşığı toz şeker(1 kavanoza 1 kaşık)
2 kahve fincanı elma sirkesi(1kg.lık  her bir şişe için 1 kahve fincanı)
1 litrelik 2 kavanoz
YAPILIŞI:
Bir tencerede su ile salamura tuzu kaynamaya bırakılır.
Kabak,salatalık,biberler yıkanarak iri halkalar şeklinde kesilir.
Havuç soyulup ince halka şeklinde kesilir.
Soğan ve sarımsaklar soyulur.
Soğan dörde bölünür.2 parçası bir kavanoza konur.3 adet sarımsak da aynı kavanoza soğanın üzerine eklenir.Diğer kavanoz da aynı şekilde 2 parça soğan ve 3 adet sarımsak ile doldurulur.Kabak,salatalık,biber ve havuçlar  kavanozlara eşit miktarda yerleştirilir.
Dolan her bir kavanoza 1 yemek kaşığı şeker ve 1 kahve fincanı  sirke konur.
Kaynamış olan tuzlu su sıcak olarak kavanozlara dökülür.Sıcakken kapak sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
Bir gece böyle kalıp soğuması beklenir.Ertesi gün çevrilip kapağının tutup tutmadığı kontrol edilir.Tutmuşsa 1 yıl süre ile açılmadan bekleyebilir.Yaklaşık 2 hafta sonra yenilecek kıvama gelir.Afiyet olsun.
NOT:Alttaki resim bir saat sonra sararmaya başlayan turşunun görüntüsüdür.