Lezzetli Yemek Tarifleri

PRATİK POĞAÇA




Malzemeler
2 adet yumurta (sarısının bir tanesi üzeri için ayrılacak),
125 gram tereyağı veya margarin (oda ısında yumuşamış),
200 gram orta yağlı beyaz peynir,
3 yemek kaşığı yoğurt,
Yarım demet maydanoz,
1 çay bardağı sıvı yağ ,
1 paket kabartma tozu ,
1 çay kaşığı pul biber,
1 çay kaşığı tuz (peynirin tuzuna göre değişir),
3 su bardağı un (Kıvamına göre değişir)
YAPILIŞI;
Poğaça hamurunu hazırlamak için, çatalla ezilmiş olan peynir ve oda ısısında yumuşamış margarin yoğurma kabı içerisinde elle güzelce karıştırılır.
Üzerine, un haricindeki diğer malzemeler ilave edilip tekrar karıştırılır.
Elde edilen karışıma azar azar un ilave edilip yoğrulur ve çok hafif ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılıp, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
1 adet yumurta sarısının içerisine, bir çimdik tuz atılıp çırpılır.
Maydanozlu pratik poğaça üzerine, fırça yardımı ile, yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpiştirilir.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilip çıkartılır ve servise sunulur.

PAÇANGA BÖREĞİ



Malzemeler :
2 Adet yufka
150 gr pastırma
200 gr rende kasar
2 Adet domates
2 Adet Çarliston biber
1 Tutam maydanoz
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI;
Yufkalar dört üçgen elde edecek şekilde kesilir.
Pastırmalar ince ince dilimlenir, doğranılan biber ve domatesle teflon tavaya konarak 1-2 dakika sote edilir (isteğe göre çiğden de kullanabilirsiniz).
Soğuyunca kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş kaşar peyniri eklenir.
Yufka kalın bir sigara böreği şeklinde sarılır.Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edilir.
Yufkalar bittikten sonra kızgın yağa atarak altlı üstlü kızartılır. Soğutmadan sıcak olarak servis yapılır.

CİZLEME (Trakya)




Malzemeler
2 su bardağı ılık süt,
1 paket instant maya(10 gram),
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 su bardağı un.
YAPILIŞI;
Derin bir karıştırma kabına toz şeker, maya ve ılık süt konup karıştırılır.
Daha sonra tuz ve un ilave edilip karıştırılarak akıcı kıvamda bir hamur elde edilir.
Hamurun üzeri örtülüp göz göz oluncaya kadar dinlendirilir.
Teflon tava orta ayarda kızdırılır ve içine 1 kepçe akıtma hamurundan dökülür.
Tava hemen sağa sola çevirip hamurun tavayı kaplanması sağlanır.
Cızlama hamurunun üzeri göz göz olunca ters çevrilir ve diğer yüzünün de pişmesi sağlanır.
İki tarafı da piştikten sonra servis tabağına çıkartılır.
Bütün hamur bu şekilde hazırlanıp tamamlanır.
Cızlama çay saatlerinde ve kahvaltılarda servise sunulabilir.
NOT:Trakya bölgesinde yapılır.

LUTENİTSA (Kahvaltılık sos)




Malzemeler
3 kg kırmızı biber
2 kg domates
1 kg patlıcan
3 adet havuç
1 baş sarımsak
1 çay bardağı elma sirkesi
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı acı pul biber
YAPILIŞI; :
Kırmızı biberleri yıkanır,kurulanır ve közlenir.Kabukları soyulan biberler küp şeklinde doğranır.
Domateslerin kabukları soyulup domatesler küp küp doğranır.
Patlıcanlar yıkanıp tıpkı kırmızı biberleri közlediğiniz gibi közlenip doğranır.
Havuçlar yıkanır,soyulur ve rendelenir.
Doğranmış domatesler derin bir tencerede ocağa konur ve kaynayana dek pişirilir.
Suyunu kaybeden domatesin içine közlenmiş biber, patlıcanlar, soyulmuş sarımsaklar ve havuçlar eklenip  sürekli karıştırarak yarım saat kadar orta ateşte pişirilir.
Pişen sebzeler blendır veya mutfak robotu yardımı ile püre haline getirilir.
Zeytinyağı, sirke, tuz, şeker ve dilerseniz acı pul biber ilave edip iyice karıştırdıktan sonra sos kavanozlara pay edilir.
Sos kavanozlara sıcakken doldurulup kapakları sıkıca kapatılır.Kavanozlar ters çevrilir. 1 gün sonra hava alıp almadıklarını kontrol edilir. Karanlık bir yerde kapağı açılana dek tazeliğini koruyarak saklanır.

