Malzemeler;
5 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat(yemek sodası)
İç harcı için;
2 su bardağı ceviz içi
250 gr eritilmiş tere yağı ve ya margarin
Yufkaları açmak için;
1,5 su bardağı buğday nişastası
Şurubu için;
6 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
YAPILIŞI;
Hamur yoğuracağınız kabın içine un elenip yumurtalar kırılır.
Tuz, süt ve sıvı yağı ve diğer malzemeler ilave ederek
yumuşak bir hamur hazırlanır.
Hamur önce 4 eşit
parçaya sonra her bir parça da 10 adet küçük bezeye ayrılır.Üzerine nemli bir bez
örterek 10 dakika dinlendirilir.
Dinlenmiş bezeler mermer bir zemin veya açma tahtası üzerine
nişasta ve oklava ile 35-40 cm 'lik
yufkalar halinde açılır.10 adet küçük açılmış bezelerin arasına nişasta
sürülerek merdane ile bir yufka olarak açılır.
Baklava tepsisi yağlanıp bir kat yufka döşenir.
Üzerine fırça ile eritilmiş tereyağı sürülür.İç harcından
serpilir.
Kalan yufkalar da tepsiye döşenerek yine araları tek tek
yağlanır ve iç harcından konur..
Yufkaların döşenmesi bitince bir bıçak yardımıyla baklavanın
kenarlarını tepsinin içine doğru iterek yerleştirilir.
Baklava dilimleri şeklinde yada kare biçiminde kesilir.
Kalan eritilmiş ve sıcak tereyağı baklavanın üzerine
gezdirdikten sonra önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında baklavalar kabarıp,
üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar pişirilir.
Şurubu için;
şeker ve su bir tencerede karıştırılarak 15 dakika kaynatılır ve limon suyu
ilave edip karıştırılır.
Şerbeti bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakılır.
Pişen tatlı fırından çıkartılıp üzerine soğuk şurubu dökülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder