Malzemeler;
500 gr tereyağı veya margarin
500 gr tuzsuz beyaz peynir (peynir bol sevenler 700 gr)
4 su bardağı şeker
6 su bardağı su
yarım limon
YAPILIŞI;
Şerbeti için;
Şeker ve su bir tencereye konulur.
Şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
Şerbet 10 dakika kadar kaynadıktan sonra şerbetin daha iyi
kıvam alması için limon suyu eklenerek altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Künefe için;
Taze kadayıf el yardımıyla küçük küçük parçalara ayrılır
veya büyük bir bıçakla kıyılır.
Bakır veya normal tepsi iyice yağlanır (yağdan taban
görünmeyecek)
Küçük bir parça tereyağı ayrılır ve kalanı ocakta eritilir.Soğuduktan sonra kullanılacak olan kadayıfların üzerinde
gezdirilerek kadayıf harmanlanır.
Kadayıfların yarısı düzgün bir şekilde tepsiye
yerleştirilir.
Gerekirse bir tabağın arkası ile bastırılarak sıkıştırılır
(eriyince dışarı akmasın diye)
Peynirler küçük parçalara ayrılarak kenarlardan bir parmak
bırakılarak kadayıfın üzerine yerleştirilir.
Kalan kadayıflar peynirlerin üzerini kapatacak şekilde
sıkıca bastırarak yerleştirilir (bu olası dağılmaya karşı önlemdir)
Ocağın küçük gözünde, en kısık ateşte ve çevire çevire
kadayıflar kızartılır.
Düz bir tepsi yardımıyla kızaran kadayıflar çevrilir.
Kalan tereyağı ile yağlanan tepsiye aktarılır.
Diğer tarafta kızarıncaya kadar pişirilir.
Sıcak künefenin üzerine ılık şerbet dökülür.
Şerbetini çeken künefe tatlısının üzerine toz Antep fıstığı
serpilir ve (özel künefe tabağında yapıldıysa yine aynı tabakta) sıcak olarak
servis edilir.
Eğer arzu ederseniz sunumda kaymak veya dondurma da
kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder