Lezzetli Yemek Tarifleri

KUPTA MUHALLEBİLİ KADAYIF




Malzemeler;
300 gram kadayıf (buzlukta bekletelim ki parçalamak kolay olsun)
4 yemek kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Muhallebisi için:
1 kg süt
4 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 yumurta
2 kahve fincanı şeker
1 paket vanilya
1 paket toz krem şanti

 YAPILIŞI;
Öncelikle bu malzemeler (ceviz hariç) büyük bir teflon tencerede yakmadan iyice kavrulur.
Kavururken kadayıflar topaklanıyorsa telaş edilmez.
Kısık ateşte sabırla karıştırarak kavrulur.
Rengi dönüp istediğimiz hale gelince cevizi ekleyip altın kapatılır.
Muhallebi için;
Krem şanti hariç tüm malzeme karıştırılır.
Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
Muhallebimiz soğuyunca krem şanti eklenip çırpılır.
İster resimdeki gibi ister büyük borcama tatlımız bir sıra kadayıf bir sıra muhallebi olarak yayılır.

Muhallebi soğumadan dökülmemeli, kadayıfı yumuşatabilir.

SARAY LOKUMU



Malzemeler;
1 paket vanilya
1 su bardağı un
1 litre süt
1 paket krem şanti
1,5 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı margarin
Üzeri ve kenarları için;hindistan cevizi
 YAPILIŞI;
Süte şeker ve unu ekleyip hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirilir.
Vanilya, margarin ilave ederek karıştırmaya devam edilir ve ocaktan alınır.
Soğumadan blendırdan geçirilir ve ani olarak hazırlanan tepsiye (tepsiye 1 parmak kalınlığında Hindistan cevizi sermiş olun) muhallebi dökülür.Muhallebinin üzerine de  hindistan cevizi dökülür (kaşık kullanmadan ve muhallebi soğumadan çünkü soğuyunca donuyor)
Yaklaşık üç saat kadar bekledikten sonra üzerine krem şanti sürülür.
İlk önce tepsinin enine doğru kesilir. Sonra boyuna göre kesilir.(8-10 parçaya bölün isteye göre)
Bölünen parçalar rulo halinde sarılıp, kenarları da hindistan cevizine bulanıp tepsiye dizilerek servis yapılır.
Afiyet olsun
12-incir Uyutması
Malzemeler;
400 ml süt
100 gram kuru incir
2 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI;
Süt ısıtılır. Şeker koyup karıştırılır.
İncirler minik doğranır.
Sütün sıcaklığı parmağımızla dayanacağımız gibi olunca incirler ilave edilir ve robottan çekilir.
Kaselere koyup streçle kapatılır ve üzerileri kalın bir bezle örtülür.
3-4 saat bekletip dolaba koyulur.

Soğuk servis yapılır.

SUPANGLE



























Malzemeler;
4 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
5-6 tatlı kaşığı kakao
yarım su bardağı un
1 adet yumurta
1 paket bitter çikolata
kaselere veya kuplara koymak için 2-3 dilim kek
 YAPILIŞI;
4 su bardağı sütün içine 1 yumurta kırılıp iyice mikserle çırpıldıktan sonra un, kakao ve şeker eklenir.
Karışımı tencereye döküp sürekli karıştırarak orta hararetli ateşte pişirilir.
Kaynamaya yakın şeker ve bitter çikolata katılarak 1-2 dakika daha karıştırılır.
Kaselerin ve ya kupların dibine kek parçaları konularak sütle ıslatılır üzerine supangle eşit ölçülerle koyularak servis yapılır.

Üstünü süslemek için ceviz, Antep fıstığı yada hindistan cevizi dökülebilir, istediğiniz meyve konabilir.

ŞEFTALİ SOSLU MUHALLEBİ



Malzemeler;
2,5 su bardağı süt (kıvamına göre arttırabilirsiniz)
5 yemek kaşığı pirinç unu
5 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
Şeftali sosu için;
2 adet orta boy şeftali
1 yemek kaşığı patates nişastası
4 yemek kaşığı toz şeker
1  kahve fincanı su
Süslemek için:
Antep fıstığı ya da arzu ettiğiniz bir malzeme

 YAPILIŞI;
Tencereye süt konur.
Pirinç unu ve şeker ilave edip orta ısıda sürekli karıştırarak pişirilir.
Koyulaşmaya başladığında vanilya ilave edip ocağın altı kapatılır.
Diğer tarafta şeftaliler küp küp doğranır ve bir tencereye konur.
Su ve toz şeker ilave edip kısık ateşte pişirilir.
Sos kaynamaya başladığında, nişasta biraz su ile sulandırılarak şeftalilere eklenir.
Bir iki taşım daha kaynatıp ocağın altı kapatılır.
Şeftali sosu blenderdan geçirilir.
Muhallebi de blenderdan geçirilip kuplara paylaştırılır.
Biraz dinlendikten sonra şeftali sosu da konur.

1-2 saat buzdolabında bekletilir ve servis için istenilen şekilde süslenir.

KARADUTLU PANNA COTTA



























 Malzemeler;
2 bardak süt
2 paket krem şanti
1 tatlı kaşığı nescafe
1 paket negro
1 paket kakaolu bisküvi
çikolata

 YAPILIŞI;
İki bardak süt, iki paket krem şantiyle çırpılır.
İçine bir tatlı kaşığı nescafe, iri ufalanmış bir paket negro, bir paket kakaolu bisküvi ve ceviz koyup karıştırılır.
istenilen şekilli bir kapta dolapta 1 gece bekletilerek dondurulur.
Üstüne de kakao serpilir yada çikolata rendelenir.

Soğuk servis edilir.

KOLAY PARFE


 Malzemeler;
2 bardak süt
2 paket krem şanti(1 kutu)
1 tatlı kaşığı nescafe
1 paket negro
1 paket kakaolu bisküvi

 YAPILIŞI;
İki bardak süt, iki paket krem şantiyle çırpılır.
İçine bir tatlı kaşığı nescafe, iri ufalanmış bir paket negro, bir paket kakaolu bisküvi ve ceviz koyup karıştırılır.
istenilen şekilli bir kapta dolapta 1 gece bekletilerek dondurulur.
Üstüne de kakao serpilir yada çikolata rendelenir.
Soğuk servis edilir.

ÇİKOLATA KREMALI KEK






Malzemeler;
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağından bir parmak eksik süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
3 yemek kaşığı nutella
2 yemek kaşığı kakao
2 su bardağı silme un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzeri için:
1 paket hazır çikolatalı glazür (isteğe bağlı)
Süsleme şekerleri vs.

YAPILIŞI;
Yumurtaların sarıları ve akları ayrı kaplara ayrılır.
Şekerin yarısıyla yumurta akları mikserin yüksek devrinde şeker eriyip yumurta akları köpürene kadar çırpılır.
Şekerin diğer yarısı yumurta sarılarının olduğu kaba alınır.
Şeker eriyene kadar çırpılır.
Sırasıyla sıvı yağ ve süt eklenip tekrar çırpılır.
Sonra un, kakao, kabartma tozu ve vanilya ilave edip pürüzsüz hale gelene kadar çırpılır.
Nutella ilave ederek karıştırılır.
Yoğun kıvamlı bir harç elde edilir.
İyice köpürmüş olan yumurta akları bu harca ilave edilir.
Spatula yardımı ile çok yavaş bir şekilde alttan üste karıştırılır.Yumurta aklarını söndürmemeye özen gösterilir.
Kalıbın sadece alt kısmı yağlanır ve kenarları yağlanmaz.
Çok kabaran bir kek olduğu için fırından çıkınca çökmesi istenmez.
170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Fırından çıkıp ılınınca kenarlarından ayırarak kalıptan çıkarılır ve servis tabağına alınır.
Üzeri isteğe göre süslenir.


KAKAOLU SULTAN SARMASI




















Malzemeler;
4 su bardağı ile süt
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı  un
4 yemek kaşığı kakao
1 çorba kaşığı tereyağı
1 vanilya
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt (krem şanti için)
Hindistan cevizi

YAPILIŞI;
Dikdörtgen bir borcama bol Hindistan cevizi serpilir ve kenarda bekletilir.
Süt,un,şeker,kakao bir tencerede muhallebi gibi olana dek pişirilir.
Tereyağı ve vanilya da eklendikten sonra mikserde 4-5 dk çırpılır.
Hindistan cevizi serptiğimiz tepsiye ince bir şekilde dökülür.
Üzeri ıslak kaşıkla düzeltilir ve ılıyınca buzdolabında 2-3 saat bekletilir.
Krem şanti tarifine göre hazırlanır ve muhallebinin üzerine dökülür.

Buzdolabında 1 gece daha  bekletildikten sonra servis yapılabilir.

KAKAOLU RULO PASTA


























 Malzemeler;
 Pandispanyası için:
 4  adet yumurta
 1 su b. şeker
 1,5 su b. un
 1 paket vanilya
 1 paket kabartma tozu
 4-5 çorba kaşığı kakao

 Krema için :
3 Su bardağı süt
2 Çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
2 yumurta sarısı

YAPILIŞI;
Kremanın Yapılışı :
Vanilya hariç tüm malzemeler bir tencereye konur.
Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir.
Karışım kaynamaya başlayınca,bir iki kez karıştırıp,vanilya eklenip ocağın altı kapatılır.
Karışım ılınıncaya kadar ara  ara karıştırarak kabuk tutması önlenir.
Pandipanya Yapılışı:
Yumurta ile şeker çırpılır.
Kalan mazlemeler  eklenip karıştırılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.
Hamur kağıdın üzerine yayılıp 180C derece fırında pişirilir.Kekimiz fırından çıktıktan sonra çok soğumadan ılıkken krema üzerine dökülüp rulo şekli sarılır.
Dolapta  1-2 saat dinlendikten sonra kesip servis yapılabilir.

SÜTLÜ İRMİK TATLISI





















 Malzemeler;
9 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı hindıstan cevizi
1 litre süt (5 bardak)
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı margarin
 YAPILIŞI;
İrmik, şeker ve süt tencereye alınıp güzelce karıştırarak pişirilir.
Kaynamaya yakın vanilya ve margarin ilave edilir.
Koyulaşmaya başladıktan sonra ocağın altı kısılıp 2 dakika daha kaynatılır ve ocaktan indirilir.
Tüm bu aşamalarda sürekli karıştırmaya dikkat edilir ki tatlınız dibine tutmasın.
Ocaktan indirince hindistan cevizini ekleyip karıştırmaya devam edilir.
İsteğe bağlı kaselere doldurarak kasede veya tepsiye döküp dilimlenerek servis edilir.



MİNİ CHESECAKE(Böğürtlenli)



Malzemeler;
Tabanı için:
1 paket yulaflı bisküvi
50 gram tere yağı
Kreması için:
400 gr labne peyniri
yarım bardak şeker
1 paket vanilya
200 ml sıvı krema
2 yumurta
2 dolu yemek kaşığı nişasta
Sosu için:
1 bardak böğürtlen(çilek veye ahududu da olabilir.)
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı nişasta
isteğe göre hazır böğürtlen sosu da kullanılabilir.

 YAPILIŞI;
Tabanı için tere yağı eritilip rondoda çekilmiş bisküvi ile güzelce karıştırılır.
Silikon yada kağıt cupcake kalıplarına eşit olarak paylaştırılarak çay bardağının altıyla güzelce ezilir.
Dolapta en az 20 dakika bekletilir.
Krema için labne ve şeker el ile çırpılıp krema ve nişasta eklenir.
Son olarak vanilya ve sırayla tek tek yumurtalar eklenip karıştırılır. (Mikser kullanmıyoruz)
Dolaptan çıkarılan kalıpların içine eşit miktarda pay edilir. (üstünde hafif boşluk kalmalı)
175 derece önceden ısıtılmış fırında (20 dakika kadar) pişirilir. (soğudukça kıvam alacak, beyaz diye pişmedi sanmayın)
Fırından çıkarmadan kapağı açık şekilde 1-2 saat soğumaya bırakılır.
Soğuyunca sosu dökülüp buz dolabında soğutulur (ne kadar soğursa o kadar güzel olur)
Sos için, sos malzemeleri karıştırılıp pişirilir ve blenderdan geçirilir.
Ayrıca fırında pişerken fırının başka bir rafına bir kap su koyun ki cheesecakeniz çatlamasın.


LİMONLU CHESECAKE




















Malzemeler;
Taban için:
1 paket ülker saklıköy ve ya eti burçak (125 gr)
100 gr tere yağı (eritilmiş)
1 kahve fincanı fındık
Krema için:
600 gram labne (mümkünse ülker içim)
6 yemek kaşığı şeker
2,5 yemek kaşığı tepeleme nişasta
200 ml krema
3 yumurta
1 paket vanilya
Limon sosu için:
2 limonun suyu
2 cay bardağı su
2 yemek kaşığı tepeleme nişasta
3 yemek kaşığı şeker
YAPILIŞI;
Öncelikle bisküvi ve fındık rondoda güzelce çekilir.
Erimiş tereyağıyla güzelce karıştırılıp kelepçeli kalıbın en altına düzgünce bastıra bastıra yayılır ve en az 40 dakika dolapta beklemeye alınır (veya buzlukta 20 dakika)
Kremamız için labne ve şeker çırpma teliyle güzelce karıştırılır. (Krema yapılırken fazla çırpmamak gerek, malzemelerin karışması yeterli)
Nişasta, vanilya, 1 limon kabuğu rendesi eklenir ve karıştırılır.
Yumurtalar tek tek eklenip karıştırılır.
Dolaptan çıkardığımız kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35 dakika pişirilir. (Kremamızın ortası sallanıyor olmalı, size cıvık gelebilir ama asla 40 dakikadan fazla pişirmeyin, soğudukça kıvam alacaktır)
Piştikten sonra fırın kapağı yarım açık bırakılır, içinde yavaş yavaş (1-2 saat) soğumalıdır.
Limon sosumuz için, sos malzemelerini karıştırıp kıvam alana kadar kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirilir.
Ocaktan alıp karıştıra karıştıra soğutulur.
Kalıbın en üstüne sosu döküp hızlı bir şekilde düzeltilir, çünkü çabuk donmaktadır.
Bu şekilde buzdolabında 1 gece mutlaka bekletilmelidir.
Ertesi gün cheesecakemiz servise hazırdır.


ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA




Malzemeler:
500 gr.taze bakla
1 adet kuru soğan
1/2 demet dereotu
1 yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kesme şeker
Tuz
Su
YAPILIŞI:
Baklalar ayıklanıp,uzunluklarına göre ikiye ya da üçe bölünür.
1 yemek kaşığı un ilave ettiğimiz suda 20 dakika bekletilir.
Zeytinyağı ve yemeklik doğradığımız kuru soğan tencereye alınır.
Soğanlar pembeleşince suyunu süzdürdüğümüz baklalar eklenir.
Baklalar sararınca tuzu,şekeri ve üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar pişirilir.
Ocağın altını kapatınca ince ince kıyılan dereotu eklenir.Afiyet olsun.

IŞTIR YEMEĞİ



MALZEMELER:
250 gr ıştır otu(yabani ıspanak)
1 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 orta boy soğan
Tuz ve pul biber
YAPILIŞI;     
Soğan küçük küp küp doğranır
Sıvı yağda tavada pembeleşene kadar kavrulur
İnce doğranmış ıştırlar eklenir
2 su bardağı sıcak su eklenir
Yıkanmış pirinç ve bulgurlar eklenir.Ocağın altı kısılır.
Suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir
İsteğe bağlı olarak üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür ve pul biber atılarak servis edilir.
NOT:Trakya bölgesinde yapılır.



İŞMİKLİ BİBER TURŞUSU KAVURMASI




 MALZEMELER:
1/2 kg. yeşil biber turşusu
250 gr ekşimik
tuz
2-3 yemek kasığı sıvı yağ
YAPILIŞI;
Yağ tavaya konur
Biberler ayıklanıp küp, küp doğranır
Kızgın yağa atılır ve kavrulur
Tuzu atılır
Ateşten alınacağına yakın ekşimik atılır ve karıştırılır
Tabağa alınır ve kırmızı pul biberle süslenerek servis edilir. 
NOT:İşmik,yoğurdun pişirilmesiyle yapılır.

MEYHANE PİLAVI



Malzemeler;
Yarım kilo bulgur
2 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar tuz
3 bardak et suyu veya su
2 adet soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
Yarım demet maydanoz
 YAPILIŞI;
Bir tencereye margarin ve sıvı yağ konur.
Çok küçük kıyılmış soğan ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.
Sonra yıkanmış bulgur katıp 8-10 dk kavrulur.
Üzerine ay şeklinde doğranmış domatesler,sivri biberler ,et suyu ve tuzu koyup bir karıştırılır.
Kapağı kapatılıp pişmeye bırakılır. Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir.
Üzerine kıyılmış maydanoz serpip demlendirdikten sonra servis edilir

ALİ PAŞA PİLAVI



Köfteler için Malzemeler
200 gr. kıyma
1 diş sarımsak
1 adet soğan
Tuz
Karabiber

Pilav için Malzemeler
2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı et suyu
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuru  üzüm
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI;
Soğan rendelenir. Kıyma, soğan, sarımsak, tuz ve karabiber yoğurulup fındık büyüklüğünde köfteler hazırlanır.
Köfteler yağsız tavada kızartılır.
Pilav tenceresine fıstıklar konur ve kavrulur.
Tereyağı tencereye eklenip eritilir. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçler ve bir tutam tuz ilave edip kavrulur.
Et suyu, köfteler, üzüm, tuz, karabiber pirince eklenir. Bir tur karıştırıp kapağı kapatılır.(İsteğe göre köfteler pişerken değil de pilav piştikten sonra katılıp karıştırılabilir.Bir miktar da servis için üstüne koymak için ayrılır.)
Suyunu çekinceye kadar pişirilip, demlendirilir. Sıcak servis edilir.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BARBUNYA



Malzemeler;
2 su bardağı ayıklanmış barbunya
1 adet kuru soğan
1-2 adet yeşil biberi
1 adet havuç
1 adet patates
1 domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI;
Öncelikle barbunyalar ayıklanıp tencereye konur ve üzerine su eklenerek 15 dakika haşlanır ve çıkan suyu dökülür.(barbunyaların kara suyunu çıkarmış oluruz)
Soğan yemeklik doğranır ve zeytinyağında kavrulur.
 Biberler yemeklik doğranır ve soğanlara eklenerek kavrulur.
Salçalar eklenir, domates,havuç ve patates  tavla zarı şeklinde doğranarak tencereye konur. Biraz çevrilir ve en son suyunu süzdüğümüz barbunyalar eklenir.

 Üzerini geçecek kadar su eklenerek pişmeye bırakılır. Tuzu eklenerek soğuk yada sıcak servis yapılır. Afiyet olsun…

YOĞURT ÇORBASI




Malzemeler:
250 gram yoğurt,
1 çorba kaşığı un,
2 çorba kaşığı yağ,
1,5 litre et suyu,
yeterince tuz,
isteğe göre nane ve kırmızıbiber.
YAPILIŞI;
Un ile yağ uygun büyüklükte bir tencereye konur. Kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayrı bir kapta iyice çırpılan yoğurt, yağ ve un karışımına ilave edilir. Birkaç defa karıştırılıp önceden hazırlanan et suyuna ilave edilir ve devamlı olarak karıştırılır. İstenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir. Ateşten indirdikten sonra, hazır olan çorbanın üzerine kırmızıbiber ile yağ gezdirilerek kuru nane serpilip servis yapılır.

ŞAFAK ÇORBASI



Malzemeler;
8 bardak et suyu
2 çorba kaşığı un
2 kaşık tereyağı
4-5 adet olgun domates veya 2 kaşık konserve domates salçası
1 bardak süt
1 yumurta sarısı
Tuz
YAPILIŞI;
1- Yağ ile un hafif pembe kavrulur.
2- Sulandırılmış konserve salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır.
3- Karıştırılarak 1- 2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa süzgeçten geçirilir.
4- Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek saatinden 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır. Ateş kapatılır.

Not: Et suyu yerine hazır paket et veya tavuk suyu da katılabilir.