TAZE BÖRÜLCE SALATASI
















MALZEMELER:
Yarım kg taze börülce,
1 adet kuru soğan,
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
1 limon suyu,
4-5 diş sarımsak,
Tuz,
YAPILIŞI:
Börülceler ayıklanır yıkanır uzun olanları ortadan ikiye kesilir.
Tencereye alınır börülce ile aynı seviyede su konulur, haşlanır, süzülür, soğumaya bırakılır.
Diğer tarafta soğanlar piyazlık doğranır börülceye katılır.
Sarımsak tuz ile ezilir buna bir limon suyu ve sızma zeytinyağı eklenip çırpılarak sos hazırlanır,
Hazırlanan sos börülceye gezdirilerek dökülür ve servis yapılır.

SEBZELİ GÜVEÇ




Malzemeler:
500 gr kuşbaşı koyun eti,
3 adet domates,
1 yemek kaşığı biber salçası,
5-6 diş sarımsak,
4-5 adet sivri biber,
2 adet patlıcan,
2 adet kabak,
250 gr taze fasulye,
4 tahta kaşığı zeytin yağı,
Tuz, kekik,
Yapılışı:
Güveç tenceresinin dibine koyun etleri yerleştirilir.
Etlerin üzerine sırasıyla, soğanın yarısı, domatesin yarısı, biber, fasulye, patlıcan (aralarına sarımsak serpilir), kabak yerleştirilir.
En son üzerine kalan soğan ve domates yerleştirilir.
Salça ve yağ 1 çay bardağı su ile ezilir, tuz ve kekik ilave edilir, karıştırılır güvecin üzerine gezdirilerek dökülür. Kapağı kapatılır fırında en az 1 saat pişirilir.


KİREMİTTE KÖFTE



MALZEMELER:
1/2 kg az yağlı kıyma ile hazırlanmış köfte,
2 adet kuru soğan,
4 adet domates,
7-8 adet sivri biber,
Tuz,
4 adet kiremit tabak,
YAPILIŞI:
Önceden hazırlanan köftelerle yapılmıştır.İsteğe göre yeni yapacağınız köftelerle de olabilir.
Kiremit tabaklar yağlanır,köfteler tabaklara eşit yerleştirilir. Üzerine yarım halkalar şeklinde  kesilmiş soğan, kabuğu soyulmuş  küçük doğranmış domates ve sivri biberler yerleştirilir, tuz serpilir.(domateslerin suyu az ise tabaklara yarım çay bardağı salçalı su ilave edebilisiniz).
Üzerlerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürülür. 200 derece fırında pişirilir.

FIRINDA PATATESLİ KÖFTE



MALZEMELER:
 Köfte için:
500 gr köftelik kıyma
3 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kimyon, karabiber, pul biber
3-4 diş sarımsak
Tuz
 Sosu için:
2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber, pul biber, kekik
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı su

5 adet orta boy patates
2 Domates
2-3 yeşil biber
YAPILIŞI:
Soğan rendelenir,sarımsak ezilir ve köftelik diğer malzemeler ile karıştırılıp iyice yoğurulur. 
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde istenilen boyut ve büyüklükte köfteler yapılır.
Patatesler soyulur, isteğe göre dilimlenir, yıkanır ve süzülür bir kaba alınır.
Fırın kabına dilimlenmiş patatesler ile köfteler dizilir.Aralarına dilimlenmiş domates ve biberler de serpiştirilir.
Sıvı yağda küçük doğranmış soğan pembeleştirilir.Salça,karabiber, pul biber, kekik ve tuz ilave edilir, karıştırılır.Fırın kabına dökülerek eşit şekilde düzgünce yayılır. 
180 derece ısıtılmış fırına atılır.
Patatesler yumuşayıp, köfteler piştikten sonra fırından çıkarılır ve servis edilir.

DONUT (DONATS)


















Malzemeler:
1 paket kuru instant maya,
1 su bardağı  süt,
50 gr tereyağı, (Yumuşak)
3 çorba kaşığı toz şeker,
2 yumurta,
1 paket vanilya,
3,5 su bardağı un,
1 tutam tuz,
Kızartmak için sıvı yağ,
Yapılışı:
Süt hariç diğer malzemeler karıştırılır, sonra süt ilave edilir esnek bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.Üzeri örtülür mayalanması için bekletilir.
Hamur merdane ile 1 cm kalınlığında  açılır. Yuvarlak halkalar kesilir. Kızgın olmayan yağda, kısık ateşte ( ocağın en küçük gözünde ) her iki tarafı eşit kızartılır.
Üst kısımlarına pudra şekeri serpebilir veya benmari usulü eritilmiş çikolataya batırdıktan sonra, hindistan cevizi, antep fıstığı, çikolata şekerlemeleri, renkli şekerli pasta süsleri v.s ile zevke göre süslenebilir.

KAKAOLU PANKEK


Malzemeler:
1 su bardağı süt,
!,5 su bardağı un,
1 yumurta,
3 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı kakao,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Çay kaşığının ucu ile tuz, ( bir fiske)
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
Yapılışı:
Yumurta ve şeker iyice çırpılır, kakao, vanilya, elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilir, pütürsüz karışım elde edilinceye kadar çırpılmaya devam edilir.
Teflon tava kızdırılır, küçük kepçe ile hamur alınarak kızgın tavaya dökülür. Hamurun altı piştikten sonra spatula ile ters çevrilir, diğer yüzüde pişirilir. Hamurumuz bitinceye kadar aynı işleme devam edilir.
Pişen pankeklerimiz servis tabağına alınarak, bal, ceviz, reçel ve peynir ile servisi yapılır

BUZLUK BÖREĞİ


Malzemeler:
3 adet yufka,
Yarım çay bardağı yoğurt,
Yarım çay bardağı sıvı yağı,
İç Malzemesi:
1 adet soğan,
2 yemek kaşığı sıvı yağı,
2-3 adet patates,
2 yemek kaşığı kıyma,
Tuz ve baharat,
Yapılışı:
Patatesler haşlanır veya rendelenir. Soğan ile kıyma kavrulduktan sonra patates, tuz ve istenilen baharatlar konularak kavrulur.
3 yufkanın üzerine yoğurt ve sıvı yağı karışımı sürülerek üst üste yayılır.
Yufka önce dörde bölünür, daha sonra her parça tekrar üç e bölünür. İçlerine malzeme konularak sigara böreği gibi sarılır. Akşamdan buzluğa konulur.
Ertesi gün veya pişirileceği zaman, yufkalar 1-2 dakika suya batırılır, sonra havluya çıkarılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür 200 dece fırında pişirilir.
Sıcak, sıcak servis yapılır. Soğuyunca çıtırlığı azalabilir.


KADINBUDU KÖFTE



Malzemeler:
500gr dana kıyma
2 orta boy soğan
3 çorba kaşığı pirinç
3 yumurta ( 1 tanesi köfte harcına, 2 tanesi köfteyi kızartmak için kullanılacak)
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı kızartmak için ayçiçek yağı
Tuz, karabiber
Galeta unu
Yapılışı:
Pirinç yıkanır, bir su bardağı sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir.
Rendelenmiş soğan ve kıymanın yarısı hafif kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.
Haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğurulur.
Yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp, oval ve yassı köfteler yapılır. (Köftelere şekil verilmesinde zorlanılıyorsa, buzdolabında beklettikten sonra şekil verebilirsiniz.)
Önce çırpılmış yumurtaya ,sonra galeta ununa batırılıp kızgın yağda kızartılır. Fazla yağını çekmesi için kağıt havlu serilmiş tabağa alınır. Patates kızartması ve  pilav eşliğinde servis yapılır.

KURU KÖFTE


MALZEMELER :
500 gr köftelik kıyma
3 dilim bayat ekmek içi
1 adet kuru soğan
1 Yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon,  karabiber, pul biber
3-4 diş sarımsak
Arzu edilirse yarım demet  maydanoz
Tuz
YAPILIŞI :
Kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, ıslatılıp sıkılmış ekmek ve diğer malzemeler karıştırılıp iyice yoğurulur.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.
Kızgın tavada az yağda kızartılır.


ÇÖREK OTLU TUZLU KURABİYE


Malzemeler:
250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay  bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 cay bardağı çörek otu(isteğe göre değişir)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 yumurta (sarısı üzerine, akı içine kullanılacak)
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
Bütün malzemeler yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğurulur.
Hamurdan parça koparılarak yaklaşık 5 cm genişliğinde uzun rulo yapılır ve üzeri merdane ile düzleştirilir.
Baklava deseni gibi verev parçalar kesilir.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir.

ISPANAKLI KURABİYE

















MALZEMELER:
125 gr yumuşak margarin,
2 yumurta (1 yumurtanın akı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı şeker,
1 çay bardağı nişasta,
1 paket kabartma tozu,
1 çay bardağı çiğ ıspanak püresi,
1 paket vanilya,
3 su bardağı un,
YAPILIŞI.
Ispanak yaprakları çiğ olarak rondoda püre haline getirilir.
Margarin ile şeker iyice yoğurulur, daha sonra yumurta ve diğer malzemeler ilave edilir, yumuşak bir hamur elde edilir.
Elde yuvarlak şekil verilir.Yağlanmış tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta akı sürülür ve isteğe göre şeker ve fındık serpilir.
180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir

PORTAKALLI KURABİYE























MALZEMELER.
1 büyük paket yumuşak margarin,
1,5 su bardağı şeker,
1 su bardağı yoğurt,
2 portakal kabuğu rendesi,
1 portakal suyu,
1 yumurta ( sarısı üzeri için),
1 paket kabartma tozu,
Yeterince un
YAPILIŞI.
Portakal kabuğu rendesi, yumurta, şeker ve yağ iyice karıştırılır.
Yoğurt ve portakal suyu eklenir tekrar karıştırılır.
Elenmiş un ve kabartma tozu ilave edilir yoğurularak orta yumuşaklıkta hamur elde edilir.
Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır, avuç içinde yuvarlanır, hafif bastırılır. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir, yumurta sarısı sürülür, 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.


ANNE KURABİYESİ



















MALZEMELER.
1 su bardağı şeker,
50 gr yumuşak margarin,
1 çay bardağı zeytinyağı,
3 yumurta ( 1 yumurta sarısı üzerine ayrılacak),
1/2 su bardağı yoğurt,
1 tatlı kaşığı mahlep,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Alabildiği kadar un,
YAPILIŞI:
Un dışındaki malzemeler yoğurma kabının içinde iyice karıştırılır.
Elenmiş un ilave edilir, orta yumuşaklıkta hamur elde edilinceye kadar un eklenir.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır avuç içinde yuvarlatılır ve hafif bastırılır. Yağlanmış veya fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, arzuya göre şeker veya fındık da serpilir. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir

LOR PEYNİRLİ KURABİYE



















Malzemeler:
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta ( bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın)
1  çay bardağı zeytinyağı
3 su bardağı un
5-6 dal maydanoz
1 çay bardağı kadar lor peyniri
1 Kabartma tozu
Susam, çörek otu
Yapılışı:
Kurabiyeyi yapacağımız kabın içinde sıvı yağ, ince kıyılmış maydanoz, yoğurt, yumurtalar ( bir yumurtanın sarısını üzerine sürmek için ayırın) lor peyniri çatal ile ezilerek karıştırılır.
Elenmiş un ve kabartma tozu eklenir ve yoğrulur.
Yumuşak ve ele yapışmayan hamur elde edilir.Lor’un tuzuna göre tuz eklenir.
Elimiz ile hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır, avuç içinde yuvarlatılır fırın kağıdı serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörek otu serpilir 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

KIZILCIK ŞURUBU






















Malzemeler:
2 kg olgun kızılcık,
1 kg şeker,
1 limon suyu,
Yapılışı:
Kızılcıklar yıkanır ezilir süzgeçten geçirilir.
Şeker ve limon suyu ilave edilerek karıştırılır. İstenilen oranda sulandırılarak ikram edilir.

VİŞNE ŞURUBU




















Malzemeler:
1 kg vişne,
1 kg şeker,
1 limon suyu,
Yapılışı:
Vişneler bol suda yıkadıktan sonra suyun altında saplarından ve çürük vişnelerden ayıklanır ve süzülür.
Tencereye bir kat vişne, bir kat şeker olmak üzere yerleştirilir.
Ara sıra karıştırılır ve bu sırada limon suyu ilave edilir.1 gece suyunu salması için bekletilir.
Tel süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilirken çekirdekleri ayıklanarak ayrı bir kaba alınır.
Çekirdekli kabın içine az miktarda su konulur karıştırılır. Karıştırarak yıkanmış çekirdeklerin suyu posaya azar azar dökülür ve posanın süzgeçten iyice geçirilmesi sağlanır.
Süzgeçten geçen şurup şişelere doldurulur buzdolabına kaldırılır. Kullanırken 3-4 katı su ile sulandırılarak içilir.