Lezzetli Yemek Tarifleri

VİŞNE SUYU


Malzemeler:
2 kg vişne
6-7 su bardağı su
3-4 su bardağı şeker
YAPILIŞI:
Vişneler yıkanarak sapları ayıklanır.Çekirdekleri çıkarılmaz.Büyük bir tencereye konur.Üzerini geçecek kadar su eklenir.
Vişneler yumuşayana kadar kaynatılır.
Süzgeçten geçirilir.Tencereye konur.Şeker ilave edilerek tekrar kaynatılır.
Sıcak olarak cam kavanozlara doldurularak kapakları kapatılır.
Üzeri örtülerek soğuması ve kapakların tutması için bir gece bekletilir.Soğuduktan sonra kapakları kontrol edilir.Tutmuş ise buzdolabı dışında serin bir yerde 5-6  ay tazeliğini koruyarak bekleyebilir.Tutmayanlar ise bozulmadan  hemen tüketilmelidir.
NOT:Bu tariften 2 litrelik kavanozu dolduracak kadar meyve suyu çıkıyor.Ben konsantre olarak kullanmak istediğimden fazla su katmıyorum.Böylece az kavanoz kullanıyorum.Açınca 1 kavanozu sulandırıp 2 kavanoz elde ediyorum.

KAYISI SUYU


Malzemeler:
2 kg kayısı
3 su  bardağı su
1 su bardağı toz şeker
YAPILIŞI:
Kayısılar yıkanıp çekirdekleri çıkarılır.
Kayısılar kolay yumuşasın diye doğranır.
Büyük bir tencereye konarak üzerine su eklenir.Ocakta kayısılar iyice yumuşayana kadar pişirilir.
Ocaktan alınıp süzgeçten geçirilir.Süzülen kayısı suyu tekrar tencereye konur.Üzerine isteğe göre su ve şeker ilave edilerek bir taşım yine kaynatılır.Kıvamı koyu istenirse tekrar su eklenmeyebilir.
Sıcak olarak temiz cam kavanozlara doldurularak kapakları kapatılır.Üzeri örtülerek soğuması ve kapakların tutması için bir gece bekletilir.Soğuduktan sonra kapakları kontrol edilir.Tutmuş ise buzdolabı dışında serin bir yerde 5-6  ay tazeliğini koruyarak bekleyebilir.Tutmayanlar ise ekşimeden hemen tüketilmelidir.

DONDURUCUDA ASMA YAPRAĞI(Kışlık)


Malzemeler:
2 kg. asma yaprağı(Trakya-yapıncak üzüm yaprağı)
3-4 lt.su
10 adet Buzdolabı poşeti
YAPILIŞI:
Asma yaprakları bol suda iki kez yıkanır.Suyu süzülür.
Geniş bir tencereye su koyup kaynatılır.
Yıkanmış yapraklardan 15-20 adet alınarak sıcak suya atılır.Yaklaşık 1 dakika alt üst edilerek renginin sarıya dönmesi sağlanır.Su içinde fazla tutulmamalıdır.Dondurucudan çıkınca parçalanır.Kevgirle suyu süzülerek süzgece çıkarılır.
Yapraklar bitene kadar bu şekilde yapılır.Süzgeçte suyu süzülen yapraklar bir tepsiye yayılarak soğuması sağlanır.
Soğuyan yapraklar istenilen miktarlarda buzdolabı poşetlerine konarak dondurucuya kaldırılır.(Ben 2 kg yapraktan 10 poşet yaptım.Yani 10 kez bunlardan sarma yapabilirim.)
Kışın istenilen zaman dolaptan çıkarıp tezgah üzerine bırakılır.Bu arada iç malzemesi hazırlayana kadar yıkanıp pişmiş yapraklar çözünmüş olur.Ve kısa sürede sarma yapılır.

NOT:Ben sarma harcını da çok az pişmiş olarak yaptığımdan bu şekilde pişmiş yapraktan sarma daha çabuk pişiyor,yapraklar sert kalmıyor ve daha lezzetli oluyor.Herkesin tercihi farklı olabilir.

SOSLU KABAK ÇİÇEĞİ KIZARTMASI


Malzemeler:
8 adet kabak çiçeği
Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için:
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
Maden suyu
Tuz
İçi için:
Kaşar peyniri
Servis için:Yoğurt
YAPILIŞI:
Kabak çiçeklerinin alt tarafında  olan kılçıkları temizlenir.İçindeki tohumu çıkartılır.Su dolu kabın içine atılarak yıkanır.Süzgeçe çıkarılıp suyunun süzülmesi için dik konarak  bekletilir.
Bu arada sosu hazırlanır.Geniş bir kabın içine yumurta kırılıp çırpılır.Üzerine yoğurt,un,tuz ve azar azar maden suyu eklenir.Koyu boza kıvamında olması gerekir.
Kızartma tavasına sıvı yağ konur.
Suyu süzülen çiçeklerin içine İnce parmak şeklinde kesilen kaşar peynirleri konarak yapraklar kapatılır.
Çiçekler sosa batırılarak kızgın yağa konur.Her iki yüzü kızarana kadar kızartılır.
Peçete konulmuş tabağa çıkarılarak fazla yağı aldırılır.
Ilık olarak yoğurt ile birlikte servis edilir.

SARI KANTARON YAĞI


Malzemeler:
2 bağ sarı kantaron(Kuru veya yeni toplanmış olabilir)
Zeytinyağ
Yarım litrelik cam kavanoz
Tülbent veya kağıt peçete
Lastik
YAPILIŞI:
Yarim litrelik temiz bir kavanoza yıkanıp iyice kurutulan sarı kantaron çiçekleri sıkıca doldurulur.
Üzerini örtecek kadar sızma, yoksa normal zeytinyağı konur.
Kavanozun ağzı  tülbent veya kağıt peçete ile örtülerek üzerine lastik geçirilir..Bu şekilde 5 gün güneş gören bir yere konarak mayalanması sağlanır.
5 gun sonra kavanozun kapağı  kapatılıp yine güneş gören bir yerde 40-45 gün bekletilir.
Güneşi ya sabahtan veya öğleden sonra görecek şekilde bir yere konur.
Bütün gün güneşte kalmamalıdır.Arada çalkalanmalıdır.
45 gün bitiminde tülbentten veya süzgeçten geçirilerek süzülür. Rengi koyu kırmızı  olmalıdır.
Güneş  görmeyen tercihen koyu renkli bir şişede(benim tercihim cam şişe)saklanır.2-3 yıl kullanılabilir.

KABAKLI KARIŞIK TURŞU


Malzemeler:
4-5 küçük  boy salatalık
3-4 küçük  boy  kabak
3-4 tatlı kıl biber
1 adet havuç
1 kuru soğan
10 diş sarımsak
1 litre su
2 yemek kaşığı tepeleme salamura tuzu
2 yemek kaşığı toz şeker(1 kavanoza 1 kaşık)
2 kahve fincanı elma sirkesi(1kg.lık  her bir şişe için 1 kahve fincanı)
1 litrelik 2 kavanoz
YAPILIŞI:
Bir tencerede su ile salamura tuzu kaynamaya bırakılır.
Kabak,salatalık,biberler yıkanarak iri halkalar şeklinde kesilir.
Havuç soyulup ince halka şeklinde kesilir.
Soğan ve sarımsaklar soyulur.
Soğan dörde bölünür.2 parçası bir kavanoza konur.3 adet sarımsak da aynı kavanoza soğanın üzerine eklenir.Diğer kavanoz da aynı şekilde 2 parça soğan ve 3 adet sarımsak ile doldurulur.Kabak,salatalık,biber ve havuçlar  kavanozlara eşit miktarda yerleştirilir.
Dolan her bir kavanoza 1 yemek kaşığı şeker ve 1 kahve fincanı  sirke konur.
Kaynamış olan tuzlu su sıcak olarak kavanozlara dökülür.Sıcakken kapak sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
Bir gece böyle kalıp soğuması beklenir.Ertesi gün çevrilip kapağının tutup tutmadığı kontrol edilir.Tutmuşsa 1 yıl süre ile açılmadan bekleyebilir.Yaklaşık 2 hafta sonra yenilecek kıvama gelir.Afiyet olsun.
NOT:Alttaki resim bir saat sonra sararmaya başlayan turşunun görüntüsüdür.

MEYVELİ PARFE


Malzemeler:
2 adet Halley
1 paket kakaolu kremalı bisküvi
1 portakal
2-3 kayısı
2-3 çilek
1 kivi                                           
1adet krem şanti paketi(1kutunun içinde 2 adet)
1 su bardağı süt
ceviz
Süslemek için:kiraz
YAPILIŞI:
Geniş bir kapta krem şanti ve süt karıştırılarak hazırlanır.
Meyveler küçük küp şeklinde kesilir.
Hallay bıçakla küp şeklinde kesilir.Bisküviler de iri parçalanır.
Tüm malzemeler krem şanti ile karıştırılır.
Bir kabın içine poşet yerleştirilir.İri parçalanmış ceviz kabın içine alta yayılır.
Karışım,cevizlerin üzerine dökülerek  düzleştirilir.
Derin dondurucuda 1-2 saat bekletilir.
Dolaptan çıkan kap, ters çevrilerek başka bir kaba aktarılır.
Kiraz ile süslenerek servis edilir.

NOT:İç harcına sevdiğiniz farklı meyveler kullanılabilir.Süslemek için de aynı şekilde farklılık olabilir.

BAKLA KAVURMASI


Malzemeler:
500 gr taze bakla
2 orta boy  kuru soğan
1/2 demet dereotu
1 yemek kaşığı un
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kesme şeker
Su
Tuz
YAPILIŞI:
Baklalar ayıklanır ve yıkanır.(Taze fasulye gibi kenarlarından kılçıkları ayrılmalıdır)
İstenilen boyda kesilerek hazırlanır.
Geniş bir kaba su konur.1 yemek kaşığı un ilave edilerek baklalar suda 15 dakika bekletilir.
Zeytinyağı ve yemeklik doğranılan kuru soğanlar tencereye alınır.
Soğanlar pembeleşince suyu süzülen baklalar eklenir.
Baklalar bir iki çevrilip sararınca  tuz,şeker ve üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
Kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar fazla karıştırmadan pişirilir.
Ocağın altı kapatılınca ince ince kıyılan dereotu eklenerek karıştırılır.
Ilık veya soğuk olarak, üzerine yoğurt dökülerek servis edilir.

CEVİZLİ İRMİK HELVASI


Malzemeler:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı(türk kahvesi) sıvı yağ
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı iri parça ceviz içi
1 yemek kaşığı kıyılmış ceviz içi(süslemek için)
1 su bardağı kadar toz şekeri(isteğe göre biraz azaltılabilir)
1 su bardağı süt veya su
YAPILIŞI:
Tencereye tereyağ ve sıvı yağ konarak ısıtılır.
İrmik eklenir.Karıştırılarak  kavrulmaya devam edilir Rengi dönmeye başlamadan cevizler eklenir.İrmiğin rengi dönene kadar yavaş yavaş kısık ateşte kavrulur. Ayrı bir tencerede su ve şeker karıştırılarak ısınması için ocağa konur.
Şeker eriyinceye kadar karıştırılır ve ılık olarak ocakta bekletilir.
İrmikler kahverengiye dönünce  şerbet karışımı üzerine dökülür.
İrmikler şerbeti çekinceye kadar karıştırarak pişirilir.
Ocak kapatılır.Tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
Dinlenen irmik helvası cevizle süslenerek servis edilir.

SÜTLÜ TAZE BAKLA ÇORBASI


Malzemeler:
250 gr taze bakla
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
3 su bardağı et ya da tavuk suyu
2 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı un
Tuz, karabiber,pul biber
4-5 dal dereotu
 YAPILIŞI
Baklaların sapları ayıklanıp varsa kılçıkları temizlenir.Bol suda yıkanır.
İnce ince doğranır.
Soğan yemeklik küçük, sarımsaklar da ince doğranır.
Soğan, sarımsak, bakla ve yağ bir tencerede karıştırılarak 4-5 dakika kavrulur. Et veya tavuk suyu eklenerek baklalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sütü ilave edip karıştırılır.
Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak kaynayıncaya  kadar pişirilir.
Diğer taraftan, yoğurt, yumurta sarısı ve un bir kasede çırpılır. Kaynayan çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alıp sosa ilave ederek sosun ılık hale gelmesi sağlanır
Tencerenin altı kapatılır.
Ilık sos çorbayı karıştırarak  ilave edilir.Bir taşım kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir.
Servis ederken üzerine kıyılmış dereotu ve pul biber serpilir. Sıcak olarak servis edilir.

SARIMSAK ÇAYI


SARIMSAK ÇAYI
Malzemeler:
2 su bardağı su
3 diş sarımsak
Çeyrek Limon suyu
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil(yoksa kuru olabilir)
YAPILIŞI:
Rendelenmiş zencefiller  kaynamaya başlayan suda 5 dak.kaynatılır.
Sarımsaklar ezilererek içine atılır ve ocak kapatılır.
İstenirse  limon sıkılabilir yada dilim şeklinde içine atılır.
Demlenmesi için yaklaşık 7-8 dakika kadar bekletilir.
Birer büyük fincan olmak üzere  sabah akşam öğün aralarında içilir.
Sarımsak Çayının Faydaları:
Genellikle güçlü kokusu sebebiyle yemekten sakındığımız sarımsağın, saç bakımından kalp hastalığı riskini düşürmeye kadar çok fazla yararı bulunur.
Sarımsak aynı zamanda doğal bir antibiyotiktir. Alerjilere karşı vücudun direncini arttırır, kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olur, yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür. Bu yararları ile farklı kültürlerde senelerdir sağlık problemlerine karşı en çok kullanılan doğal ürünler arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Hazırlaması gayet kolay olan sarımsak çayı ise vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olurken sindirim problemlerine iyi gelir. Ayrıca vücutta yağ yakımını da hızlandırır.

SAÇ TAVA


Malzemeler:
500 gr.Kuşbaşı kuzu eti
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
2 sivri biber
3-4 domates
1 yemek kaşığı salça
1-2 diş sarımsak
Tuz,karabiber,pul biber
1 su bardağı ılık su
YAPILIŞI:
Kuşbaşı doğranmış kuzu eti 5 dakika tencerede kendi halinde piştikten sonra sıvı yağ ilave edilerek  kavrulur.
Sonra ince doğranmış biberi ilave edilir.Bir süre karıştırılarak pişirilir.
Küçük doğranmış domatesler ve sarımsak  ilave edilir. isteğe göre çok az domates salçası eklenir.
Tuz, pul biber, kara biber ve dibi tutmasın diye bir bardak su ilave edilir.
Kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.Sıcak servis edilir.

FIRINDA DOMATES SOSLU KARNABAHAR


Malzemeler:
1 adet karnabahar (tuzlu ve limonlu suda haşlanmış)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
3-4 adet sivri biber
4 adet domates
 Tuz,karabiber,pul biber
1 yemek kaşığı domates  yada biber salçası
1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI:
Yıkanmış ve temizlenmiş karnabaharlar, limonlu ve tuzlu suda fazla yumuşatılmadan haşlanır.Süzülerek soğuk suya çıkartılır ve bekletilir.
Doğranmış sarımsaklar zeytin yağı konmuş tencereye atılır.Tadlarının yağa çıkması için biraz kavrulur.
Küçük doğranmış sivri biber ve domatesler ilave edilir. Domatesler hafifçe pişene kadar karıştırılır.
Salça eklenerek karıştırılır.
Karabiber, pul biber ve tuzu eklenir. Kapağı kapatılıp 10-15 dakika pişirilir.Domates sosu hazırdır.
Tuzlu ve limonlu suda haşlanmış karnabaharlar fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine domates sosu yayılır.
Rendelenmiş kaşar peynirleri en üste serpilir.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Kaşarlar eriyip yemeğin üzeri kızardığında fırından alınır.Sıcak ve ılık servis edilir.


RENKLİ BÖREK


Malzemeler:
5 adet yufka
Islatmak için zeytinyağı ve su karışımı
İç harçlar;
Kıyma,soğan,sıvı yağ ve baharatlar
Haşlanmış patates,soğan,sıvı yağ,baharatlar
Ispanak,sıvı yağ,soğan ve baharatlar
Havuç ve sıvı yağ
Üzeri için:Yumurta sarısı
YAPILIŞI:
Kıymalı harç:Az sıvı yağda ince doğranmış soğan pembeleştirilir.Kıyma ilave edilerek kavrulur.Tuz ve baharatlar eklenerek ocak kapatılır.
Havuçlu harç:Havuçlar rendelenerek az yağda sotelenir.
Patatesli harç:Patatesler haşlanır.Rendelenen patatesler az yağda pembeleştirilen soğanla birlikte sotelenir.Tuz ve baharatlar eklenerek hazır hale getirilir.
Ispanaklı harç:Yemeklik doğranan soğan az yağda pembeleştirilir.Soğanlara kıyılmış ıspanaklar eklenerek sotelenir.
Bir yufka tezgaha yayılır.Üzeri zeytinyağı ve suyla ıslatılır.
Hazırlanan bir iç harcı yayılan yufkanın içine konarak rulo şeklinde sarılır.Diğer 3 yufkaya da sırayla aynı işlemler yapılır.
4 farklı harçla hazırlanan 4 rulo olur. En son kalan yufka da ıslatılıp bu 4 rulo içine konarak tekrar rulo şeklinde sarılır. Büyük bir rulo yapılmış olur. Rulo ortadan ikiye bölünüp  streçleyerek buzdolabına konur.Bir gece dolapta dinlendirilir.Acele ise derin dondurucuya konarak bir saat bekletilir.
Pişirileceği zaman 2 cm kalınlığında dilimlenerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine konur.
Kenarlarına yumurta sarısı sürülerek 180 derecelik fırında pişirilir.
NOT:3 malzeme ile de yapılabilir.Farklı malzemelerle ve farklı renklerle de yapılabilir.

KURU BÖRÜLCE PİLAKİ


Malzemeler:
2 su bardağı kuru börülce
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
4-5 yemek kaşığı zeytin yağı
Tuz
YAPILIŞI:
Börülceler 2-3 saat  ılık suda bekletilir.Suyu süzülerek tekrar tencereye konarak  haşlanır.Önce çıkan kara suyu dökülür ve  tekrar tencereye su konarak 2. kez haşlanır.Bu suyu da dökülerek hazır hale getirilir.
Kabukları soyulan havuç ve patates küçük küp şeklinde doğranır.Soğan da küçük yemeklik doğranır.
Bir tencereye zeytinyağı konur.Doğranan soğan ilave edilerek pembeleştirilir.Üzerine doğranan havuç ve patates eklenir.Bir iki çevrilerek karıştırılır.Salçalar eklenir.Haşlanan börülceler eklenir.Tuz atılarak su ilave edilir.
Önce yüksek ateşte,sonra kaynayınca kısık ateşte pişirilir.Börülceler yumuşayınca ve yemek kıvamı gelince ocak kapatılır.Ilık ve soğuk servis edilir.

ISPANAKLI PASTA


Malzemeler:
Kek İçin;
 3 yumurta
 1 su bardağı şeker
 1/2 su bardağı süt
 3/4 su bardağı sıvı yağ (1 su bardağından 1 parmak eksik)
 1 su bardağı ıspanak püresi (500 g ıspanağı buharda pişirip blenderdan geçirebilirsiniz.)
 1 paket kabartma tozu
 1 paket vanilya
 2,5 su bardağı un
Kreması İçin;
 3 su bardağı süt
 1 çay bardağı un
 2-3 yemek kaşığı nişasta
 1 çay bardağı şeker
 1 yumurta sarısı
 1 yemek kaşığı sıvı yağ
 1 paket vanilya
YAPILIŞI:
Yumurtalar  ve şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Süt ve sıvı yağ eklenip çırpmaya devam edilir.
Ispanak püresi ekleyip iyice karışana kadar çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek karıştırılır.
Kek pişerken krema için bir tencerede önce yumurta sarısı ve şeker çırpılır.Sonra un, nişasta ve süt  eklenerek çırpılır. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonar tereyağı ve vanilya ekleyip tekrar çırpılır. Soğuyana kadar kabuk bağlamaması için ara sıra karıştırarak soğuması beklenir.
Soğuyan kekin kenarları  ve ortasında oluşan bombe kesilerek  kek düzleştirilir. Kesilen parçalar daha sonra pastanın üzerine serpmek için rondoda kırıntı olana kadar çekilir.
Kek yatay olarak ortadan ikiye kesilerek iki kata ayırılır. Kremanın yarısını ilk katın üzerine sürüp ikinci katı yerleştirilir. Kalan krema ile kekin üzeri ve yanları kaplanır. Rondoda çekilen  kek kırıntılarıyla da  pastanın üzeri ve kenarları  kaplanarak süslenir.
İstenirse üzeri kalan krema yada krem şanti ile ve damla çikolatayla süslenerek servis edilebilir.

KURUT-KEŞ PEYNİRİ


Malzemeler:
Az yağlı yada yağsız yoğurt
Kaya tuzu       
Süzmek için bir bez torba      
YAPILIŞI:
Yoğurt, bez torba içine dökülür.Suyu çıkana kadar bekletilir.
Bir gün süzüldükten sonra torba üzerine bir taş konur ve 1- 2 gün daha suyunun çıkması için beklenir.
Bu aşamadan sonra yoğurt yumuşak bir peynir kıvamına gelmiştir ve 5 kg yoğurttan yaklaşık 1-1,5 kilo bir şey kalmıştır.
Kalan süzülmüş yoğurt bir tepsiye alınır üzerine kaya tuzu eklenerek yoğrulur. Tuz eklenmesinin nedeni raf ömrünü uzatmak içindir.
Daha sonra yoğurt ele alınarak misket büyüklüğünde yuvarlaklar yapılarak tepsiye dizilir. Üzerine ince bir bez örtülerek  güneşte kurumaya bırakılır.
İyice kuruyana kadar güneşte bekletilir. Tam kurumuş bir kurut peyniri taş kadar serttir. Genellikle rendelenerek kullanılır.
NOT:İçine farklı baharatlar katarak da değişik çeşitler yapılabilir.

HAŞHAŞLI REVANİ


Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı siyah haşhaş
1 su bardağı un
1 kabartma tozu
1 vanilya
Şerbeti için:
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Üzeri için:
2 paket krem şanti
1,5 su bardağı süt
YAPILIŞI:
Önce şerbet hazırlanır ve soğumaya bırakılır.
Geniş bir kabın içine yumurtalar kırılır.Üzerine şeker eklenerek karıştırılır.Sonra yağ ve süt eklenir.Sırasıyla kuru malzemelerden un,irmik,haşhaş,kabartma tozu ve vanilya da eklenerek karıştırılır.
Hazırlanan karışım yağlanmış dikdörtgen borcama dökülür.(Farklı model tepsilere de dökülebilir)
180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirilir.
Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı gidince hazırlanan şerbet üzerine dökülür.Şerbeti çekene kadar bekletilir.
Üzeri için krem şanti ve süt birlikte karıştırılarak krema hazırlanır.Şerbetini çeken tatlının üzerine isteğe göre süslenerek servis edilir.

BROKOLİ VE HAVUÇLU KARNABAHAR TURŞUSU


Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
2 adet havuç
1 kuru soğan
8 diş sarımsak
1 litre su
2 yemek kaşığı tepeleme salamura tuzu
2yemek kaşığı toz şeker
2 çay bardağı elma sirkesi(1kg şişe için 1 çay bardağı)
1 litrelik 2 kavanoz
YAPILIŞI:
Karnabahar,havuç ve brokoliler yıkanır.Soğan ve sarımsaklar soyulur.
Karnabahar ve brokolinin dalları ayrılır.Havuç soyulup halka şeklinde kesilir.Kuru soğan kesilerek dörde bölünür.
Bir tencerede su ile salamura tuzu kaynatılır.
Soğan dörde bölünür.2 parçası bir kavanoza konur.4 adet sarımsak da aynı kavanoza soğanın üzerine eklenir.Diğer kavanoz da aynı şekilde 2 parça soğan ve 4 adet sarımsak ile doldurulur.Karnabahar,brokoli ve havuçlar  kavanozlara eşit miktarda yerleştirilir.
Dolan her bir kavanoza 1 yemek kaşığı şeker ve 1 çay bardağı sirke konur.
Kaynamış olan tuzlu su sıcak olarak kavanozlara dökülür.Sıcakken kapak sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
Bir gece böyle kalıp soğuması beklenir.Ertesi gün çevrilip kapağının tutup tutmadığı kontrol edilir.Tutmuşsa 1 yıl süre ile açılmadan bekleyebilir.Yaklaşık 2 hafta sonra yenilecek kıvama gelir.Afiyet olsun.

ZAHTER SALAMURASI VE SALATA(Hatay)


Malzemeler:
Zahter(kekik)
Tuz
Limon tuzu veya sirke
Limon
Zeytin yağı
Salata için:
Nar ekşisi
Domates
Taze soğan
YAPILIŞI:
Zahter yaprakları dallarından koparılarak ayrılır.
Zahter bol su ile yıkanır ve suyu iyice süzülür.
Tuz ve limon tuzu ile iyice ovularak karıştırılır.
Kavanozun altına kalın bir dilim limon konur.
Üzerine zahter konur.Kavanoza çok sıkı bastırılarak doldurulur.
Aralarında boşluk kalmaması gerekir.Bu uzun süre dayanmasını sağlar.
Kavanozun en üstüne kalın bir dilim limon konur ve üstüne gelecek kadar sızma zeytin yağı ilave edilir. Kavanozun ağzı kapatılarak serin ve gölge bir yerde tahmini 1 ay bekletilir.
Bir ayın sonunda muhteşem bir lezzet ile yemeye hazır olur.

Yapılan salamuradan bir miktar alınarak geniş bir kaba çıkarılır.Üzerine nar ekşisi,doğranmış domates ve soğan eklenerek karıştırılır.Salata olarak servis edilir.